1920 sonrası postane olarak uzun yıllar hizmet veren Zabun konağı restorasyonu tamamlandıktan sonra kadınların hizmetine sunuldu. 3 bin yıllık tarihe sahip konakları ile nam yapan bu kapsamda eski postane binası olarak kullanılan Zabun Konağı, restore edilerek girişimcilerin hizmetine sunulmuştu. Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesini kapalı çarşı civarındaki hinterlandı turizm güzergahı ilan etmesinin ardından tarih severler buraya aktın etti. 3 bin yıllık konak kültürüne sahip Kahramanmaraş’ta, Dulkadiroğlu Belediyesi mutfak müzesi ve 17 konağı restore etmesi ile önümüzdeki günlerde tarih yeniden canlacakken, Büyükşehir Belediyesinin ise tarihi çarşıları ve yeni tüm yatırımları ile şehir tümüyle kalkınacak.

BEN HERŞEYE TALİBİM

Yapılan bu hizmeti benimseyerek işletmeciliğine talip olan Münevver Görgel, Manşet Gazetesinden Emre Akkış ve Mustafa Kılınç’a önemli açıklamalar yaptı.

Görgel şunları söyledi: “Ben Dulkadiroğlu Meclis Üyesiyim. Meclis üyeliği yaparken çalışmalarımızda kültür ve turizmle zaten hep iç içeydim. Bu tarihi yerleri gezerken meclis kararları üzerinde çalışmalar yaparken birden bire düşündüm. Kahramanmaraş’ımızdaki bu tarihi konaklar neden ön planda değil diyerek kendi kendime soru sordum. Sonra bunu bir proje şeklinde ne yapabilirim diye düşündüm. Şimdi ben meclis üyesi olduğum için belediyelerin herhangi bir konağını alma şansım yok. Çünkü böyle bir prosedürümüz var. Ben bu şekilde düşünürken tesadüf eseri Zabun Konağı’nın Ticaret ve Sanayi Odası’nın özellikle kadın işletmecilere destek verdiğini ve kiralamak istediğini öğrendim. Bu amaçla Ticaret Odasıyla bir işbirliğine girdim. Sağ olsun onlarda bu kadın girişimci ruhumu desteklediler. Yardımcı olmaya çalıştılar.

KAHRAMANMARAŞ’I TANITACAĞIZ

Benim burayı kiralamakta ki en büyük amacım ticaretin yanı sıra Kahramanmaraş’ımıza bir bayan olarak hizmet etmek. Şimdi bu tarihi konaklarda ben Kahramanmaraş’ın unutulmuş yöresel yemeklerini ön plana çıkartmak istedim ve burayı da bu şekilde açtım. Amacım Kahramanmaraş’ımızın unutulmuş yemeklerini ön plana çıkartmak ve bu şekilde hizmet edebilmekti. Yani anneannelerimiz, babaannelerimiz zamanlarında yapılmış yemekler hakikaten bazıları unutuluyor veya çarşıda yemek yediğimizde ona benzer bir şeyler yapılıyor ama özünde yapılıyor mu? Belki yapan arkadaşlarımız vardır ama bu düşüncenin tarihi bir konağa yakışacağını düşündüm. Bu amaçla bu yola çıktım. Ben burayı açarken açılışında AK Parti Genel Başkan Yardımcımız ve Parti Sözcümüz Mahir Ünal Bey vardı. Bütün protokol buradaydı. Onlarda, ‘Münevver Hanım burayı ne amaçla açtın ve nasıl bir hizmet vereceksin?’ şeklinde sorular sordu. Kendilerinden Allah razı olsun. Bana bu konuda çok destek verdiler. Burayı hizmete açalı henüz 5 ay oldu ve daha çok yeni bir işletme. Ben ilerleyen zamanlarda daha da iyi olacağını düşünüyorum. Elbette ki yine buraya Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey geldi. Kendisine bana sağ olsun destek veriyor. Kendisi Kahramanmaraş’ı bir kültür şehri yapmanın peşinde. Elinden geldiği kadar bana destek veriyor. Başkanımız özellikle kadın girişimcilerin heyecanla çalışmasına çok hayranlıkla bakıyor ve daha çok destekliyor. Yani şu an konak olarak biraz eksik olabilir ama zamanla bunlar düzelecek.

HERYERE YAKIN İÇ İÇE

Zabun Konağı’nın Kahramanmaraş’ın kalbinde ve diğer tarihi çarşılarla birleşik olması işletmem için çok güzel bir avantaj olarak düşünüyorum. Önceki gün Kayseri’den bir gezi grubu geldi. Kapalı Çarşı’yı gezerken tesadüf eseri yazımızı görmüşler. Daha sonra konağımıza geldiler ve “Biz 40 kişilik bir grubuz. Bize nasıl yardımcı olabilirsiniz” dediler. Bende ben Kahramanmaraş’ımızın bu tarihi konağını size gezdirebilirim dedim. Daha sonra 40 kişilik gruba tarihi konağımızı gezdirdim. Konak hakkında bilgi verdim. Burasının Kahramanmaraş’ın ilk postanesi olduğunu ve ayrıca bir Ermeni kişinin sahibi olduğunu söyledim. Bu söylediğim bilgiler grubun çok ilgisini çekti. Bunun üzerine bana buranın çok harika bir tarihi dokusunun olduğunu ve bundan sonraki süreçte başka bir gezide diğer grupları da buraya getireceklerini söylediler. Bu tabii ki benim çok hoşuma gitti. Ben burada bir işletmeciden ziyade bir Kahramanmaraşlı olarak daha mutlu etti.

GÜZEL BİR GELİŞME

Bu konak esnaflarımız açısından da güzel bir gelişme oldu. Şehir dışından gelen müşterilerimiz bana geldiğinde mutlaka esnafa da faydası oluyordur. Yine bir zaman İstanbul’dan misafirler gelmişti. Bana, ‘Ben bir biber alacağım. Bir kuruluk alacağım. Bunları nereden alabilirim?’ diye sormuştu. Ben de hemen sizi konağı gezdireyim ve ardından Kapalı Çarşı’ya gidelim bu dediklerinizi oradan temin edebilirsiniz dedim. Nitekim konağı gezdirdikten sonra İstanbul’dan gelen misafiri Kapalı Çarşı’daki esnaf arkadaşlara götürdüm. Tabii aynı zamanda Kapalı Çarşı’daki esnaf arkadaşlarda gelen misafirlere bir tarihi konağımız var. Orayı mutlaka görmelisiniz diye onlarda misafirleri konağa yönlendiriyor.

ESNAF İLE BİREBİR ÇALIŞIYORUZ

Yani esnaflarla birlikte iç içe olmak benim çok hoşuma gidiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızda bir toplantısında şunu söyledi; ‘Bura zaten tarihi bir koruma altında olduğu için zamanla projesini yapmaya başlatacağım. Bu bölge yani Kapalı Çarşı’dan Kanlıdere’nin oraya kadar koruma altında olan bütün tarihi eserlerimiz restore edilip, orayı büyük bir kültürel zenginlik haline getireceğiz’ demişti. Bu yarın bir gün olacak bir şey değil ama bu bizim başkanımızın projeleri içerisinde var. Yani 3-5 yıl sonra buralar tamamen bir kültürel merkez olacak. Bunların tabii zorlukları var mı var. Zorluklarını da yaşıyoruz.

Ben buradan diğer bayanlarımıza şunu söylemek istiyorum. İlk önce plan ve programlarını yapsınlar. Bayanlarımızın ön planda olması ve bu şekilde çalışması elbette ki çok güzel. İnşallah kadın girişimcilerin sayıları çoğalır. Az önce bahsettim bu tarihi alanlarda konaklarımız restore edildikçe bayan sayılarımızda artacaktır. Bu nedir bir rekabettir. Bu Kahramanmaraş’ımıza bir hizmettir. Sayılarımız çoğaldıkça hizmet kalitesinin yükseleceğini düşünüyorum”

KONAĞIN TARİHİ

Tarihi kaynaklara göre, eski Postahane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, geleneksel konut mimarisi içerisinde değerlendirildiğinde, eserin; rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken sanat tarihçisi Selda Uygun tarafından yapılan çalışmalar neticesinde tarihsel olarak dört döneme ayrılıyor. Bu amaçla en sağlıklı bilgiye ulaşabilmek adına yapılan, rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken analitik raspa ölçümleri alınarak yerinde incelemeler yapıldı. Dönemsel müdahalelere maruz kalan eser, bütün bu veriler ışığında değerlendirilmeye çalışıldı. Tarihlendirmeyi yaparken yapılan plan özellikleri, eklemeleri, kullanılan malzeme ve tekniği göz önüne alındı. 1. Dönemde; 1905 ve öncesinde zemin kat, ermeni iki Doğu Akdeniz kardeş (doktor ve Kalkınma Ajansı diş hekimi) tarafından destek sağlanan 2. Katlar ya "Zabun Turizme katılarak Kurtuluş Savaşına Kazandırılması kadar kokapsaminda Kurtuluş savaşı son restorasyon işleri arasında ermeni karnemde; 1959 sonrası postane taşınarak zemin kat muayenehane ve kuyumcu atölyesi, üst katlar konut olarak 2000 yıllarına kadar kullanılmış bulunuyor. Günümüze geldiğimizde ise boş olarak bulunan yapı restore edilerek kültür ve turizme kazandırılmak üzere Zabun Ailesinden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'na geçmiş durumda. 2011 yılında hazırladığı restorasyon ve tefrişat işlerinden oluşan Zabun Konağı'nın Turizme Kazandırılması Projesi kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası, bugüne kadar turizm konusunda yeterince yatırım yapmamış ve sektörden istenen ölçüde pay alamamış olan Kahramanmaraş'ın turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyor”

Editör: Mahmut Beyaz