Karayolları Trafik Kanunu’nda trafiğe çıkan her türlü motorlu taşıtın yaptırmakla yükümlü olduğu trafik sigortası, kişi başı vefat ve tedavi teminatı, kaza başına vefat ve tedavi teminatı, araç ve kaza başına maddi hasar teminatı teminatlarını kapsıyor. Böylece sürücülerin de maddi açıdan korunması sağlamış oluyor. Birçok açıdan önemli bir zorunluluk olan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yani bilinen adıyla Trafik Sigortası’nda tarife uygulama esaslarında değişiklik yapıldı. Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası yani bilinen adıyla trafik sigortasında tarife uygulama esasları eylül ayı itibari ile değişiyor.Bundan sonra ikinci el araç alacak olanların, satıcıdan aracı alır almaz sigorta yaptırması gerekecek.Daha önce, 15 günlük sigorta, trafik sigortası içindeki teminat olarak kabul ediliyordu. Yani noter satışından sonra satıcının trafik sigortasını yeni alıcı 15 gün süre ile kullanabiliyordu. Yeni alıcı bu 15 günlük süreyi artık kullanamayacak, aracı aldığı gün anında sigortasını kesmek zorunda kalacak. Yapılan değişiklik hakkında bilgiler verenForbest Sigorta’dan Durdu Hurmanlı, daha önce satıcıların 15 günlük sigortalarının kullanıldığı fakat alıcının 15 gün içerisinde sigorta yaptırmadığında yaptığı kaza ve benzeri işlerin satıcının sigortasına yansıdığını ve satıcının daha sonraki araç alışında priminde sıkıntı yaşadığı için düzenleme yapıldığını kaydetti.

“SATIŞTAN SONRA SİGORTA MECBUREN YAPILACAK”

Düzenlemeden önceki sistemin satıcılar için olumsuz yönlerinin bulunduğunu aktaran Hurmanlı, “Bundan önceki yıllarda araç devri yapıldığında örneğin ben aracımı size satıyorum, zaten trafik sigortası mecburiydi devir verirken olmak zorunda, benim trafik sigortam sizde 15 gün geçerli oluyordu. Siz benden devri aldıktan sonra 15 gün aracınıza sigorta yaptırmadan binebilirsiniz ama siz kaza yaptığınız zaman benim sigortam artıyordu. Sizin yaptığınız kazadan ben sorumlu olmuş oluyordum, benim sigorta fiyatım artıyordu. Satan kişi mağdur olmasın diye yeni bir düzenleme yapıldı, şuan 15 günlük süre kaldırıldı. Araç satışı yapıldıktan sonra trafik sigortası yapma mecburiyeti geldi. Bunun yanı sıra net bir bilgi yok ama örneğin trafik kuralları ihlali yapan kişilerin trafik sigortaları riskli görünebiliyor. Adam alkollü araç kullanırken yakalandı, trafik sigortası zamlanacak. Bu şekilde düzenlemeler var” dedi.

“KAZA ANINDA ALANIN DEĞİL SATANIN SİGORTASI ZARAR GÖRÜYORDU”

Yeni düzenlemede de Pazar günleri sigorta firmalarının açık olmaması sebebiyle sorunlar yaşanabileceğini ve bununla ilgili de düzenlemeler yapılması gerektiğini anlatan, “Zaten şuan da trafik sigortasında basamak uygulaması var. Yeni düzenlemenin sadece satan kişiye faydası var, dediğim gibi ben aracımı sattım, siz kaza yaptınız ama benim sigortam zarar görüyordu. Bir sonraki yıl ben sigortamı daha yüksek yaptırmak durumunda kalıyordum. Alıcılar hemen trafik sigortasını yaptırmak zorundalar artık. Aslında bunun yapılması gerekiyordu ama Pazar günü arkadaşımız aracının devrini aldı, sigorta kapalı olacak. Aracını alıp gelecek ama bakıyor ki sigorta kapalı, mağdur olacak. Yolda bir kaza yapsa yeni düzenlemede sigortası olmayacak, sigorta yaptırmak için en az 3 gün müsaade edilmesi gerekiyor bence. Olası bir kaza durumunda da hasarı devletin karşılaması gerekir. Ne alıcı, ne de satıcının karşılamaması lazım. Devletimiz zaten bu işten vergisini alıyor, ayrıyeten Sosyal Güvenlik Kurumu’da vergisini alıyor. Bu konuda ben yeni bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum. Dolayısı ile de devlet ve hazine bunu düzenleyerek yeni bir düzenleme ile alıcıların artık sigortalarını hemen kesmesini istiyor. Yani satıcının 15 günlük sigortasını Eylül ayından itibaren kimse kullanamayacak” ifadelerini kullandı.

“HAKSIZ OLAN HAKLI OLAN TARAFIN MASRAFINI ÖDER”

Trafik sigortasının önemli olduğuna dikkat çeken Hurmanlı, “Trafik sigortası kaza anında haksız olan tarafın haklı olan tarafın araç masraflarını ya da hastane giderlerini karşılamasıdır. İki tarafın sigortası birbirini yaptırmaz, haksız olan haklı olan tarafın masraflarını öder. Haksız olan kişi de kendi aracının giderlerini kendi cebinden öder. Zaten trafik sigortasında bütün şirketlerin içeriği aynıdır, oynama yapılmaz. Standart trafikte içerik aynıdır. Örneğin tedavi giderleri 390 bin TL’ye kadar karşılanır, kaza başına 1 milyon 950 bin TL’ye kadar sağlık giderlerinin tamamını ve araç hasarlarının ise 39 bin TL’ye kadar karşılar” dedi.

“ARAÇ FİYATLARI SİGORTA FİYATLARINI DA ARTIRIYOR”

Sigorta fiyatlarının yüksek olmasının sebeplerini de açıklayan Hurmanlı, “Kaza durumunda aracınız sanayiye çekildi diyelim, trafik sigortası karşılıyor ama bir tek ödemede sıkıntı yaşayabilirler ama er ya da bütün şirketler öderler. Bunda ayrıca devlet güvencesi vardır, sigorta fiyatları da zaten şuan da baya pahalı. Bu fiyatların yüksek olmasını yedek parçalar da etkiliyor. Geçen yıl 100 bin TL’lik araç şuan 150 bin TL. Ben gittim ucuz bir arabayla geçen yıl 100 bin TL olup şuan da 150 bin TL olan araca çarptım diyelim, geçen yılki yedek parçasının fiyatıyla şuankinin fiyatı çok farklı. Bu sebeple sigorta ücretlerinde de artış görülüyor. Şuan en düşük otomobil sigortası 530 TL civarında, ilk otomobil ise bin 250 TL ortalamaya çıkabiliyor” açıklamalarında bulundu.

TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Trafik Sigortası, kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlar için sizi teminat altına alan zorunlu bir sigortadır.

Trafik Sigortası’nın kapsamında; sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş ise Karayolları Trafik Kanunu'na göre, işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin edilir. Meydana gelen bir kazada zararın önlenmesi veya azaltılması amacıyla, sigorta ettirenin yapacağı makûl ve zorunlu masraflar sigortacı tarafından karşılanır.

NEDEN TRAFİK SİGORTASI YAPTIRILMALIDIR?

Trafik Sigortası genellikle Kasko Sigortası ile karıştırılır. Trafik Sigortası’nın Kasko Sigortası’ndan farkı, sigortayı yaptıranın değil karşı tarafın uğrayacağı zararların karşılanmasına yönelik zorunlu bir sigortadır.

Talep edilmesi durumunda tek bir poliçe ile “Trafik Sigortası” teminatı ile birlikte;

Artan Mali Sorumluluk (İMM),

Koltuk Ferdi Kaza (KFK),

Anadolu Hizmet – Trafik

Hukuksal Koruma (Taraftar ürünler hariç)

Anadolu Mini Onarım ve Bakım Paketi

teminatları da bir arada alınabilmektedir.

Buna göre Trafik Sigortası ürünlerimiz aşağıdaki alternatiflerden biri ile sunulmaktadır.

Ekstra Trafik Sigortası

Süper Trafik Sigortası

Sınırsız Trafik Sigortası

Tam Bakım Trafik Sigortası

Trafik Yol Yardım Sigortası

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz