Kahramanmaraş’ta 83 yaşındaki 70 yıllık kalaycı ustası Mehmet Karaman ve çırağı 49 yaşındaki 33 yıllık kalaycı ustası Bünyamin Özdek, mesleklerinin diğer birçok meslek gibi unutulmaması için işyerlerinde gecelerini gündüzlerine katarak çalışıyor. Kahramanmaraş’ın tarih kokan çarşısı Kapalı Çarşı’da 13 yaşından bu yana mesleğini icra eden Mehmet Karaman, gelişen teknoloji ile işlerinin durma noktasına geldiğini ancak çırağı Bünyamin Ördek ile omuz omuza vererek, mesleğini ayakta tutmaya çalıştığını söyleyerek, çırağı Bünyamin Özdek’i 12 yaşında yanına aldığını ve ona mesleğin tüm inceliklerini öğretmeye çalıştığını ifade etti.

“KALAYCILIK REVAÇTA BİR MESLEKTİ”
Kapalı Çarşı’ya 13 yaşında geldiğini ifade eden Mehmet Karaman, “İlk yıllarda 3 yıl boyunca ustamla beraber çalıştım. Daha sonra köylere gittim ve köylerde kalaycılık yaptım. Sonrada çocuklar büyüyünce tek başıma kaldım ve bu çarşıda günümü geçiriyorum. Kalaycılık o dönemlerde daha revaçta bir meslekti. İnsanlar her evden eşyalarını getirirdi ve bende kalaylardım. O zamanlar kalaylamak ucuzdu ama çok fazla işimiz oluyordu. Şimdi ise artık tek tük işlerimiz oluyor, onunla da evimizi geçindirmeye çalışıyoruz. O zamanlar paralarımız daha bereketliydi. Benim yanıma o zamanlar çırak olarak Bünyamin geldi. Bünyamin’i 12 yaşında ben yanıma aldım. Ancak Bünyamin’i başka bir usta aldı ve orada çalışmaya başladı. Bünyamin askerden geldikten sonra çalıştığı işyeri çağırmadı. Ben Bünyamin’i tekrar yanıma aldım. O günden bu yana da benim yanımda çalışıyor. Tabii gelişen teknoloji ile birlikte üretilen tencereler nedeniyle bakır kullanan kimse kalmadı. Bizde çırağımla beraber mesleğimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İŞLERİMİZDE ŞU SIRALAR ÇOK DURGUN”
Çırak Bünyamin Ördek ise şunları söyledi: “Kalaycılıkla tanışmam ilkokul yıllarında oldu. O zamanlar 3 veya 4’üncü sınıfta iken ailem beni kalaycılık mesleğinde yetişmem için Mehmet Ustanın yanına verdi. Ben 46 yaşındayım ve ortalama 30 yıldan bu yana da Mehmet usta ile çalıyoruz. Ben bu mesleğin inceliğini, saflığını hep Mehmet Ustadan öğrendim. Ben ne öğrendiysem ustamdan öğrendim diyebilirim. İşlerimizde şu sıralar çok durgun gidiyor Bizim malzememiz dolara endeksli olduğu için ve dolarda yükseldiği için işlerimiz olumsuz etkilendi.”

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz