TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Ne mutlu ki; yerel gazetelerimizden resmi ilan yayım bedellerinin ödenmesinde, geçmiş borç durumunu gösterir belge aranmasına ve varsa vergi borçlarının kesilerek ilgili vergi dairesine aktarılmasına dair değişikliğinin uygulanması, Maliye Bakanı Naci Ağbal imzalı 9 Mart 2018 tarihli yazı ile 1 Ocak 2019 tarihine kadar uzatıldı.

Bu kararın alınması için TGK’ya üye bütün cemiyet başkanlarımız, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu gazete sahipleri temsilcileri Mustafa Arslan ve Şevket Erzen, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkanı Nazmi Bilgin ve BİK Genel Kurulu delegesi Şevket Karahan’la birlikte yurdun her köşesinde eşzamanlı çalışma başlattık.

BİK temsilcileri olarak bizler hükümet nezdinde sayısız girişimde bulunurken, Anadolu’nun hemen hemen bütün illerindeki cemiyet başkanlarımız da sorunu kendi milletvekillerine ileterek çözüme katkı istediler. Her birimizin sorunu yöremizdeki milletvekillerimize anlatması sonucu Maliye Bakanı’na konu defalarca iletildi ve bu sevindirici karar ortaya çıktı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugün (10 Mart Cumartesi) Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Yaşar Yıldız’ın davetlisi olarak basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşacaktır. Başta BİK resmi ilan tarifesi artışı olmak üzere diğer sorunlarımızın da yer aldığı dosyamız değerli arkadaşımız Yaşar Yıldız tarafından Maliye Bakanı Naci Ağbal’a iletilecektir.”

TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı tarafından yapılan açıklamada, sorunların Başbakan Binali Yıldırım’a ve Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na da dosya olarak sunulduğu hatırlatıldı. Basının sorunları ve çözüm önerileri konulu dosyada, resmi ilan fiyat tarifesi artışı konusunda şu görüşlere yer verildiği kaydedildi;

“ Bilindiği gibi yerel basın için büyük önem taşıyan “resmi ilan fiyat tarifesinde” 2017 yılında değişikliğe gidilmemiştir. Bu süre içinde gazete işletmelerinin girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar söz konusu olmuştur. Dövize dayalı kâğıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra resmi ilanların sayısında düşüşler söz konusu olmuştur.

Bu zaman zarfında FETÖ hain darbe girişimin etkisi ile idareler doğrudan alım yolunu tercih etmiştir. Doğu ve Güneydoğu illerimizde bölücü terör örgütü nedeni ile gazete ilansız hizmet alımı ve yapım işleri ağırlık kazanmıştır. Acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi ilandan kaçınma yöntemleri maalesef alışkanlık haline gelmiştir. Özel reklam gelirleri de bu dönemde önemli ölçüde düşmüştür.

Sonuç olarak; kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış can suyu olacaktır.

BİK Genel Kurulu, 2017 Kasım ayı toplantısında Hükümete yaptığı çalışmayı arz etmiştir. İki yıllık enflasyon rakamlarının altında yapılan teklif Hükümetin kabulüne sunulmuştur. Tarifenin bir an önce kabul edilerek yürürlüğe girmesini bekliyor, Anadolu Basını’nın dayanacak gücü kalmadığının altını çiziyoruz.”

Yazılı açıklamasında, 2018 yılının basının sorunlarının çözümünde önemli adımların atılacağı bir yıl olmasını dilediğini de ifade eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basın özgürlüğü, basın çalışanlarının yıpranma hakkı ve basında mesleki düzenleme sorunları başta olmak üzere yaşanan tüm sorunların çözümüne TGK olarak katkıda bulunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Haber merkezi

Editör: Mahmut Beyaz