Araç trafik sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Şentürk Sigorta Sahibi Kadir Can Şentürk, “Trafik sigortası 3. Şahıslara ve dışarıya verilen zararı karşılamaktadır. Tek taraflı kazalarda, hayvana çarpmalarda, ağaca çarpmalarda, araca saksı düşmesinde ve muhtelif doğal afetlerde zarar gören araca teminat vermemektedir. Ancak dışarıya verilen zararlarda; Örneğin, birisinin aracına vurduğunuzda, bir işletmenin içine araçla dalındığınızda, trafik levhalarına çarptığınızda, orta yollarda ve ağaçlara verilen zararlarda, ölümlü ve yaralamalı kazalarda ve her türlü 3. kişilere verilen zararlarda teminat sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

“KARŞI HASAR ÖDEMESİ STANDART 43 BİN TL’DİR”
Şentürk, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir diğer atlanan husus ise trafik sigortasının sınırlı bir limite sahip olmasıdır. Bu limit maddi zararlarda araç başına 43 bin TL, kaza başına 86 bin TL, ölümlü ve yaralamalı kazalarda 4 milyon 300 bin TL’ye kadar teminat sağlamaktadır. Son zamanlarda döviz ve enflasyona bağlı artışlardan kaynaklı araç fiyatlarının 3-4 katına çıkmasıyla birlikte 43 bin TL’lik limit çok yetersiz kalmakta ve bu tutar lüks araçların yalnızca far parasına tekabül etmektedir. Bu hususta yapılan en büyük hata sigortamı yaptırdım rahatım yanılgısıdır. Karşı hasar ödemesi şu anda standart 43 bin TL’dir. Yani siz kaza yaptınız ve suçlusunuz sigortanız 43 bin TL'ye kadar öder, eğer ki karşı tarafın aracı değerli ise örneğin 600-700 bin TL değerinde bir araç ise uzman (ekspertiz) 250 bin TL masraf çıkardı ya da aracınızı perte ayırdı, işte o zaman büyük sıkıntı başlayacak, 43 bin TL'sini sigorta öder, gerisini sizden talep ederler. Bu tür olaylardan çeşitli mağduriyetler yaşanmakta hatta ne yazık ki intihar vakaları medyaya yansımaktadır.

“KÜÇÜK BEDELLERLE MAĞDURİYETİNİZİ GİDEREBİLİRSİNİZ”
Bir bölge müdürümüz yaşanmış bir olayı anlatıyor: “Kamyoncu bir gün elektrik direğine vuruyor. Elektrik direği devrilip orada yangın çıkartıyor. Yangın yan taraftaki fabrikaya sıçrıyor ve fabrikada 15 Milyon TL yangın çıkıyor. Kamyon sigortası bunun 43 bin TL’sini karşılıyor. Geri kalan 14 milyon 957 bin TL kamyon sahibine rücu ediyor. Kamyon sahibi maalesef ve maatteessüf bir ömür bu borçla karşı karşıya kalacak. Bu tür mağduriyetler yaşamamak adına sigortanızı yaptırırken karşı tarafa verilen hasar karşılama bedelini sınırsız yaptırmak istiyorum demeniz yeterli, üstelik bunu da yalnızca 275 TL farkla ekstra bir ürün satın alarak yapabilirsiniz. Bu bedel sizi çok büyük bir felaketten kurtarabilir. Ve bu ürünü anında satın alabilirsiniz. Otomobil için 275 TL, Kamyonet için 378 TL, Kamyon için 750 TL’ye ekstra İhtiyari Mali Mesuliyet ürününü satın alıp keyfinize bakabilirsiniz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz