Düzenledikleri birçok toplantıyla otel ve acente genel müdürlerini bir araya getirerek kentin turizmine ışık tutmayı amaçlayan Ramada Plaza Hotel Genel Müdürü Mehmet Turan, bu kez ise kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek turizm noktasında yapılması gerekenleri masaya yatırdı. Kent turizmindeki sorunların birlik ve beraberlikle çözüleceğine inandığını diye getiren Turan, basın mensuplarının fikirlerini alarak istişarelerde bulundu. Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu, KMBGC başkanvekili Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu ve DEKA Medya Grup Başkanı Abdullah Deveboynu’nun yanı sıra çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda kent turizmine yönelik değerlendirmelerde bulunuldu.

“TURİZM BİLİNCİ EKSİKTİ VE BİRLİKTE HAREKET YOKTU”

Kahramanmaraş’a geldiğinde kentte turizm bilincinin eksik olduğunu ve turizm sektöründeki tüm paydaşların birlikte hareket etmediğini gördüğünü dile getiren Turan, öncülük yaparak Kahramanmaraş Turizm Platformu’nu kurduklarını söyledi. Turan, “Bir yıl önce şehre geldiğimde Kahramanmaraş’ın turizm bilincinin kısmen eksik olduğunu ve turizm sektörünün tüm paydaşlarının birlikte hareket etmediğini gördüm. Bunun üzerine birçok otel müdürleri, genel müdürleri, acente müdürleri ile STK’larla, Ticaret ve Sanayi Odası’yla, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz ile istişare halinde olduk. Öncülüğünü yaparak Kahramanmaraş Turizm Platformu’nun kurulması için tüm Otel ve Acente yetkilileri ile sonrada diğer paydaşları ile görüşüp, desteklerini de alarak Kahramanmaraş Turizm Platformu’nu kurduk. Platformun kuruluşunun üzerinden bir yıl geçti ve kısmen tüzel kişiliğe sahip bir çatı oluşturuldu. Bu Platform çatısı için destek veren başta Yerel Basınımıza, Turizm İl Müdürlüğüne, Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve merkez ilçelerin Belediye Başkanlıklarına, Ticaret Sanayi Odası  Başkanlığına, Otel ve Acente Yöneticilerine, sektörün tüm paydaşlarına ve STK’lara çok teşekkür ederim” dedi.

“TURİZMDE YÜZDE 40 BİRLİK SAĞLANDI”

Kahramanmaraş Turizm Platformu’nun kurulmasıyla yüzde 40 oranında birlik ve beraberliğin sağlandığını dile getiren Turan “Bu kapsamda platform, bacasız sanayi diye adlandırılan Kahramanmaraş’ın turizmi için %40 oranında birlik ve beraberlik sağlamış durumdadır. Bu tabi ki yeterli mi? Değil, daha çok işlerimiz var. Burada basın mensupları arkadaşlarıma çok iş düşüyor. Ben hep derim, sadece şehirler değil tüm dünyada basın mensupları halkın, yatırımcının gözü kulağı. Eksisini artısını yorumlayan  yine basındır. Basını çok önemsiyoruz, gerek Ramada Plaza Otel Yönetim Kurulu olarak, gerekse Turizm Platformu üyeleri olarak önemsiyoruz. Onun için sizlerin emekleri, değerleri bu şehir için çok önemli. Platformun bu oranı yüzde yüze çıkarıp, Turizm bilincini tam benimseyerek, şehrin ekonomisine katma değer sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ DOĞRU BİR YATIRIM”

Kahramanmaraş’ın kültür ve turizminin diğer illere göre zengin ve alternatif yönlerinin olduğuna dikkat çeken Mehmet Turan, Yedikuyular Kayak Merkezi projesinin doğru bir yatırım olduğunu belirterek “Kahramanmaraş kültür ve turizminin komşu illerinden daha zengin ve alternatif turizm yelpazesine sahip olup, senenin 12 ayı Kahramanmaraş’ta turizm yapılır. Ocak, Şubat aylarında kış ve kayak turizmi, İlk Bahar döneminde Kültür ve İnanç turizmi yaz mevsiminde yayla, doğa ve su sporları turizmi, sonbahar ilk iki ayında kültür ve inanç turizmi, kasım aralık ayında kaplıca ve sağlık turizmi gerçekleşir. Öte yandan Yedikuyular Kayak Merkezi de doğru bir yatırımdır. Burada Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a da çok teşekkür ederim. Ocak, Şubat ayında 600 bin ziyaretçisi oldu gerçekten büyük bir rakam. Tabi önemli olan bunu otellere geceleme olarak yaymak ve esnaf kesime ticarete dökmek yani Kahramanmaraş’ın ekonomisine turizm açısından katma değer sağlamak çok önemli. Bu şehrin, bu gibi projelere ihtiyacı vardır. Günümüzde alternatif turizm trendi festival turlarıdır. Bu projeler arttırılabilir” şeklinde konuştu.

“BÖYLE YAPARSAK CİDDİ BİR TURİST AKIMI OLUR”

İzmir Travel Turkey Fuarı’nda Kahramanmaraş’ı en güzel şekilde temsil ettiklerini dile getiren Mehmet Turan, “Ayrıca İzmir Travel Turkey fuarına Ramada Plaza Kahramanmaraş ve Turizm Platformu olarak katıldık ve memleketimizi en iyi şekilde anlattık. Bu tanıtım fuarları kapsamında, en çok dikkat çekici özelliğe sahip ve ilgi gören 25 Mayıs ile 15 Haziran arasında Uludaz Yaylası’ndaki uğur böcekleri kolonisi olmuştur. Bu konuda tur operatörleri, yukarıda bu tarihler aralığında “Uluslararası Uğur Böcekleri Festivali” geleneksel olarak gerçekleştirildiğinde çok ciddi bir turist akımı olacağını belirttiler. Özellikle bu kapsamda yerel yönetimlerin desteği ile ulusal basına reklam ve tanıtım çalışmaları için adım atılması gerekir. Örneğin Hürriyet Gazetesi Seyahat Eki kadrosunda bulunan ve Türkiye’de milyonlarca takipçisi olan 26 yazarı ilimize davet ederek, tanıtım turu yapılması gerekir. Bu konuda da yerel yönetimler bizlerle irtibata geçtiğinde ulusal gazetelerin reklam departmanı ile görüşüp, bağlantılar kurulmasında yardımcı oluruz” dedi.

“STRATEJİK PLANLAR OLUŞTURULMALI”

Turizmin sürdürülebilir gelişimi ve istikrarlı büyümesi için stratejik planlar oluşturulması gerektiğinin altını çizen Turan, “Kahramanmaraş’ımızın Turizm sektörünün sürdürülebilir gelişimi ve istikrarlı büyümesi için stratejik planlar oluşturulmalıdır. Yurt içinde ve yurt dışında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini yerel yönetimler bir an önce hayata geçirmeli, bu konuda istişare anlamında Turizm Platformu ile birlikte çalışılmalıdır. Yerli ve yabancı turist sayısını hem artırmak, hem de konaklamada geceleme sayısını arttırmak için, Kahramanmaraş Turizmini önce Türkiye’de  sonra da yurt dışında marka haline getirerek, sürdürebilir olmasını sağlamak lazım. Bizler, Kahramanmaraş'ın Turizm sektöründeki sorunlarını çözmek için siyasetçisi, bürokratı, yerel yönetimleri ve STK’lar Turizm Platformu ile ortak hareket etmemiz gerekir. Kahramanmaraş'ın 2023 yılında ve devamında turizm hedeflerine ulaşabilmesi için projeler üretilerek, çalışılması şarttır” açıklamalarında bulundu.

“ARGE VE VERİ MERKEZİ OLUŞTURULMALI”

Kahramanmaraş turizm sektörünün gelişimi için ARGE ve büyük veri merkezi oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Turan, “Dijital dünyanın ve sosyal medya ağlarının yeniliklerine uyum sağlamak için, Kahramanmaraş’ta turizm sektörü AR-GE ve büyük veri merkezini acilen oluşturmak gerekir. Kahramanmaraş turizminin alt yapısının en önemli ayağı olan şehri anlatacak ve tanıtacak kokartlı yerli rehberlerin olmaması büyük bir eksikliktir. Bu bağlamda da İl Kültür Turizm Müdürlüğü öncülüğünde acilen Rehberlik Kursu açılıp, bu kursun öğrencilerinin en az % 40’ı Kahramanmaraş ilinde ikamet edenlerden oluşmalıdır.  İlimizin Turizm sektöründeki kalifiye personel sorununu çözmek adına bakanlık nezdinde, yüksekokul ve meslek liseleri alanında eğitimleri ile istihdam sorununa katkıda sağlanmalıdır. Şehrin kültür ve turizmini hareketlendirmek için de, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yerel Yönetimler, STK’lar ile turizm sektörü ile etkileşim halindeki diğer kamu idareleri nezdinde Türkiye’nin her ilinde  lobi faaliyetinde bulunulmalıdır. Bizlere gerekli desteği veren Yönetim Kurulu Başkanımız Abdurrahim Özge’ye çok teşekkür ederiz, hakikaten çok fedakar bir insan. Kahramanmaraş’ı da çok seviyor” dedi. 

“TURİST ÇEKİCİ FESTİVALLER DÜZENLENMELİ”

Turizm acentelerinin Kahramanmaraş’a davet edilmesi gerektiğini de belirten Turan, “Öncelikle Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Türk Hava Yolları (THY),  Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Turist Rehberleri Birliği(TUREB), Türkiye Odalar ve Borsa Birliğini(TOBB) ve daha birçok lobileri belli periyotlarda davet edilmelidir. Bu faaliyet yurt içinde şehrin turistik hareketliliğini artıracaktır. Yerel Yönetimler başta olmak üzere,  ilimizde daha çok turist çekebilmek amacıyla festivaller, Türkiye genelinde de Tanıtım Günleri vb. etkinlikler düzenlemelidir” ifadelerini kullandı.

“EL ELE VERİRSEK GÜÇLÜ OLURUZ”

El ele verildiği takdirde güçlü olunacağının altını çizen Turan, “Bizler birlikte el ele verdiğimiz zaman güçlüyüz. Biliyorsunuz Kahramanmaraş tarih, kültür, gastronomi, doğa, inanç ve spor turizmi açısından olağanüstü zenginliklere sahiptir. Memleketimizi tanıtım noktasında ise daha iyi yerlere taşımak için birliğe ihtiyacımız vardır. Ramada Plaza Kahramanmaraş olarak tarih, kültür, gastronomi, doğa, inanç ve spor turizmi açısından müşterilerimize en üst düzeyde imkânlar ve olanaklar sunuyoruz. Biz Ramada Plaza Kahramanmaraş olarak hem 5 yıldızlı hizmet veriyor, hem de memleketimize katkı sağlıyoruz. Otelimizde 144 standart oda, 20 suit oda (suit odalarımız junior suit ,executive suit ve king suit olarak ayrılmaktadır ) ve 1 engelli oda ile 330 yatak şeklinde geniş ve konforlu odalar bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“TURİZM GELİRİ EN YÜKSEK İL OLABİLİRİZ”

Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arslan Deveboynu ise Kahramanmaraş’ın otel noktasında atılım yaptığını fakat müşteri sıkıntısı çektiğini söyledi. Kahramanmaraş’ın birçok turizm olanağına sahip olduğunu dile getiren Deveboynu, “Ramada Otel tabi ki Kahramanmaraş’ta ilk dört yıldızla başlayıp beş yıldızlı olan büyük otellerimizden bir tanesi ve hakikaten de bizim bu şehirde ihtiyacımız olan bir oteldi. Bunu da ilk Özge ailesi yaptı. Bundan önce bizim kendi misafirlerimizde geldiğinde misafirlerimizi ağırlayamıyorduk. Soruyorlardı beş yıldızlı oteliniz var mı? diye. Olmayınca dönüyorlardı akşam Gaziantep’e gidiyorlardı. Ben bunu yıllarca yaşadım. Benim gelen ziyaretçim beş yıldızlı otel yok diye dönüyordu Gaziantep’e gidiyordu. Arkasından tabi birkaç otelin yapılmasıyla bu sorunu çözdük. Fakat bu defa Kahramanmaraş’ta oteller müşteri bulamamayla karşı karşıya geldiler. Otellerimiz yapıldı yatırımcılarımız tarafından bu konuda sıkıntı kalmadı ama bu kez de müşteri noktasında sıkıntı var. Otellerimizde hakikaten doluluk oranları çok zayıf. Şehrimizin özellikle ulaştırma tarafı önceden biraz zayıf olduğu için şehre giriş çıkışta problem yaşıyordu insanlar. Bir defa kesinlikle ulaşım problemini çözmesi lazım bizim yöneticilerimizin. Hava yolunda da, kara yolunda da bir takım sıkıntılarımız vardı. Memleketimizde tabi ki yatırımlar yapılıyor mesela Göksun Tünelleri hakikaten çok başarılı oldu. Devamının da geleceğine inanıyoruz. Havaalanı sorunu çözüldü inşallah, yeni pistlerle birlikte sorun kalmayacaktır. Bu şehrin gerçekten çok önemli zenginlikleri var. Bu şehir bir Karadeniz, bir tarafı Bursa Uludağ’ı, geniş su havzasıyla Avrupa’daki şehirlerle yarışır hale getirilebilir. Üç tane büyük gölüyle de büyük bir su zenginliğine sahibiz. Su sporlarının merkezi konumunda olmaya da hızla ilerliyoruz. Böylelikle mesire alanlarımız daha da güçlendirilebilir. Bir de Germenicia diye bir değerimiz var ki, bana göre orası çözülürse Türkiye’nin turizm geliri en yüksek şehirlerinden biri olur. Germenicia ile ilgili dünyanın en büyük mozaik şehri olduğu söyleniyor, her şeyiyle zengin bir şehrimiz var. Kar var, orman var, su var, güneş var, tarih var, inanç var, hakikaten bizim el birliğiyle uğraşmamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz