Türkiye’deki konut ihtiyacına çözüm üretmek için oluşturulan Acil Eylem Planı ile Ocak 2003’ten itibaren toplu konut ve kentsel dönüşüm uygulamalarına hız verilmişti. Bu sürece öncülük etme görevi ise TOKİ’ye verilerek, kurumsal yapısı geliştirilmiş ve yetkileri genişletilmişti. Bu kapsamda TOKİ, alternatif ve yenilikçi uygulamalarla konut üretiminin belli bir model çerçevesinde gerçekleşmesini sağlayarak konut piyasasını disipline etmek, kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi kriterlere dikkat ederek spekülatif oluşumlara mani olmak, nüfusun ülke coğrafyasına dengeli bir biçimde dağılmasına yardımcı olmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdürüyor. TOKİ, 500 bin konut olan hedefi 2011 yılı itibarıyla tuttururken, 2023 yılına kadar 700 bin konutluk yeni bir hedef konularak toplamda 1 milyon 200 bin konuta ulaşmayı amaçlıyor.

ALT VE ORTA GELİR GRUPLARINA YÖNELİK KONUTLAR

TOKİ’nin stratejisi, alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar ile gerekli hizmet birimlerinin altyapılarını tamamlamak. Ülke genelinde, konut ihtiyacının en fazla olduğu alanları belirlemek üzere araştırma yöntemleri uygulayan TOKİ, toplu konut yatırımları için uzun vadeli bir eylem planı geliştirdi. Bu kapsamda, özellikle yoksulluğun da etkisiyle özel sektör yatırımlarının azaldığı Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine odaklanıldı. Önümüzdeki dönemde ise İdarenin faaliyetlerini İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana ve Kahramanmaraş gibi kentlere daha fazla yoğunlaştırması planlanılıyor.

MAHALLE KONSEPTİ’YE ŞEHİRLER KİMLİK KAZANACAK

Temel üretim yaklaşımları arasına ‘Mahalle Konsepti’ni da dahil eden TOKİ, bu tarzda üretimlerle toplumsal dayanışmanın sürdürülebilirliğini esas alarak ve konut üretimini bu doğrultuda sosyal ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Dikey mimariden yatay mimariye geçişle birlikte şehirler kendine has kimliği olan kaliteli ve nitelikli konutlar, mahalleler inşa etmek ise TOKİ’nin temel amaçları arasında yer alıyor. Önceliklerini, Türkiye’nin değişimi ve gelişimine paralel olarak dönüştüren TOKİ, ihtiyaç sahibi vatandaşların taleplerini ve ödeme güçlerini dikkate almanın yanı sıra, nitelikli, kaliteli konut üretimini sürdürmek, geliştirmek ve sektördeki öncü, yönlendirici, denetleyici, eğitici kurumsal kimliğini ön plana çıkarmak yolunda çalışmalarını sürdürüyor.

MAHALLE KONSEPTLİ DULKADİROĞLU KONUT PROJESİ’NİN İHALESİ YAPILDI

Uzun zamandır Kahramanmaraş’ta proje yapmayan TOKİ, Dulkadiroğlu İlçesi’nde yeni bir proje için düğmeye basmıştı. Yeni konut üretim çalışmalarına hız kesmeden devam eden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, inşaat şantiyesini bu kez Kahramanmaraş’a kuracak. 2023 yılına kadar toplamda 1 milyon 200 bin konut üretmek olan TOKİ, hedefleri doğrultusunda yeni başlattığı Mahalle Konsepti ile Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde 624 adet konut inşa edecek. TOKİ Kahramanmaraş Dulkadiroğlu projesinde konutların yanı sıra 1 adet ticaret merkezi de yer alacak. Projeyi inşa edecek yüklenici firma belirlenmesi için ise bugün ihale yapıldı. Proje satışa hazır hale geldiğinde detaylı bilgi http://www.toki.gov.tr adresinden paylaşılacak.

Haber: Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz