AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çelik'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

TERMİK SANTRALLERE BACA FİLTRESİ

Cumhurbaşkanımız termik santrallere filtre takılması konusunda ek bir süre verilmesine gerek olmadığını belirtti. Filtre konusunda santrallere ek bir süre verilmeyecek. Havayı kirleten 15 termik santralin bacasına filtre takılmasını iki buçuk yıl erteleyen düzenleme Cumhurbaşkanımızın onayını bekliyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız bu düzenlemeyi doğru bulmamış ve az önce veto etmiştir.

KÜLLİYE'YE GİDEN CHP'Lİ TARTIŞMASI

Israrla bu yalan siyasetini sürdürmeye devam ettiler. Netice itibarıyla bu yalan ellerinde patlamıştır.

NATO TARTIŞMALARI

NATO'daki dostlarımız güvenlik kaygılarımızı anladıklarını söylemelerine rağmen gerekli adımları atmamışlardır. Ama Barış Pınarı Harekatı göstermiştir ki Türkiye kendi güvenliğini sağlayabilecek güçtedir. Çeşitli müttefiklerimizin bir terör örgütüyle mücadele etmek için başka bir terör örgütüne destek vermesi yanlıştır. Bunun müttefiklik ruhuna uymadığını ifade ediyoruz. Dayanışma denilen unsur asla tek taraflı olamaz. Türkiye'ye karşı yapılan eylemlerde aynı desteği göremiyoruz. Barış Pınarı Harekatı'na en çok karşı çıkan kişi Macron oldu. "Barış Pınarı Harekatı'nı yapan Türkiye, NATO'dan yardım bekleyemez" diyecek en son ülke Fransa en son lider Macron'dur. Macron'a sorulması gereken soru "Sizin Mali'de ne işiniz var" ya da Afrika'nın çeşitli yerlerinde ne işiniz var? BM kararı olmadan yaptığınız operasyonlar ne amaca hizmet etmektedir?

LİBYA İLE ANLAŞMA

Libya ile imzalanan anlaşma çok önemli bir adımdır. Anlaşmanın uluslararası hukuka uygunluğu konusunda en ufak bir tereddüt yoktur. Türkiye'nin ve KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki haklarını gasp etmek isteyenlerin planları suya düşmüştür. Bu anlaşma ile "Sevilla Haritası" tamamen çöpe atılmıştır. 

TANAP PROJESİ

Türkiye'nin enerji köprüsü olduğunu gösteriyor. TANAP 20 il, 67 ilçeden geçerek Avrupa'ya ulaşıyor. Bu proje Avrupa'nın Türkiye'den bağımsız olamayacağını gösteriyor. Azerbaycan doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak olması enerjide yeni bir seviyeye geçildiğini gösteriyor. Ocak ayında TürkAkım projesinin de açılışı yapılacak. 

İSRAİL'İN YENİ YERLEŞİM PLANI

ABD'nin politikaları İsrail'in daha marjinal bir politika işlemeye başlamıştır. Tüm uluslararası toplumun güçlü bir atmaması sonucunda buradaki zulüm giderek şiddetlenmektedir. İki devletli çözümün ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Bu açık bir işgaldir ve uluslararası toplum buna sesini yükseltmelidir.

SORU-CEVAP

Termik santraller gerekli süre içinde filtre takma işlemini gerçekleştirmezse nasıl bir yol izlenecek?

7 buçuk yıllık bir geçiş süresi verilmişti. Bu sürenin uzatılması kanunen insan sağlığını koruma ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Cumhurbaşkanımız bunu çevre sağlığına ve anayasa uygun olmadığını belirtmiş ve veto etmiştir. İlgili bakanlıklar ve o şirketler bu konuyu görüşecektir. Cumhurbaşkanımız filtre konusunun daha fazla gecikmesini istemedi. Cumhurbaşkanımızın bu vetosunun doğal mantığı, şirketlerin çevrenin korunmasına dönük hassasiyetleri yerine getirecek uygulamaları hayata geçirmesidir. İmza atılan ilk vetodur ve bu da bir çevre hassasiyeti neticesinde meydana gelmiştir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu'nun anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesini sağlamadığı konusu hakkındaki görüşünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'nin anayasası yoktur demek, Türkiye'yi vatandaşlar yönetmesin demektir. O zaman şu soruyu sormak gerekiyor, Türkiye'yi kim yönetsin? CHP tarihi boyunca her cumhurbaşkanlığı seçimini krize çevirmiştir. Eğer birisi Türkiye'nin anayasası olmadığını söylüyorsa kendi partisinin de varlığının olmadığını söylüyor demektir. Bunu diyen kişi "Hepimiz gayri meşruyuz" diyordur.

Editör: Mahmut Beyaz