Özellikle son birkaç yılda tarım ve hayvancılık alanında atağa kalkan ve verdiği teşvikler, hayata geçirdiği projelerle Türkiye’yi modern bir tarım ülkesi yapma yolunda çalışmalarına hız veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba öncülüğündeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırsal kalkınma desteklerine ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda Bakan Fakıbaba’nın, “Kırsal kalkınma ülkemizin gelişmesi adına çok önemli. Kırsalda kalkınma olmadan ülkede kalkınma olmaz. Göreceksiniz köyden şehre göçü tersine çevireceğiz” sözlerinden yola çıkan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, çizilen rota doğrultusunda verdiği teşvik, hibe ve desteklerle kırsal alanları kalkındırmak adına yoluna emin adımlarla ilerliyor.

Kurumun yaptığı çalışmalar ve faaliyetlerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, “Kahramanmaraş’ın desteklerden hak ettiği payı alabilmesi adına büyük bir gayret gösteriyoruz ve bu çerçevede çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu. Yatırımlar sayesinde 300’ü kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlandığının altını çizen Ceyhan, kente yeni tesisler kazandırmanın gayreti içinde olduklarını belirtti.

KIRSALDA KALKINMA OLMADAN ÜLKEDE KALKINMA OLMAZ”

Kurumun genel olarak faaliyetlerinden bahseden ve bu konuda istatistiki bilgiler veren Ceyhan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde 20 Şubat’ta düzenlenen “Çiftçiler Buluşması”nda Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çiftçilerle bir araya geldi. Erdoğan, bir milletin özgürlüğü için ekonomik imkânları ne kadar elzemse, tarım ve hayvancılığın da kendi kendine yeter olmasının o derece şart olduğunu söyledi. Yeni teşviklerin, ülkedeki hayvan yetiştiriciliğine yeni bir soluk ve ivme kazandıracağına inandığını belirtti. Bakanlık olarak kalkınmaya büyük önem verdiklerini aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise hibeler sayesinde ülke genelinde birçok başarı hikâyesi yazdıklarına işaret ederek, şöyle devam etti: “Tarımla sanayiyi buluşturarak istihdam artışına katkı sağlamak istiyoruz. Kırsalda kalkınma olmadan ülkede kalkınma olmaz, önce kırsal. Kırsalı kalkındırıp orada istihdamın önünü açacağız. Kırsalda kadının ve gencin önünü açacaksınız. Üretim olmadığı takdirde bağımsız bir ülke sayılamazsınız. Çok paranız olabilir, ama üretmediğiniz takdirde o para hiçbir işe yaramaz, para sadece araçtır. Onun için Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri olarak biz sadece Avrupa’da değil dünyada bir numara olmayı hak ediyoruz ve bunu da çalışarak başaracağımıza inanıyoruz. Kırsalda yaşam standartlarını yükseltmemiz lazım. Kırsalda yapılan her yatırım, ülkemizin geleceğine katkı sağlar. Kırsalda daha fazla yatırım için gece gündüz demeden çalışıyoruz, çalışacağız. Kırsalı çok iyi yerlere getirmemiz lazım. Bu yatırımları gerçekleştirenlere şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten cefakâr, emektar olan çiftçi kardeşlerimiz bunu yapıyor. İnsanlarımızı daha fazla mutlu edeceğiz. Bu yatırımlara katkı sağlayan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kısacası, yerinde üretmek ve yerinde işlemek felsefesiyle çalışmalarımız artarak devam edecek."

11 BİN 534 PROJEYE HİBE ÖDEDİ”
TKDK, kuruluşundan bugüne toplam 11 bin 534 projeye hibe ödedi, hibe verilen her 10 proje sahibinden 1’ini kadın yatırımcılar oluşturuyor. TKDK, projelerin sıralama kriterlerinde kadın girişimcilere ilave puan vererek pozitif ayrımcılık uyguluyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Türkiye’nin kırsal alanlarında yatırım yapan 1198 kadın girişimciye toplam 509 milyon 360 bin lira hibe verildi. TKDK verilerine göre, Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamındaki 42 ilin kadın girişimcilerinden, çeşitli sektörlere ilişkin toplam bütçesi 1 Milyar 60 Milyon lira değerinde yatırım projeleri sunuldu. TKDK, yatırımların tamamlanmasıyla 509 milyon 360 bin lira hibe ödedi. TKDK 2011’den bugüne IPARD fonları ile yatırımcının en büyük güvencesi oldu. Bugüne kadar 6,6 milyar TL yatırım yapıldı. 2011 yılından günümüze 42 farklı ilimizde 11 bin yatırımcıya ulaşan TKDK, yatırım kapsamı ve çeşitliliğini artırarak yoluna devam ediyor.

SÜT ÜRETİMİ
1065 proje için 1,3 milyar TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 2,4 milyar TL’dir.

ET ÜRETİMİ
1083 proje için 840 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 1,6 milyar TL’dir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI
161 proje için 161 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 385 milyon TL’dir.

ET VE ET ÜRÜNLERININ İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI
110 proje için 170 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 421 milyon TL’dir.

MEYVE VE SEBZELERIN İŞLENMESI VE PAZARLANMASI
141 proje için 171 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 396 milyon TL’dir.

SU ÜRÜNLERININ İŞLENMESI VE PAZARLANMASI
20 proje için 25 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 58 milyon TL’dir.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞI
22 proje için 6,7 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 16 milyon TL’dir.

KIRSAL TURİZM
347 proje için 163 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 388 milyon TL’dir.

YEREL ÜRÜNLER
327 proje için 127 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 303 milyon TL’dir.

ÇİFTLİK FAALİYETLERİ
7256 proje için 279 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 599 milyon TL’dir.

TEKNİK DESTEK
27 proje için 2,9 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu alandaki toplam yatırım tutarı 2,9 milyon TL’dir.

DAHA FAZLA İŞLETMENİN FAYDALANMASINI AMAÇLIYORUZ”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın kırsal kalkınma desteklerinden küçük ölçekli işletmelerin etkin faydalanmasına yönelik başlattığı yeni projeler çerçevesinde, küçük yatırımcılara IPARD kırsal kalkınma projelerini ücretsiz hazırlayabilme imkânı getirildi. Bu çerçevede Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Üretici örgütleri arasında iş birliği protokolleri imzalandı. İmzalanan “İşbirliği Protokolleri” kapsamında; küçük yatırımcılarımızın proje hazırlama aşamasında yaptıkları harcamaların azaltılması, sektörün ihtiyaçlarına uygun proje sayısının artırılması ve bu hibelerden daha fazla işletmenin faydalanması amaçlanmıştır.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANAN ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ:
• Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği

• Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği

• Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği

• Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği

• Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği

42 İLDE FAALİYET GÖSTERİYORUZ”
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği tarafından akredite edilmiş, AB fonlarını kullandıran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 42 ilde faaliyet göstermektedir. IPARD (Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı) Programı ile süt ve et hayvancılığından kırsal turizme, kesimhanelerden süt ürünlerinin işlenmesine dair tesislerin kurulumuna, yenilenebilir enerji tesislerinden makine parklarına, meyve ve sebze paketleme tesislerinden soğuk hava depolarının kurulumuna, bitkisel üretimden su ürünleri yetiştiriciliğine birbirinden farklı sektörlerdeki yatırımlara hibe desteği vermekteyiz. Bu sektörlerin yanı sıra Maraş dondurması ve tarhana gibi şehrimize özgü ürünleri üretmeye yönelik projelerle birlikte altın işlemeciliği, ahşap oymacılığı gibi el sanatları atölyelerinin kurulmasına da destek veriyoruz.

YATIRIM BEDELİ 260 MİLYON TL”
Kırsal kalkınma yatırımlarına tahsis edilen fonun yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ise ulusal bütçeden finanse edilmektedir. Kahramanmaraş’ta bugüne kadar toplam yatırım bedeli 260 Milyon Lira olan 265 yatırım sözleşmesi imzalamış bulunmaktayız. Yatırımcılarımıza bu kapsamda şu ana kadar yaklaşık 110 Milyon Lira hibe ödemesi yapmış durumdayız. Sözleşmeye bağladığımız yatırımların da tamamlanmasıyla bu rakam 130 Milyon TL’ye ulaşmış olacaktır. Bu yatırımlar sayesinde, direkt olarak 300’ü kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlanmış, kadın ve genç yatırımcılara pozitif ayrımcılık anlayışı benimsenmiştir. IPARD Programı kapsamında bugüne kadar 18 Çağrı İlanı yayınlanmış ve toplam 694 adet başvuru alınmıştır. Toplam 265 yatırım sözleşmesi imzalanmış olup bu sözleşmelerin yatırım bedeli 260 Milyon TL’dir. Bugüne kadar yatırımcılara 110 Milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır.

SÜT ÜRETİMİ
80 Milyon TL yatırım bedeli olan 42 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 41 Milyon TL’dir. Süt inekçiliğine dair yatırımlar, 2.500’ü sağmal olmak üzere 5.000 mevcut hayvan varlığına sahiptir. Bu çiftliklerde mevcut süt üretimi yıllık 15.000 ton’dur. Süt üretimi amacıyla kurulmuş olan keçi çiftliklerinde ise 1.300’ü sağmal olmak üzere toplam 2.200 hayvan mevcut olup yılda 450 ton süt üretimi söz konusudur. Koyun sütü üreten 1 adet çiftlikte ise 500 sağmal olmak üzere toplam hayvan varlığı 700 adettir. Bu çiftlikte yılda 50 ton süt üretilmektedir.

ET ÜRETİMİ
41 Milyon TL yatırım bedeli olan 29 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 20 Milyon TL’dir. Büyükbaş besi çiftliklerinde mevcut hayvan varlığı 2.000’dir. Yıllık karkas üretimi ise 900 ton’dur. Broyler çiftliklerinde ise mevcut hayvan varlığı 300.000 olup yılda 3.500 ton tavuk eti üretimi söz konusudur.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI
66,8 Milyon TL yatırım bedeli olan 18 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 13 Milyon TL’dir. Dondurma üretimi gerçekleştiren tesisler, 10.125 Ton/Yıl süt işleme kapasitesine sahip olup yılda 16.246 ton dondurma üretmektedir.

ET VE ET ÜRÜNLERININ İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI
3,3 Milyon TL yatırım bedeli olan 1 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 1,6 Milyon TL’dir. Bu kesimhanenin 90 Adet/Gün büyükbaş, 200 Adet/Gün küçükbaş kesim kapasitesi vardır.

MEYVE VE SEBZELERIN İŞLENMESI VE PAZARLANMASI
9,6 Milyon TL yatırım bedeli olan 4 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 4 Milyon TL’dir. Bu tesislerde yılda 6.100 ton elma muhafaza edilmektedir.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞI
2,4 Milyon TL yatırım bedeli olan 3 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 1,1 Milyon TL’dir. Dünyada ilk defa barajda yayın balığı üretimi gerçekleştiren tesis de bu bağlamda desteklenmiştir. Tesislerde yılda 600 ton yayın balığı, 1 milyon adet yavru balık ve yılda 125 ton alabalık üretimi gerçekleştiriliyor.

KIRSAL TURİZM
35 Milyon TL yatırım bedeli olan 34 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 15 Milyon TL’dir. 500 odaya sahip olan bu tesisler 1000 yatak kapasitesine sahiptir.

YEREL ÜRÜNLER
7,7 Milyon TL yatırım bedeli olan 10 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 3 Milyon TL’dir. Bu bağlamda desteklenen zeytinyağı üretim tesislerinde yılda 450 ton zeytinyağı üretilirken, Kahramanmaraş’a özgü tarhana üretimi gerçekleştirilen tesislerde ise yılda 420 ton tarhana üretimi gerçekleştirilmektedir.

ÇİFTLİK FAALİYETLERİ
11 Milyon TL yatırım bedeli olan 122 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 5,5 Milyon TL’dir. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında ağırlıklı olarak kırmızı biber, sarımsak ve aspir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Arıcılık desteği alan faydalanıcılarımız yılda 35,7 ton bal üretimi gerçekleştirmektedir.

YENİLENEBİLİR ENERJİ
4,1 Milyon TL yatırım bedeli olan 2 proje için sözleşme imzalanmıştır. Bu alanda ödenen hibe tutarı 2 Milyon TL’dir.

YATIRIMLARIN SAYISINI ARTTIRACAĞIZ”
Tabi bu yatırımları sadece verilen parasal desteklerle ifade etmenin yetersiz olacağını düşünüyorum. Ulusal standartlarda, Avrupa Birliği standartlarına haiz tesislere sahip olmanın da çok ciddi, ülkemiz için oldukça önemli bir kazanç olduğunu da vurgulamak gerekir. Kahramanmaraş’ın sahip olduğu potansiyeli kullanmak suretiyle bu yatırımların sayısını arttırmak yatırımcı kardeşlerimizin, çiftçilerimizin girişimi ve bizim gibi yatırımcı kurumların desteğiyle ancak mümkün olabilir. Kurumumuz birbirinden farklı sektörlerde yapılacak yatırımlara yüzde 40 ile yüzde 70 arasında destek vermektedir. Üçüncü Başvuru Çağrı İlanını 21 Aralık 2017 tarihinde yayınlamıştık. Bitkisel üretim, arıcılık, zanaatkârlık ve yöresel ürünler, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji konularında, başvuru alım sürecini 30 Mart 2018 itibariyle tamamladık. Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, bu dönemde toplam yatırım bedeli yaklaşık 65 Milyon Lira olan 122 adet başvuru alarak Türkiye ikincisi olmuştur.

BAŞVURULARIN SEKTÖRLERE DAĞILIMI:

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği 93 Adet – 15,3 Milyon TL

(Aspir, Sarımsak ve Kırmızı Biber)

Kırsal Turizm 16 Adet – 28,3 Milyon TL

Katma Değerli Ürünler 6 Adet – 8 Milyon TL

(Zeytinyağı, Salça, Maraş Çöreği ve Pekmez Sucuğu)

Yenilenebilir Enerji 5 Adet – 10,7 Milyon TL

Mantar Üretimi 1 Adet – 1,5 Milyon TL

Su Ürünleri Yetiştiriciliği 1 Adet – 600 Bin TL

(Kurbağa Yetiştiriciliği)

ÜRETENİN, ÇALIŞANIN VE YATIRIM YAPANIN HER ZAMAN YANINDAYIZ”
Bu projelerin değerlendirme sürecini başlatmış bulunmaktayız. Arkadaşlarımız inceleme sürecini yürütmekteler. Ümit ederim ki bu projelerin hepsi destek almaya hak kazanır ve kent ekonomisine yeni tesisler kazandırırız. Kahramanmaraş’ın desteklerden hak ettiği payı alabilmesi adına büyük bir gayret gösteriyoruz ve bu çerçevede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kahramanmaraş’ın elde ettiği bu başarıyı tesadüf olarak görmemek gerektiğini ifade etmek isterim. Kurumumuzun faaliyet göstermeye başlamasıyla şehrimizde oluşan proje kültürü, İl Koordinatörlüğümüzün tanıtım çalışmaları, desteklenen yatırımların birer birer faaliyete geçmesi ve Kahramanmaraşlıların girişimci ruhu şehrimize yatırım projelerinde ikinciliği getiren unsurlar olmuştur. Kahramanmaraş’ın kırsal kalkınmada öncü iller arasında anılması gayretiyle çıktığımız bu yolda üretenin, çalışanın ve yatırım yapanın her zaman yanında olacağız. Bu vesileyle şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine sağladığı katkılarından dolayı yatırımcılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz