Ankara'da meydana gelen terör saldırısı nedeni ile buruklaşan 14 Mart Tıp Bayramı, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde etkinliklerle kutlandı.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü oraganizasyonunda bir dizi etkinlikler çerçevesinde Şehir Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen program hastane personeli ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Programda ilk olarak konuşma yapan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarının, aynı zamanda içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, ''Sağlık Haftası'' olarak kutlandığını hatırlatarak tüm sağlık çalışanlarının tıp bayramını kutladı.

'İNGİLİZ İŞGALİNE KARŞI DİRENİŞ SERGİLENDİ'
Bu yılki tıp bayramı etkinliklerinin Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda, Halk sağlığı müdürlüğü ve KHB Genel sekreterliğinin katkılarıyla yaptıklarını söyeleyen Coşkun, 14 Mart Tıp bayramının tarihçesini şu şekilde anlattı: Sultan 2. Mahmut Hekimbaşı Mustafa Behçet'în önerisiyle, ''Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'' adlı askeri tıp okulu 14 Mart 1827'de açılmıştır. Bu tarih ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Okulun kuruluş günü de 14 Mart, '' Tıp Bayramı' olarak belirlenmiştir. İlk kutlama 1919 yılının 14 Martı'nda işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiyle 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Bildiğiniz gibi tıbbiye öğrencileri Türk Bayrağımızı İstanbul'un her yerinden görülebilecek şekilde İstanbul Tıp Fakültesinin yüksek bir yerine asarak İngilizlerin İstanbul işgaline karşı, direniş ve vakarlı tavırlarını sergilenmişlerdir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunmasında göstermiş oldukları duruş ve inançlı hareketleri ile de çok önemli bir anlam kazanmıştır. Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşında da gösterdikleri bu onurlu duruş, bayrak, vatan ve yüce dinimiz İslam adına atılmış kutsal adımlardır. Şanlı tarihimizin en derinlerinden bugüne kadar gelen ve günümüzde de vatan savunması uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi de rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Mesleğinin her alanında yıllarca insan sağlığı için hizmet vermiş ve bugün aramızda olmayan değerli sağlık çalışanlarımızı da saygıyla anıyor, tüm sağlık camiasının 14 Mart tıp Bayramı'nı kutluyorum.”

'KUTSAL, SAYGIN VE ONURLU BİR MESLEK'
Tıp alanının kutsal bir meslek olduğunu da kaydeden Coşkun, “İnsan yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, bu kutsal saygın ve onurlu mesleği büyük fedakarlıkla yerine getiren, en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerinin her alanında özveriyle çalışan, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza ve kıymetli ailelerine bu kutsal mesleğe verdikleri emeklerden dolayı saygılar duyarım” dedi.

'PATLAMALAR BİZİ YILDIRAMAYACAK'
Dr. Murat Coşkun'un ardından kürsiye gelen Kahramanmaraş Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Mehmet İlker Çitil, konuşmasına Ankara'da ki patlama sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileyerek başladı. Çitil, patlama sonucunda hayatanı kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu hain saldıraya sebebiyet verenler kim olursa olsun onlarıda kınıyor ve bu tür patlamaların bizi yıldırmayacağını milletimizin birliğini, beraberliğine huzura yönelik bu patlamaların bizleri yıldırmayacağını hatta daha da fazla kenetlendiriyor. Belli bir süredir memleketimiz hassas bir süreçten geçiyor. Bir taraftan sınırlarımız da ki sorunlar bir taraftan Suriye'den kaynaklanan sıkıntılardan dolayı hassas bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

'
HİZMET ÜRETTİK'
Kahramanmaraş'ta sağlıkta vatandaş memnuniyetinin arttığını vurgulayan Çitil, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Yurdumuzun dört bir köşesinde gecesini gündüzüne katarak çalışan hizmet veren 24 saat can için kendi canlarını feda eden sağlık emekçilerimize de buradan teşekkür ediyorum ve yurdumuzda çalışan tüm sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyorum. 14 Mart 1827'de modern tıbbın oluştuğu günden itibaren adını alan ve o tarihten itibaren kutlanan bir 14 Mart Tıp Bayramı'mız var. Bugünlere kolay gelmedik. 13-14 senede sağlı
kta vatandaş memnuniyetimizi yüzde 39'lardan yüzde 76'lara çıkmasına sizler sebep oldunuz. Bende yaklaşık 22 yıllık süreç içerisinde sağlıkta hemen hemen her noktada çalıştık ve hizmet ürettik. Bu hizmetleri daha iyi bir şekilde verecebileceğimizden hiç bir kuşkunuz olmasın. Geleneksel tıp anlamında da yeni teşkilat kanunuyla birlikte birlikte hizmetlerimiz her alanda devam edecektir. Özellikle bu süreçte her gün değişen ve gelişen teknolojinin imkanklarına bağlı olarak gelişen sağlık hizmetlerinin yanı sıra her insanımıza verilen hizmeti geliştirmeyi devam edeceğiz.”
Programa; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Kahramanmaraş Millet Vekili Dr. İlker Çitil, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel, AK Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesi Rektörü Durmuş Deveci, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun diğer kurum müdürleri ve çok sayıda hastane çalışanı katıldı.
Haber: Kübra Dilbirliği
Editör: Mahmut Beyaz