Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Balsuyu, tekstil sektörü ve işgücü durumuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş’ın iplik, örme kumaş, dokuma ve denimde Türkiye’nin ve hatta dünyanın önde gelen tekstil merkezlerinden olduğunu belirten Balsuyu, nitelikli tekstil mühendislerine çok ciddi ihtiyaçları olduğunu söyledi. Tekstil mühendislerinin mezun olmalarının akabinde iş bulamama gibi bir durumla karşı karşıya gelmeyeceklerini ifade eden Balsuyu, pandemiden sonraki süreçte ihracat rekorları kırdıklarını kaydetti.

“YOĞUN BİR ŞEKİLDE TEKSTİL MÜHENDİSİ İHTİYACIMIZ VAR”
Balsuyu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tekstil mühendisliğinin özellikle Türkiye’nin ihracatta ikinci büyük sektörü olması hasebiyle ve ülkemize sağladığı net döviz girdisi açısından çok daha önemli olduğuna inanıyorum. Kahramanmaraş özelinde de Kahramanmaraş’ımız gerek iplik üretimi ile gerek örme kumaş üretimliyle gerek dokuma kumaş üretimi ile gerekse denim üretimiyle Türkiye’nin önde gelen tekstil merkezlerinden bir tanesi. Hatta bazı alanlarda dünyanın önde gelen tekstil merkezlerinden bir tanesi. Dolayısıyla nitelikli iş gücü, nitelikli tekstil mühendisi konusunda çok ciddi ihtiyaç içerisindeyiz. Bir taraftan geleneksel şekilde yaptığımız üretimlerde istihdam edecek mühendis bulmakta zorluk çekiyoruz. Diğer taraftan mevcut şirketlerimizin bir üst kademeye çıkıp daha teknolojik tekstil ürünleri üretebilmesi adına yoğun bir şekilde tekstil mühendisi ihtiyacımız söz konusu.

“YÜZDE 100 İŞ BULMA İMKÂNI VAR”
Bu çerçevede de Akdeniz Tekstil Hammadde İhracatçılar Birliği olarak ve Türkiye'deki diğer tekstil ham madde ihracatçılar birliği olarak Ticaret Bakanlığı ve YÖK'ün izniyle 2019'dan itibaren başlamak üzere tekstil mühendisliği tercihlerini özendirmek adına tatmin edici miktarlarda bir burs imkânı sağlandı. Bu fakültelerden mezun olanların iş bulma oranını rahatlıkla yüzde 100 diyebilirim. Tabii ki öğrenci çalışmak istiyorsa, azmedip iş arıyorsa yüzde 100 iş bulma imkânı vardır, iş bulamama gibi bir şey söz konusu değildir. Yeni mezun olan biri bugün, genel olarak asgari ücreti baz alırsak minimum yüzde 30-40 üzerinden bir maaşla iş sahibi olabilir. Bu da firmadan firmaya değişir ama zaman içerisinde kendisinin çalışması, azmi, gayreti ve işletmesine sağladığı katkılar sayesinde çok daha büyük maaşla çalışma imkânı bulabilir.

“PANDEMİDEN SONRA İHRACAT REKORLARI KIRDIK”
Pandemi döneminde tüm sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe de sıkıntılı dönem yaşadık. Sonrasında pandemi biraz rahatlayınca üretimlere tekrardan başladık. İmalat sanayinin genelinde tüm sektörlerde hamt olsun ihracat rekorları kırdık. Dış dünyadan çok ciddi talepler oldu ve bu talepler hala da devam ediyor. Bu taleplerinde geçici talepler olduğunu öngörmüyoruz. İnşallah kalıcı olduğuna inanıyoruz. Çünkü yaptığımız araştırmalar, incelemeler ve gelen bilgiler bu talebin kalıcı olacağı yönünde bize bilgi vermektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz