Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan kentsel dönüşüme neşter vurmak amacıyla 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı açıklamıştı. Kentsel dönüşümde Türkiye’nin yeni yol haritasını açıklayan Kurum, "Bu kapsamda kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile kentlerin kentsel dönüşüm anayasası oluşturulacak. Bu plan göre şehrin bütünüyle kentsel dönüşüm sağlanacak. Bugün itibariyle, yıl içerisinde temeli atılan konutlarla birlikte, 25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projesini başlatmış oluyoruz.1 milyon 166 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Belediyelerimize kapımız sonuna kadar açık. Dönüşüm sürecinde üç ilke benimsedik. Birincisi yerinde dönüşüm. İkinci süreç ise gönüllü dönüşüm. Vatandaşımızın rızası olmayan hiçbir kentsel dönüşüm olmayacak. Üçüncüsü de hızlı dönüşüm, kentsel dönüşümde vatandaşlarımızın en az mağduriyetini sağlayacak mevzuat düzenlemeleri yaptık” ifadelerini kullanmıştı. Bakan Kurum’un bu açıklaması Kahramanmaraş gibi kentsel dönüşümde sorunları olan şehirlerde yaşayan vatandaşları sevindirirden, 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı, Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz gazetemize değerlendirdi. Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm yapılacak birçok alanın olduğunu belirten Kaçamaz, Tekke’nin başta geldiğini ifade ederek Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün önemli çalışmalarının olduğunu söyledi. 

“BAŞKAN GÜNGÖR ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR”
Bakan Kurum’un açıkladığı 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı yerinde ve güzel bir çalışma olarak değerlendiren Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı yerinde ve güzel bir çalışma. Özellikle Kahramanmaraş’tan ziyade İstanbul ve Ankara gibi şehirleri daha fala ilgilendiren çalışmalar var. İstanbul için de özel açıklamalarda bulunda zaten Bakan Murat Kurum. Ama Kahramanmaraş gibi birçok il için de bu çalışmanın olumlu olacağını düşünüyorum. Şuan da Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’de kentsel dönüşümle ilgili önemli çalışmalar yapıyor, Mimarlar Odası olarak takip ediyoruz. Örneğin Tekke’de kentsel dönüşümü Büyükşehir Belediyesi yapacaktı ama TOKİ ile görüşmelerin olduğunu ve sözleşme aşamasına gelindiğini duyduk. Çalışmalar ne seviyeye geldi, hangi aşamadalar bilmiyoruz ama burası çok büyük maliyetli bir proje. Zaten bu tür projeleri belediyelerin kendi gücüyle, bütçesiyle yapması çok zor” dedi. 

“TOKİ GİRERSE TEKKE’DE SORUN ÇÖZÜLÜR”
Tekke’de çok fazla ev sahibinin olduğuna dikkat çeken Kaçamaz, TOKİ ile buradaki sorunun aşılacağına inandığını belirterek, “Burada çok fazla ev sahibi var, kentsel dönüşüm olacağı duyulunca kaçak yapıların sayısı arttı. Belediye bunları yıkmaya çalışsa oradaki insanlarla sıkıntı yaşayacak. Belediye kamulaştırmaya başladığında evlerin değerleri çok fazla artıyor, yani 100 bin TL’lik bir ev 200 bin TL oluyor. Bizim insanımız da bu konuda duyarlı davranmalı, burası kentsel dönüşüme girsin, biz de destek olalımdan ziyade nasıl olur da evimizi pahalı satarız diye düşünüyor. Özellikle Tekke konusunda sorunun bu şekilde çözüleceğini düşünüyorum, eğer TOKİ girebilirse sorun aşılır. Tekke’nin ardından Mağralı Mahallesi var, Serinkent Mahallesi tarafından bir sürü evler var. Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüme girmesi gereken çok fazla yer var ama bunlar aşama aşama çözülür. Büyükşehir Belediyesi, TOKİ’yi ya da bakanlığın bir kurumunu buraya sokabilirse memleketimiz için iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“MÜTEAHHİT MAĞDURİYETLERİ AZALDI AMA...”
Mimarlar Odası olarak kensel dönüşüm çalışmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yapılması gerektiğine inandıklarını kaydeden Kaçamaz, “Biz Mimarlar Odası olarak kensel dönüşümün bakanlığın kontrolünde olması çerçevesinde daha iyi olacağını düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm diye 10 katlı binayı yıkıp, yerine 10 katlı yeni bina yapmaktan ziyade daha güzel, çevreye uyumlu, kullanım açısından yeşile önem veren, parkı ve bahçesi olan, görsel açıdan zenginliğin olduğu çalışmaları destekliyoruz. Yoksa ranta geliyor ve bunun sonucunda da bir sürü mağduriyetler oluşuyor. Kentsel dönüşüme girecek, binayı yıktılar sonra müteahhit ortada yok. En son çıkan yasayla bu müteahhit mağduriyetleri azaldı ama yine önemli bir sorun. Biz bundan ziyade biraz daha göze hoş gelen bir görüntü istiyoruz” açıklamalarında bulundu. 

“BAHTİYAR YOKUŞU’NDA YAPILAN ÇALIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ”
Dulkadiroğlu Belediyesi’nin Bahtiyar Yokuşu’nda yaptığı dönüşüm çalışmalarının önemliği olduğunu ve kent halkının ziyaret etmesi gerektiğinin kaydeden Kaçamaz, “Örneğin Dulkadiroğlu Belediyesi’nin Bahtiyar Yokuşu’nda yaptığı çok güzel çalışmalar var, o bölgeleri canlandırdı. Bizler üyelerimizle birlikte de orada geziler yaptık, Belediye Başkanımızla da incelemeler yapmıştık. Bizim Kahramanmaraşlılara da oraları göstermemiz lazım, belediye bu çalışmaları yapıyor ama insanlarımız takip etmiyor. Biz Kahramanmaraşlılar olarak ne kadar sahip çıkarsak belediye de o kadar çok iş yapar diye düşünüyoruz. Kentsel dönüşümü ranttan çıkarsa, denetimler biraz daha artarsa, binalar sadece Kahramanmaraş’ta klasik 10 katlı, iki daireye 3 artı 1’den çıkıp farklı konseptlere bürünebilir. Çocuk oyun alanları olur, yatay mimariye daha fazla önem verilir. Tekke’de yapılacak proje Kahramanmaraş için çok önemli bir proje. Muhtemelen buraya 2-3 katlı binalar yapılacak, bahçeli ve avlulu. Gelen turistin bile gezeceği bir semt olacak Tekke” dedi.

“VATANDAŞ CEBİMDEN PARA ÇIKMASIN DİYE DÜŞÜNMEMELİ”
Vatandaşların da kentsel dönüşüm noktasında yapması gerekenlerin olduğuna değinen Kaçamaz, “atandaşın kentsel dönüşüm noktasında şunu yapması lazım; yerini kentsel dönüşüme verirken buradan rant elde edeyim, 100 metrekare daireme 120 metrekare daire alayımdan ziyade eski binayı nasıl yenilettiririz diye düşünüp kendisinden de bir bütçe ve para çıkartması lazım. Bizim vatandaşımız istiyor ki, cebimden 1 TL çıkmasın, 100 metrekare dairem 120 metrekare olsun, günümüz değerinde ise 100 bin TL ise 300 bin TL olsun istiyor. Bu şekilde çalışmaya ne devletin gücü yeter, ne de belediyenin gücü yeter. Vatandaşımızın da bu konuda duyarlı olması lazım, daha bilinçli olması lazım” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YENİ VE ÇOK DONANIMLI”
Tekke’deki dönüşümün tamamlanmasıyla Kahramanmaraş’ın ilerleyen yıllara damga vuracağına inandığını belirten Kaçamaz, “Kahramanmaraş’ın bir on yıl sonra özellikle Tekke’deki kentsel dönüşüm yapıldığı takdirde çok güzel bir şehir olacağını düşünüyorum. Örneğin Gaziantep, restorasyonlarını bitirdi. Tekke’nin o sokaklarında gezileceği, kültür evlerinin olduğu, turistlerin sürekli geldiği, gezdirebileceğimiz bir yerlerin olduğu Kahramanmaraş hayal ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nde çok yetenekli meclis üyesi arkadaşlar var, Büyükşehir Belediye Başkanı yeni ve çok donanımlı. Biz oda olarak güveniyoruz, Kahramanmaraş’ta iyi şeylerin olacağına inanıyoruz. Mimarlar Odası olarak süreci dışarıdan takip ediyoruz, sonrasında belediye ile görüşüp bu süreçlerin birebir içinde olmak istiyoruz. Bu şehrin mimarlarının o projelerde emeğinin olmasını istiyoruz, bir söz hakkı verilmesini istiyoruz. Bunun belediyenin bütçesinden çıkartılıp devlet kontrolünde, bakanlık bütçesiyle yapıldığı takdirde şehrimiz için daha hayırlı olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

“3 KERE YÖNETMELİK DEĞİŞMESİ CİDDİ BİR SIKINTI”
Bankaların konut satışlarında faiz indirimi yapmasının inşaat sektörünü rahatlattığına değinen Kaçamaz, “Türkiye’de konut satışı piyasasında bir sıkışma vardı, faiz indirimi sektörü rahatlattı. Özellikle ev alacakları, ev almak düşüncesi olanları bir an önce ev almaya itti. Bu hareketlenme yeterli mi, hala yetersiz. Çünkü inşaat maliyetleri çok arttı, arsa payları ne olacak, nasıl düzenlenecek. Son üç ayda yönetmelik 3 kere değişti, bununla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu daha oturmadı, belediyelerle görüşüyoruz, mimar arkadaşlarla toplantı yapıp yönetmelik hakkında bilgilendirmeler yapacağız. Üç ayda üç kere yönetmeliğin değişmesi çok ciddi bir sıkıntı. Biraz daha piyasanın oturmasını bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.


(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz