Zengin mutfak kültüründen köklü tarihine, dondurmasından kendine özgü müziğine kadar daha birçok alanda ön plana çıkan ve her geçen yıl kabuğunu biraz daha kırarak gelişen ve değişen bir şehir olma özelliğini taşıyan Kahramanmaraş, TRT Haber’de yayınlanan ve sunuculuğunu Fulin Arıkan Aksu’nun yaptığı Hayat Tadında programında gündem konusu oldu.

NAKIŞI, DONDURMASI, BAKIRI VE MÜZİĞİ ANLATILDI
Kente özgü ürünlerin konuşulduğu programa; MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, Bakır Ustası Mehmet Tepebaşı, Nakış Ustası Sıdıka Gürkan Halk Ozanı Âşık Rıza Çiftçi, Aşçı Cuma İşbilir ve Ahşap Oyma Ustası Arif Taşdemir katıldı. Hoş sohbetler eşliğinde gerçekleşen programda katılımcılar, kendi mesleklerinin inceliklilerini ve farklılarını anlattı.

DONDURMA YİNE İLGİ ODAĞI OLDU
Programda en fazla ilgi gören ürün her zaman olduğu yine Maraş Dondurması oldu. Maraş Coğrafyasına özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin, eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ile Ahir Dağının topraklarında yeşeren yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen Salep’in dondurma ustalarının yetenekli ellerinde benzersiz bir lezzete ulaşarak, Türkiye’de tek, Dünyada ise marka haline gelen Maraş Dondurması, MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur’un anlatımı ve ustalarının dövmesiyle adeta büyüledi.

KAHRAMANMARAŞ ÇEYİZİ DİKKAT ÇEKTİ
Programda ilgi çeken bir başka ürün ise kentin kendine has çeyiz ürünleri oldu. Kahramanmaraşlı nakış ustası Sıdıka Gürkan anlattı, Sunucu Fulin Arıkan Aksu ve ekran başındaki milyonlarca kişi dinledi.

BAKIRCILIK MESLEĞİNİN İNCELİKLERİ
Geçmiş dönemlerde özellikle ev eşyaları açısından vazgeçilmez olan ve yine geçmiş dönemlerin en popüler meslek grupları arasında yer alan ancak gelişen teknoloji ile birlikte popülaritesini kaybederek, yok olmaya yüz tutan meslekler sınıfına eklenen bakırcılık mesleğinin inceliklerini Bakır Ustası Mehmet Tepebaşı anlattı.

TÜRKÜLER ALDI, GÖTÜRDÜ
Kahramanmaraşlı halk ozanı Âşık Rıza Çiftçi ise söylediği türkülerle hem stüdyodaki kişileri hem de ekran başında izleyen milyonlarca kişiyi derinden etkiledi. Âşık Çiftçi çaldı, gönül dünyaları duygu yoğunluğu yaşadı. Ayrıca Âşık Çiftçi, önceki gün hayata gözlerini yuman Dünya ve olimpiyat şampiyonu, tüm zamanların en iyi haltercisi, Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu içinde Neşet Ertaş’ın ölümsüz eserlerinden olan “Ah Yalan Dünya” bestesini yorumladı.

YÖRESEL YEMEKLER İŞTAH KABARTTI
Bir başka katılımcı Aşçı Cuma İşbilir, Kahramanmaraş’ın yöresel yemeklerini bir bir tarif etti. İşbilir tarif ettikçe iştahı kabaran Sunucu Arıkan, kente özgü yöresel yemekleri tadınca izleyenleri de adeta kıskandırdı.

AHŞAP OYMA RENK KATTI
Diğer bir katılımcı olan Ahşap Oyma Ustası Arif Taşdemir, ahşap oymayla ilgili bilinen ve bilinmeyen yönlerini, ustalıklarını, ayrıntılarını stüdyodakiler ile ekran başında izleyenlere anlattı. El sanatlarının kent için önemli olduğuna dikkat çeken Taşdemir, ahşap oyma sanatının çok önemli bir meslek olduğuna değindi.

Haber: Emre AKKIŞ


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz