Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen YKS sınavının sonuçları geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Sonuçların açıklanması ve başarıya göre puan dağılımının yapılmasının ardından kimi öğrenciler sevinç yaşarken, kimi öğrenciler ise hüzün yaşadı. Bir yıl boyunca hayalini kurduğu mesleğe ulaşabilmek adına gecesini gündüzüne katarak, yoğun bir şekilde ders çalışan öğrencileri şimdi de tercih heyecanı sardı. 5 Ağustos’ta başlayıp ve 20 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan tercih döneminde olası yanlış bir tercih yapmak istemeyen öğrenciler, derin bir araştırmanın içerisine girdi. Sınav kadar önemli olduğu ifade edilen tercih döneminde öğrenciler, nasıl bir yol izlemeli? Nelere dikkat edilmeli? ve bunun gibi birçok sorunun cevabını Biricik Akademi Öğrenci Koçu İbrahim Biricik, gazetemize anlattı.

“İLK ZAMANDAN BERİ HEDEFLEDİKLERİ BÖLÜMÜ YAZSINLAR”

Biricik Akademi kurucularından Öğrenci Koçu İbrahim Biricik, konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Öncelikle 2020-2021 senesinde sınava giren öğrencilerimize ve şu anda tercih döneminde olan öğrencilerimize başarılar dilerim, haklarında hayırlısı olsun. Tercih döneminde dikkat etmemiz gereken hususlar var. Bunlardan birincisi, öğrencilerimize tavsiye anlamında; bir kere sevdikleri bölümü yazsınlar, ilk zamandan beri hedefledikleri bölümü yazsınlar. Çünkü öğrencilerimiz bu hayatı yaşayacak. O yüzden sevdiği bölümü yazması öğrencilerimizin tercih konusunda dikkat etmeleri gerekenler arasında.

“YÖK ATLAS VERİLERİNE BAKMALARI DAHA SAĞLIKLI OLACAKTIR”

İkinci olarak tercih yaparken YÖK atlas verilerine bakmaları daha sağlıklı olacaktır. Diğer internet sitelerinde de var ama YÖK atlas verileri bizim için tamamen doğru bir şekilde tercih yapmamızı sağlayacaktır. Ayrıca üçüncü dikkat etmemiz gereken hususlardan biri de; tercih yaparken puana göre değil, sıralamaya göre yapmaları öğrencilerimiz için daha sağlıklı olacaktır. Çünkü puan bir yere kadar ama YÖK atlas verilerine bakarak sıralamaya göre yaptıkları zaman öğrencilerimiz daha sağlıklı tercih yapmış olacaklardır.

“UZMAN TARAFINDAN DESTEK ALMALARINI ÖNERİYORUZ”

Öğrencilerin tercih yaparken uzman desteği almasının önemini şu şekilde açıklayabiliriz. Öğrencilerimiz tercih yaparken, mutlaka uzmanlar tarafından öneri almak zorundalar. Çünkü uzmanlarımız bu işin sahasında olduğu için bölümlerin avantajlarını, dezavantajlarını, üniversitenin aynı şekilde avantajlarını, dezavantajlarını çok iyi bilirler. O yüzden tercih yaparken mutlaka bir uzman tarafından destek almalarını öneriyoruz.

“SINAV TARİHİNİN EN ZOR SINAVI OLARAK İLAN EDİLDİ”

Sınav geçmiş yıllara göre daha zordu hatta üniversite sınav tarihinin en zor sınavı olarak ilan edildi. Bu sebeple düşük netlerle yüksek sıralamalar geldi buna örnek verecek olursak geçen yıl aynı netleri yapan bir öğrenci bir yıl önce 50 binde iken bu yıl 15 binde oldu. O yüzden bu yıl ki sınav belirleyici oldu ve yığılmaların olmadığını gösterdi.

 Öğrencilerimiz tercih yaparken ailelerin tercihteki yerine şu şekilde açıklayabiliriz. Aileler yol göstermeli, baskı yapamamalı öncelikle. Çünkü çoğu aile tercih aşamasına dahi oluyor ama genelde ailelerin yaklaşımı; ilerde maddi olağanı yüksek ya da zamanında kendilerinin yapamadığı mesleklere çocuklarını yönlendirmek oluyor, bu yanlış bir tutum! Aile, çocuğun kişilik özelliklerini görmeli bence, onların artık birer yetişkin olduğunu unutmamalı. İleride mutlu olacağı mesleği seçmesi için yol göstermeli, kesinlikle baskı yapmamalı. İstemeyerek okulu birçok öğrenci yarıda bırakıyor, bu da bizim için zaman kaybı oluyor. Ayrıca bunun dışında aday tercih yaparken olabildiğince alternatifli seçim yapması gerekiyor. Çünkü aileler bu konuda çocuklarını ister istemez düşünür ama baskı yapacak şekilde değil de, onun önünü açma şeklinde diye de düşünebiliriz.

“SIRF DOLDURMAK İÇİN ÜNİVERSİTE YAZILMASI TARAFTARI DEĞİLİZ”

Öncelikle öğrencilerimiz tercih yaparken, dediğimiz gibi istek sırasına göre, hedeflerine göre tercih yapmalı. Her yıl 500 bin tane hatalı tercih yapılıyor, bu yanlışa düşülmemeli. Sırf böyle doldurmak için hatalı tercihler yapılıyor. Bunun sayısı geçen yıl 500 bindi, aynı hataya düşmemek için öğrencilerimiz 24 tercihin 24’ünü doldurmak zorunda değiller. Onu da şu şekilde örnekleyebilirim; mesela 17 binde olan bir genç kendisinden önceki sıralamaya göre ilk 5’e daha böyle kendisinden uzak olan yerleri yazabilir. Mesela 10 ila 17 bin arasında tercih yapabilir. İlk 5 ve 18. sıra arasına da kendisine gelebilecek olan sıralamaya yakın üniversiteleri yazabilir. Son tercihlere de artık garanti gördüğü üniversiteleri yazabilirler ama sırf böyle doldurmak için üniversite yazılması taraftarı değiliz, bu bizi yanlışa sürükler.

“İNŞALLAH GÜZEL BİR ŞEKİLDE SONUÇLANIR”

Biricik Akademi olarak tercih döneminde öğrencilerimizin puanlarına sıralamalarına göre ve istedikleri bölümlere göre tercihlerde bulunacağız. Bunu yaparken de biz zaten buradayız aile ve öğrencilerimizin istediği çok önemli. Öğrenci istediği üniversiteye gidecek şekilde bir çalışmamız var. Çünkü emek ettiler bunu da doğru tercih yaparak taçlandırmak istiyorlar açıkçası. Bundan sonrası artık akademik bir aşama geçiyor, onda da inşallah hayırlısıyla güzel bir şekilde sonuçlanır.”

Haber: Abdulsamet İspir

 

Editör: Mahmut Beyaz