Turizm Sektör Buluşmaları’nda turizmcilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizm sektörünün Rusya krizinden etkilenmemesi için gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen,’ Turizm Sektör Buluşmaları’ Antalya Akra Barut Otel’de, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Yaklaşık 2 saat basına kapalı olarak turizmcilerle görüşen Bakan Ünal, ardından gazetecilere değerlendirmede bulundu. Bakan Ünal, öncelikli olarak turizmcilerle Rusya Federasyonu’na ait uçağın Suriye sınırında angajman kuralları gereği düşürülmesinden sonra başlayan süreçte, 24 Kasım’dan itibaren sektör temsilcileri ile bakanlık olarak görüşme halinde olduklarını belirtti.

2,5 SAAT TURİZMCİLERİ DİNLEDİ
25 Kasım günü bakanlık bünyesinde bir kriz masası üzerinden meseleyi çok yakın takip ettiklerini aktaran Bakan Ünal, “Konu Bakanlar Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alındı. Sadece turizm açısından hem enerji, hem gümrük ve ticaret, hem tarım bakanlığı bir çok alanda bu sürecin doğru şekilde yönetilmesi için hükümetimiz çalışma yaptı. Biz de bakanlık olarak kendi alanımızda çalışma sürecimizde bu süreçten en fazla etkilenen şehir turizmin başkenti Antalya’da sektör temsilcilerinin bu süreçten etkilenmemeleri yönünde yaptığımız çalışmalara ilişkin sektör temsilcilerle bir araya geldik. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda daha çok temsilcilerin ve daha çok onların sorunlarını meseleye ilişkin önerileri ve beklentilerini görüştük” dedi.

3 ANA BAŞLIK
Sektör temsilcileri tarafından gündeme getirilen konuların 3 ana başlık etrafında toplandığını aktaran Bakan Ünal, “Tanıtım, pazarlama ve halkla ilişkilere ilişkin sorunlar, havalimanı taşımacılığına yönelik imkanlar ve kolaylıklar,turizm destinasyonlarının yönetimi ve mevzuat düzenlemeleri başlıklarında görüşmeler yaptık. Kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerle fikir alışverişinde bulunduk. Daha önce 2015 yılında sağlanan yakıt desteğinin devamına ilişkin açıklamamız olmuştu. Şimdi yakıt desteğinin kapsamının genişletilmesi yönünde bir çalışmamız olacak. 2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayacak şekilde. Temsilcilerin hem destek hem öneriler, hem de talepleri oldu. Bu talepleri pazartesi Bakanlar Kurulu gündeminde ele alacağız. Ardından Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda görüşeceğiz. Öncelikle ve acil sektör temsilcilerinin bazı sorunları var. Onların çözünme ilişkin hızlı bir hareket içinde olacağız. O nedenle sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘RUSYA PAZARINDA ZATEN DARALMA VARDI’
Bakan Ünal şöyle devam etti: “Bugün artık 35 milyar dolarlara yaklaşan turizm sektörünün hacmi bizim için kıymetlidir. Şuanda turizm alt yapımız adeta bütün dünyada örnek gösterilen ve diğer ülkelerden incelemeye gelen örnek almaya gelen birçok sektör temsilcisi var. O yüzden biz sektörün sorunlarını öncelikli olarak görüyor ve sektörün bu süreçten etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alacağız. Rusya Federasyonu pazarı ile ilgili olarak son 1,5 yıldan pazarda bir daralma vardı. Rusya’nın yaşadığı ekonomik sorunlar ve içe kapanma nedeniyle pazarda bir daralma söz konusuydu. Sektörün bu alanda etkilenmemesi gerekenleri yapacağız. Burada daha öncelikli olan sektöre ilişkin yapısal tedbirlerle ilgili sadece Antalya değil Türkiye geneli bir toplantı ile hem 2007 strateji vizyon belgesini yenilemek ve hem de yapısal tedbirleri konuşmak için tekrardan bir araya geleceğiz.” İHA

Editör: Mahmut Beyaz