Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde bulunan hastalara uygulanan terapi ve tedavi uygulamaları ile hastalar topluma kazandırılırken, kendi ihtiyaçlarını ve gün içinde yapacakları işleri yerine getirebilecek psikolojik olgunluğa kavuşmaları amacıyla çeşitli çalışmalar düzenleniyor. Bu kapsamda hastalar tarafından yapılan el emeği göz nuru, birbirinden değerli eserler açılış kurdelesinin kesimi sonrası ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sergi açılışına Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimi Vehbi Şirikçi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Taşkıran, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam, hastane doktorları, çalışanları ve tedavi gören vatandaşlar katıldı.

HASTALARIMIZI TOPLUMA KAZANDIRIYORUZ”

Sergide açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, hastalara uygulanan terapi ve tedavi uygulamalarıyla hastaları topluma kazandırdıklarını söyledi. Öksüz, “Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde Toplum Ruh Sağlığı Hizmetleri adı altında yapılan iş ve uğraşı terapilerini görmekteyiz. Yaklaşık 2-3 bin ürünün sergilendiği bu sergide bizim psikiyatri hastalarımız ve il genelinde bin 234 hastamız Toplum ve Ruh Sağlığı Birimi kliniklerimize gelmekteler. Burada iş, uğraşı, grup ve diğer terapi şekillerinde hastalarımıza destek vermekteyiz. Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde bulunan hastalarımıza uygulanan terapi ve tedavi uygulamaları ile hastaları topluma kazandırmak, kendi ihtiyaçlarını ve gün içinde yapacakları işleri yerine getirebilecek hale getirmeye çalışıyoruz. Bu sergide de ürünlerimizi sergilemekteyiz. Psikiyatrik hastalıklarda tabi ki rehabilitasyon çok önemi, fiziksel engeli olan hastalarda da rehabilitasyon çok önemli. 1900’lü yılların başında rehabilitasyon hizmetleri tüm dünyada daha hızlı seyretmiş ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonda da artmış” ifadelerini kullandı.

İNSANLARIN DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRMEK DAHA KOLAY”

Hastaların sosyal anlamda becerilerini geliştirdiklerini ve bin 234 hastaya hizmet verdiklerini dile getiren Öksüz, “Burada da bu hastalarımızın dikkatlerini daha iyi kontrole almak, daha iyi konsantre edebilmek, sosyal anlamda becerilerini geliştirmek, ikili ilişkilerini güçlendirmek ve daha iyi sağlığa kavuşmaları için bu iş ve uğraşı terapileriyle bu merkezlerimizde bin 234 hastaya hizmet vermekteyiz. Bildiğimiz gibi insanda değişim iki şeyden başlıyor. Bir bilinç seviyesi dediğimiz değişim, bilişsel ve zihinsel süreçlerdeki değişim. İkincisi de davranışsal anlamda değişim başlar. İnsanların düşüncelerini değiştirmesi biraz zordur, bizim burada önemli olan tüm terapi yöntemlerinde de davranışlarımızı değiştirmek. Davranış değişikliği daha kolaydır, bu davranışları değiştirerek, bu iş ve uğraşı terapileriyle tedavi olarak, zihinsel anlamda da daha az düşünerek, daha sosyal bir şekilde iletişim kurma aşamasında hastalarımız faydalanmaktadır. Toplum ve Ruh Sağlığı Hizmetleri’nde çalışan tüm hastalarımıza, Devlet Hastanesi’ndeki başhekimlerimize buradan teşekkür ediyorum. Halkımızı da bu sergiye bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Sergi iki gün boyunca açık kalırken, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören hastaların yapmış oldukları ahşap boyama, süsleme, keçe, örgü, alüminyum rölyef, teşbih, resim ve benzeri eserler yoğun ilgi gördü.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz