Kahramanmaraş’ın turizm de hak ettiği önemi kazanması adına bir çok çalışmaya imza atan Dulkadiroğlu Belediyesi, bu yöndeki çalışmalarını artırarak sürdürüyor. Tarihi konakları restore ederek müze haline getiren Dulkadiroğlu Belediyesi, yeni çalışmalarla Kahramanmaraş’ta turizmin öncüsü olacağını bir kez daha ortaya koydu. Bu çalışmaların tanıtımını doğru ve verimli bir şekilde yapmayı hedefleyen Dulkadiroğlu Belediyesi, GEZEDE isimli mobil uygulama geliştirerek Kahramanmaraş’ta bir ilki gerçekleştirdi. Kahramanmaraş’ı doğru bir şekilde tanımak ve gezilmesi gereken yerleri kısa yoldan öğrenmek isteyen yerli ve yabancı turistlere yönelik yapılan uygulama, Android ve IOS tabanında akıllı telefonlarda yerini alacak. Tarihi ve turistik değerleri Kahramanmaraş’a gelen yerli ve yabancı turistlere hem anlatacak hem de kolay bir şekilde bulmalarını sağlayacak GEZEDE uygulamasının bütün detaylarını Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay anlattı.

“ÖNEMLİ TURİZM MERKEZİ HALİNE GETİRDİK”

GEZEDE uygulamasını kullanan ilk belediyenin Dulkadiroğlu Belediyesi olduğuna dikkat çeken Başkan Okay, “Bugün Kahramanmaraş'ımızda Türkiye'de bir belediye tarafından ilk organize edilen bir turizm destek programımızı sizlerle paylaşmak için toplanmış bulunuyoruz. Dulkadiroğlu Belediyesi kurulduğu günden bu yana en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi her zaman turizm olmuştur. Dulkadiroğlu'nun turizm potansiyeli bunu geliştirme, tanıtımını yapma, turizmden faydalanma altyapısı Dulkadiroğlu Belediyesinde vardır. Bunu her yerde her zaman sizlerle paylaştık ve Dulkadiroğlu'muzda bir turizm potansiyeli şu anda oluştu.  Gerek bizim yapmış olduğumuz yatırımlar, restorasyonlar ve Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu restorasyonlar neticesinde Dulkadiroğlu gezilecek, görülecek, hafta sonları gidip gelinecek bir turizm bölgesi haline geldi. Yedikuyular Kayak Merkezi’miz şu anda ilçemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi. Altyapıyla ilgili sorunlarının büyük bir kısmı çözüldü. Kayak merkezi bölgesinde sizlerle tanıtımını yaptığımız ve inşaatı hızla devam eden A tipi dediğimiz Yalnız Ardıç Mesire Alanı’nın şekli şemaili değişti. Yeşiltepe mahallemizin üst kısmında B tipi doğal yaşam parkımız içinde konaklama olmayan mesire alanımız, turizm yolumuz, Kapalı Çarşı restorasyonları, Demirciler Çarşısı restorasyonları, yeni konak restorasyonları neticesinde Kahramanmaraş'ımıza bir yabancı misafirimiz geldiğinde sabahtan akşama kadar gezecek kadar bir altyapı oluştu” dedi.

“İNSANLAR NEREYE GİDECEĞİNİ BİLİMİYORDU”

Son yıllarda Kahramanmaraş’a yerli ve yabancı turist girişinin arttığına dikkat çeken Başkan Okay, “Şimdi bu altyapı neticesinde şehrimizde artık tur otobüslerini görüyorsunuz. Bu otobüslerin park edeceği yerlerle ilgili de çalışmalar yapıldı ve oralarda bu otobüsleri görmekteyiz ve profesyonel bir şekilde gezi organizasyonlarında Kahramanmaraş ve Dulkadiroğlu var. Artık bizim kapalı çarşı dediğimiz eski Kahramanmaraş'ımızın bulunduğumuz alana gelen tur operatörlerinin en önemli uğrak yerlerinden biri haline geldi. Bizim bu konak restorasyonları ve bu altyapı çalışmaları neticesinde profesyonel olarak buraya gelenlerle ilgili sorun yok bunların başlarında rehberleri var. Bunun dışında hafta sonları insanlar ailesiyle birlikte arabasıyla Kahramanmaraş'a gidelim kayak merkezine çıkalım dediğinde bu insan nereye nasıl gideceğini nereden gideceğini bilmiyor. İşte bizim ismini ‘GEZEDE’ diye basitleştirdiğimiz Kahramanmaraş'taki geziyi ve Kahramanmaraş'ımızın yiğit insanlarının sembolü olan ede kelimesini bir araya getirerek ‘GEZEDE’ adı altında bir sistem oluşturduk” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’IN TAMAMINI SİSTEME DAHİL EDECEĞİZ”

Şuan da GEZEDE uygulamasında 57 aktif nokta olduğunu, ilerleyen süreçte bu sayıyı daha da artıracaklarının altını çizen Başkan Okay, “Biz bu sistemi yaklaşık iki buçuk aydır deneme olarak devam ettirmekteydik. Çeşitli aksaklıklarını giderecek, içini dolduracak şekilde çalışmalar yapıyorduk fakat tam teşekküllü bir şekilde artık ‘GEZEDE’ sistemimiz faaliyette. Bu uygulamamızı Android ve İOS tabanlı bütün elektronik aletler indirebiliyor. Bu programda vatandaşın ismini duyduğu fakat nasıl gideceğini ya da hiç bilgisi olmadığı bir yeri aramak için bu sisteme girdiğinde görebilecek. Şuan da 57 tane noktamız var, bunu 157 belki 257’ye çıkaracağız. Daha da geliştireceğimiz uygulamada şuan 57 nokta var. Örneğin Mutfak Müzesi’nin ismini duydu fakat nasıl gideceğini bilmiyor. Bu sistemden Mutfak Müzesi’ne nasıl gideceğini, Mutfak Müzesi’nin yazılı, sözlü ve görüntülü olarak tanıtımı da var. Yol güzergahını da anında çizerek hiçbir yerden yardım almadan o sistemle Mutfak Müzesi’ni, Ulu Camii’yi, Kapalı Çarşı’yı, Demirciler Çarşısı’nı, Hayat Merkezi’ni, Acemli Camii’nin bulabilirler. Onikişubat İlçesi’nden de birkaç önemli noktayı uygulamamıza dahil ettik, ilerleyen günlerde Kahramanmaraş’ın tamamını bu sistemin içerisine dahi edeceğiz. Sadece Dulkadiroğlu’nda yada Onikişubat’ta ki yerler değil Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerindeki gezilip görülecek yerleri GEZEDE Sistemi’nin içerisine dahil edeceğiz. Kahramanmaraş’a gelen misafirlerimiz il sınırımıza geldiklerinde bu sisteme girebilecekler. Ayrıca bunu daha da geliştiriyoruz, Kahramanmaraş’a gelen kişiye sistem anında davet teklifi yapacak ve kabul ettiklerinde de kentte gezip görebilecekleri yerler içinde bulunan uygulamayı indirebilecekler” ifadelerini kullandı.

“KOPMLE BİR TURİZM ALT YAPISI OLUŞTURDUK”

Dulkadiroğlu Belediyesi olarak uygulamalarla vatandaşlara daha kolay bir şekilde ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Başkan Okay, GEZEDE uygulamasında çeşitli rotaların oluşturulduğunu da aktardı. Başkan Okay, “GEZEDE uygulamasının içinde çeşitli rotalarda oluşturduk, tematik rotalar, kurtuluş rotası, savaş müzeleri, piknik ve mesire alanlarına gidebilecek. Mesela piknik ve mesire alanı dediği zaman oralara gidebilecek. Lokantalar örneğin içinde bulunacak. Bizim kültürümüze ait yemekler olacak, mesela paçanın hangi mekanlarda içilebileceğini de bu sistemin içerisinde görebileceğiz. Komple bir turizm alt yapısı, gezme görme ve rehberlik imkanı bulanacak. Profesyonel rehberlik sistemini biz bu uygulamayla insanların doğal olarak hiç kimseden yardım almadan istediği yeri bulmasını sağlayacağız. Bu sistemle birlikte bizim alt yapısını oluşturduğumuz daha üç tane sistemimiz var. Mobil Dulkadiroğlu’nu da İnşallah yakın zamanda sizlere tanıtacağız. Çek gönder sistemimiz var, herhangi bir yerdeki sorun yada problemi çekip Fen İşleri’ne gönderdiğinizde otomatikmen sorunları çözeceğiz. GEZEDE ile birlikte üç tane sosyal uygulama aracılığıyla vatandaşlarımıza yakından hizmet vereceğiz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mehmet Can Tekdöş)

Editör: Mahmut Beyaz