Türk tekstilinin başkenti olarak tanımlanan Kahramanmaraş’ta 5’ncisi düzenlenen 2019 Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı, Türk tekstil ve konfeksiyon üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı bölge ile dünyadaki temsilcilerini buluşturması açısından konumu itibari ile en önemli bölgesel fuarlar arasında yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon üretiminin önemli merkezleri Adana, Osmaniye, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman’ın buluştuğu nokta olan Kahramanmaraş, bu nitelikte bir fuar için önemli bir merkez konumunda. Uluslararası KTM 2019 Fuarı ile yüzlerce firma, direkt pazarın kalbinde müşterileri ile buluşurken, başa baş görüşmeler eşliğinde, yeni teknolojilerini sergileme fırsatı yakaladı. Türkiye’nin en önemli tekstil, hazır giyim, kumaş ve iplik firmalarının yetkilileri, satın almacılar, dernek temsilcileri, eğitimciler ve öğrenciler; makine ve aksesuar üreticileri ile üç gün boyunca Kahramanmaraş’ta bir araya gelecek. Sektörün önemli paydaşlarını bir araya getirecek olan Uluslararası KTM 2019 Fuarı, bu yıl da sektörün en özel buluşmalarının yanı sıra  birbirinden özel makine şovlarına sahne olacak.

İHRACATIN YÜZDE 86’SI TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN

Son yıllarda ihracatını yaklaşık 800 milyon dolara çıkaran Kahramanmaraş’ın ihracatının yaklaşık yüzde 86’sını tekstil sektörü oluşturuyor. Kentte yaklaşık 270 firma tekstil ve konfeksiyon alanında hizmet veriyor. Yapılan araştırmalar, ilde faaliyet gösteren firmaların yüzde 55’inin küçük ve orta ölçekli, yüzde 45’inin de büyük ölçekli firma olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu firmaların yüzde 72 gibi büyük bir kısmı üretim teknoloji düzeyleri yüksek firmalar olarak yer alıyor. Kent gelişmekte olan tekstil sektörü ile ihracatta büyük söz sahibi. Kahramanmaraş’ta üretimlerinin büyük bölümünü ihraç eden işletmeler, ihracatla kazandıkları dövizle yatırımlarına devam ediyor. Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesinde, bölge ekonomisine katkı sağlamak amaçlı çalışmalar devam ediyor. Bölgede 560 milyon dolarlık tamamlanan yatırımın yanı sıra 200 milyon dolar büyüklüğünde devam eden yatırım bulunuyor. Boş arsanın kalmadığı organize sanayi bölgesine ek olarak Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde 532 hektarlık bir alana İkinci Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları devam ediyor. Tüm bunların yanı sıra sektörün kalbi konumunda bulunan Kahramanmaraş, KTM 2019 ile bir kez daha tekstil sektörünü buluşturdu. KAFUM’da düzenlenen KTM 2019’un açılışı yoğun katılımla gerçekleştirilirken, açılışa, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve İmran Kılıç, Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, davetliler ve sektör temsilcileri katıldı.

“KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ İLLERİNDEN BİRİSİDİR”

KTM 2019’un açılış konuşmasını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun yaptı. Tekstim sektörünün dünyanın en büyük gelir getirici sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Zabun, “Tekstil sanayii, tarih boyunca dünyada en büyük gelir getirici sektörlerden biri olmuştur. Doğal olarak, tekstil ve hazır giyim sektörü dünya mal ticaretinin önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Ülkemizde de her yıl 15 milyar dolar net döviz getirisi ile Türkiye’nin stratejik sektörlerinden birisi haline gelmiştir. Ülkemizin sanayi üretimine ve kalkınmasına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Tekstil sanayinin atılımları ile Kahramanmaraş bugün, Türkiye’nin en güçlü ekonomilerinden birisidir. Şehrimiz, tekstil endüstrisinde büyük ölçekli yatırımlarla, pamuktan hazır giyime her alanda üretim yapan, son teknolojiye sahip fabrikalarıyla dünya moda merkezlerinin en önemli tedarikçilerinden birisidir. 5 milyar dolar sanayi üretimi ile Türkiye’nin gücüne güç katmaktadır. Dünyanın 125 ülkesine ihracat yapan kentimiz, iplikte, dokumada, denimde ve örmede artık güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır” dedi.

“KTM, KAHRAMANMARAŞ’IN GÜCÜNÜ GÖSTERMEKTEDİR”

KTM 2019’un tekstil sektörünün en önemli platformlarından biri haline geldiğini kaydeden Zabun, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bölgenin en önemli uluslararası organizasyonu konumunda bulunan, Kahramanmaraş tekstil makineleri fuarımız; sektörün üst düzey temsilcileri ve teknoloji üretenleri ticari bir platformda buluşturmaktadır. Tekstil sektörünün en önemli platformlarından birisi haline gelen bu fuar, Kahramanmaraş’ın bu sektördeki başarısını ve uluslararası marka gücünü çok net bir şekilde sergilemektedir. Bununla birlikte, bugün dünya tekstil ihracatının yarısı ve hazır giyim ihracatının da dörtte üçü gelişmekte olan ülkeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla bu ülkelerle rekabette, markalaşma ve yüksek tasarım kabiliyetini öne çıkarmak zorundayız.  Bu anlamda, hem fuarımız hem de hafta içerisinde düzenlediğimiz tekstil zirvemiz, tekstil sektöründe küresel başarılara imza atan Kahramanmaraş’ın, dijitalleşme çağına uyumunu güçlendirecek, endüstri 4,0’a adaptasyonunu hızlandıracak sektörel dönüşümün ve tasarımda Türk kimliğinin vurgulanması adına da öncü olacaktır.”

“FUAR SEKTÖRE YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK”

Fuarın Kahramanmaraş tekstiline yeni bir ivme kazandıracağına değinen Zabun, “Sektörün yerli ve yabancı oyuncularını bir araya getiren, son teknoloji ürünlerini şehrimiz yatırımcıları ile buluşturan uluslararası Kahramanmaraş tekstil makineleri fuarımız,  Kahramanmaraş’ın tekstil ve moda yolculuğuna yeni bir ivme kazandıracak, global tekstil üretimi ve ihracatındaki konumunu güçlendirecektir. Bu temenni ve duygularla, fuarımızın hayırlı olmasını diliyor, fuarımıza destek veren Kahramanmaraş valimize, Kahramanmaraş büyükşehir belediye başkanımıza ve başarılı bir organizasyonla fuarı gerçekleştiren ECR fuarcılığa teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ALDIĞI TEŞVİĞİ ÇOK İYİ KULLANIYOR”

Kahramanmaraş’ın önemli bir tekstil kenti olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu da yaptığı selamlama konuşmasında, “Kahramanmaraş’ın mümbit ovalarında başlayan pamuk üretimi serüvenini devletimizin de verdiği teşvikleri çok iyi değerlendirerek ülkemizin iplik üretiminin yüzde 35’ini dokuma üretiminin yüzde 13’ünü üretir hale getiren Kahramanmaraşlı cesur sanayicilerimizi kutluyorum. 5’ncisini düzenlediğimiz tekstil makineleri fuarının ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“DAHA FAZLA ÜRETMEMİZ, DAHA FAZLA SATMAMIZ LAZIM”

KTM 2019’un Kahramanmaraş’ta yapılmasından gurur duyduğunu kaydeden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, “Önemli bir organizasyon yapıyoruz. Tekstil makineleri fuarı Kahramanmaraş’ta yapılmasından gurur duyuyorum. Elbette Kahramanmaraş bir tekstil şehri ama 1990’lardaki yaptığı atılımın daha fazlasını bekliyoruz. Buna hem şehrimizin ihtiyacı var hem de ülkemizin ihtiyacı var. Bildiğiniz gibi dünya ekonomik bir savaşın içerisindedir. Siyaseten milletin iradesi ile iktidarı değiştiremeyenler daima ekonomik savaşlarla iktidarları yıpratmak ve değiştirme çabası içerisindedir. Bugün tüm Türkiye’de ve dünyada da yaşanan budur. Bunun için bizim daha fazla üretmemiz daha çok satmamız lazım. Üretmekte yetmiyor, rekabet edebilmemiz lazım ve dünya piyasalarında söz sahibi olmamız lazım. Bunu neden yapmamız lazım? Kendi milletimiz için kendi geleceğimiz için. Çünkü çevremizde küresel sermaye Türkiye üzerinde oyunlar oynamaya devam etmektedir. Her zaman olduğu gibi bugünde küresel sermayenin tehditleriyle karşı karşıyayız. Ama bunu yaparken kendi öz sermayemizle milli sermayemizle yapmamız lazım. Küresel sermayeye inat IMF’cilere inat kendi öz sermayemizle üretmek ve tüm dünyaya meydan okumamız lazım” şeklinde konuştu.

“SİYASAL VE EKONOMİK KUŞATMA ALTINDAYIZ”

Türkiye’nin siyasal ve ekonomik yönden kuşatma altında olduğuna dikkat çeken Aycan, “Etrafımızda bir kuşatma var. Etrafımızda sadece siyasal bir kuşatma değil ekonomik bir kuşatma var. MHP olarak bunu bir beka meselesi olarak gördüğümüzü genel başkanımız hep belirtir. Beka sadece silahla tehdit edilmiyor. Beka ekonomik tehditle de karşımıza çıkmaktadır. Bugünde yaşanan budur. IMF ve IMF’ciler Türkiye’nin üzerinde böyle bir oyun oynarken iktidarı yıpratmak için yerli işbirlikçilerle hareket ederken burada en iyi cevabı daha çok üreterek daha çok birbirimize sarılarak cevap vermemiz lazım. Arkasında milli iradenin olmadığı bir iktidar değişikliğinin de ne ülkemize ne de bunu tasarlayanlara fayda getirmeyeceğini bilmemiz lazım. Bunun için tüm sanayicilerimden şunu bekliyoruz ki daha çok üretelim” dedi.

“TEKSTİL ÇOK BÜYÜK İSTİHDAMA DÖNÜŞTÜ”

Tekstil sektörünün çok büyük sermaye ve istihdama ev sahipliği yaptığını kaydeden AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, “Önce tarlada emekle başlayan bu süreç şimdi çok büyük işletmelerle çok büyük sermayelerle ve çok büyük istihdamlarla yeni iş kollarına çok büyük alanlara dönüşmüş. Bunu yaparken siyasetin bunu yapanlara bir katkısı olması lazım. Bu katkı bizim açımızdan şu; şehrimize istihdam sağlayan şehrimizin ekonomisini güçlendiren şehrimizde 113 bin tane vatandaşımıza iş sağlayan bu ticaretin erbaplarına biz milletvekilleri olarak yardımcı olmamız lazım. Bunu yaparken onlardan gelen talepleri onların zenginleşmesi gibi değerlendirmeyiz. Şehrimizin zenginleşmesi gibi değerlendiririz. Bu yüzden de bize söyledikleri ticaretini geliştirmek için atılacak adımlarda kendimize bunu görev biliriz” ifadelerini kullandı.

“AKSU ÇAYI NOKTASINDA HERKESİN SORUMLULUK ALMASI GEREKİR”

Kahramanmaraş’ın çevre sorunlarına değinen Özdemir, özellikle Aksu Çayı’nın temizlenmesi noktasında herkesin sorumluluk alması gerektiğine dikkat çekerek, “Hem iş adamlarımızın hem bizim hem belediyemizin bir sorumluluğu daha var. Aksu çayı uzun zamandır gündemimizde. Biz şehrimizi kalkındırırken ülkemizi kalkındırırken o şehirde yaşayan insanlarımızın da hem sağlığını hem hukukunu hem sosyolojisini korumamız lazım. Bunun için gerekli adımları yine iş adamlarımızla birlikte atıyoruz. Yapmak istediğimiz şey hangi sorun karşımıza çıkarsa çıksın bunu birlikte istişare ederek ve ortak çözüm üreterek gerçekleştirmek. 2 ay önce Çevre ve Şehircilik bakanımız ve milletvekilleri olarak bir toplantı yaptık. Yaptığımız toplantıda şehrimizin çevre sorunlarını çözme kararı aldık. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir çalışma yaptı. Nihai bir arıtma tesisi yaparak inşallah hem Aksu çayımızı hem Aksu Mahallemizdeki baca gazından kaynaklı oluşabilecek kirliliklerin önüne geçmek için ortak adım atıyoruz” dedi.

“HAYAL EDİYORUZ VE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

“Bizim iş adamlarımız hiçbir zaman yalnız değiller” diyen Özdemir, “Biz her zaman onların yanındayız. Biz ülke olarak bir şeyi hayal ediyoruz ve gerçekleştiriyoruz.  Hayal ettiğimiz şey şu; biz güçlü bir ülke olmak istiyoruz. Güçlü bir ülke olmaktan kastımız birilerini sömürmek değil. Türkiye tarihine bakın hiçbir zaman bir ülkeyi sömürmek için kendi gücünü kullanmamıştır. Her zaman mazlum olanların yanında olmuş ve onlara destek olmuştur. Ülke olarak şöyle bir yapımız var; bir mazlum bizden yardım istediği zaman cebimizdeki bütün parayı veririz ama bakkala gidip ekmek aldığımızda onun üzerindeki küçücük bir miktarı vermeyen bakkala da kafa tutarız. Onunda hesabını sorarız. Yani haksızlığa gelmeyen bir yapımız var. Biz Avrupa ile dünya ile ticaret yaparken şunu yapmak istiyoruz; eşit şartlarla onlarında hukukunu koruyarak ama iş adamlarımızı da geliştirerek çalışmak istiyoruz. Bizim iş adamlarımız bir şeyi azmettikleri zaman giderler dünyanın neresinde bunun iyisi varsa onu bulurlar, onunla işini geliştirirler ve bir süre sonra o hizmeti onlara satmaya başlarlar. Nitekim tekstilde de her zaman böyle oldu. Yeni alanlarda da inşallah böyle olacak” şeklinde konuştu.

“DÜNYA İLE REKABET ETME GÜCÜMÜZ ÇOK FAZLA OLACAK”

AK Parti hükümetinin istihdamı artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını belirten Özdemir, “Hükümetimiz her zaman üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik çalışmıştır. Hatırlayın 2011’de dünyada bir kriz oldu. Biz o sırada ekonomik temellerimizi yeni güçlendiriyorduk. Biz o türbülansa tutunduk ve onu atlattık. Bütün dünyada buna hayret etti. Ülke olarak bulunduğumuz coğrafya stratejik bir coğrafya ve her zamanda hareketliliğin, kargaşanın devam ettiği bir coğrafya. Bu kargaşanın altında da tabii ki birçok küresel güç var. Ama şunu bilin; bu ülke bu hengâmenin içerisinde uzun süredir çok başarılı olmuş ve vatandaşı ile birlikte hareket ederek varlık göstermiş, bundan sonra da böyle olmaya devam edecek. Sorumluluğumuzun farkındayız. Dünyada bizim olaylara bakış açımızın farkında olmalı. Böyle baktıkları zaman karşılıklı iyi ilişkiler kurabiliriz. Bütün dünyada bütün ülkelerin özellikle de ekonomisi belli seviyenin üzerinde ve türbülansa her zaman dayanıklı olan ülkelerin markaları var. O markaları onların destek noktaları. Belirli bir süredir özellikle 20 Mayıs 2013’te IMF’ye borcumuzu ödeyip hesabımızı kapattığımız tarihten sonra kendimize yeni markalar yeni üretim alanları oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah 2020’de ve 2021’de özellikle yerli uçakla artık bizde bu rekabetin içerisinde ayakları sağlam basacak bir şekilde var olduğumuzu göstereceğiz. Belki bu günlerde bununla ilgili ekonomik bir darboğaz yaşıyoruz. Ama yerli otomobilimiz hayata geçtiğinde, yerli uçağımızın üretimine başladığımızda artık o dünya ile rekabet etme gücümüzün çok fazla olacağını sizde göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından KTM 2019’un açılış kurdelesi kesildi.

Davetliler fuarda stantları tek tek gezerken, makinalar hakkında bilgiler aldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz