Geçmiş yıllarda özellikle hayvancılık alanında At ve Eşek sırtında kullanılan semerler günümüz de yok olma durumuyla karşı karşıya. Tarihte vazgeçilmez bir binek aracı ve hayvancılık alanında kullanılan at ve eşeklerin semerlerini günümüze kadar taşıyan ustalar, bu mesleğin yok olduğunu ifade ederek, teknolojiye yenik düştüğünü belirtti. Hayvancılıkla uğraşan kimsenin kalmadığı için bu hale geldiğini belirten semerci ustaları, dükkânlarında ki yaptıkları semerlerin aylardan beri beklediğini ifade etti. Hal böyle olunca Kahramanmaraş’ta bu işle uğraşan sadece 3 ya da 4 kişinin kaldığını belirten semerci ustaları, artık bu mesleği canlandıracak bir şeyin olamayacağını vurguladılar.

Bizde Manşet Gazetesi olarak bu konuyla ilgili semerci ustalarının açıklamalarını sizlerle paylaştık.

İşte semerci ustalarının açıklamaları…

MESLEK ÇAĞIMIZA YENİK DÜŞTÜ’

İlkokul yıllarından beri bu işin içinde olduğunu ifade eden Semerci ustası Ömer Mankır, işlerin eskisi gibi kalmadığını ve yapılan semerlerin dükkânlar da bomboş durarak alıcısını beklediğini belirtti. Konuşmasında işlerin olmadığından yakınan Mankır, şunları kaydetti: “40 yıldır bu işi yapıyorum. Baba mesleğimdi bu meslek, ilkokuldan bu yana bu meslekte çalışıyorum. O yıllarda aslında popüler mesleklerden biriydi bu meslek, çünkü geçmiş zamanlar da hayvan işiyle uğraşan çoktu. Bağını bahçesini süren ata, eşeğe binen insan çoktu. Artık günümüzde öyle değil teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayvana çok bir ihtiyaç kalmadı. Sadece hobi olarak ata, eşeğe biniyorlar. Eskisi gibi at ya da eşekle tarla işinde çalışan da kalmadı. Dolayısıyla bu işinde sonu geldi. Kaç yıl oldu işlerimiz yok satış yapamıyoruz. Yaptığımız semerler boşa gidiyor öylece bekliyor alıcısını. Yani çağın gerisinde kaldı meslek teknolojiye yenik düştü. Bizler bu mesleğin son nesilleriyiz. En fazla yapacağımız 3 ya da 4 yıl ondan sonra kimsenin bu işi yapacağını zannetmiyorum çünkü talep olmuyor. Kahramanmaraş’ta biz 3-4 kişi varız bu mesleği yapan eskisi gibi kimse kalmadı yani. Biz babamızdan gördüğümüz için yöneldik bu mesleğe o dönemlerde ama şimdi bilseydik teknolojinin bizleri bu duruma getireceğine hiç başlamazdık. Yaşımız da geçti artık, bu yaştan sonra başka ne yapabiliriz. Ne diyeyim artık… Umarım bizim bu işimize bir çare bulacak ya da işlerimize iyi bir şeyler getirecek satış yaptıracak, eskisi gibi olsa keşke daha iyi olur. Yetkililer bizim bu işimize yardımcı olsa ne kadar güzel olur ama çok zor çağın getirdiği bir şey bu yapacak bir şey yok. Benim tek temennim işlerimizin biran önce eskisi gibi olması.”


O ESKİ GÜNLER KALMADI’

50 yıldır bu işle uğraştığını söyleyen bir diğer semerci ustası Ali Özen, artık bu meslekle kimsenin eskisi gibi uğraşmadığını söyleyerek, “Çağın getirdiği olumsuz koşullar ve teknolojinin gelişmesi, bu mesleği bitirdi” dedi. Özen, “50 yıldır bu işle uğraşıyorum. O zamanlar da tercih edilen bir meslekti bu iş. Çırakken başladım işe o günden bugüne kadar geldik ve usta olduk. Artık o eski günler de kalmadı mesleğimizle ilgili. Geçmiş dönemler de ben bu işe başlarken babam çok istemişti bu işi yapmamı, babamın sayesinde başladım ve bu yaşa kadar da devam ettirdim. Yani Kahramanmaraş’ta da bu işi yapan kalmadı artık. Mesela eskiden geçmiş seneler de 20-30 yıl önce 150’ye yakın esnaf vardı bu işle uğraşan ama artık çağın getirdiği teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte bu mesleğe ihtiyaç kalmadı. Yaptığımız, ürettiğimiz semerleri satamıyoruz. Bizim kapalı çarşımız da bu bölümde ki herkes semercilikle uğraşıyordu o yıllarda. Eskisi gibi değil, hayvancılık bitti yani. Önceden her evde hayvancılıkla uğraşan bulunurdu. Şimdi ise vatandaşın hayvancılıkla bir işi kalmadı. Semerleri yapıyoruz ama öylece duruyor dükkânlar da bomboş. Bizim de yaşımızın gereği yıllardan beri bu işle uğraştığımız için başka bir yerde çalışmamız çok zor oluyor. Devletimiz bir çare bulsa bizim işimize gerçekten çok iyi olur” ifadelerine yer verdi.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz