Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı günden bu yana dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (COVİD-19) enfeksiyonu Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların çalışmalarına rağmen Türkiye’de de görüldü. Koronavirüs bulaşan vaka sayısının Türkiye’de artması sonrası vatandaşlarda da büyük bir telaş oluştu. İnsanlarda oluşan korku ve telaş, sağlık ürünlerinin ya da marketlerdeki ürünlerin adeta yağmalanmasına sebep oldu. Sağlık ürünleri noktasında özellikle maskelere yoğun ilgi gösterilmesiyle fırsatçılarda harekete geçti. Hal böyle olunca koronavirüsü için tedbir amaçlı kullanılan ve son günlerde satışlarında artış yaşanan maskelerin fiyatları el yakmaya başladı. Daha önce bir kutu maske alınan fiyata şimdi bir adet maske alınıyor. Bu noktada ise erdemli ve Kahramanmaraşlıya yakışan davranışı kentte iş elbiseleri üzerine faaliyet gösteren Bilici Üniforma gösterdi. Vatandaşların yüksek fiyata maske almasını önlemek adına diğer bütün faaliyetlerini durduran Bilici Üniforma, tek kullanımlık endüstriyel ve kişisel olarak yıkanma özelliği bulunan maskeleri üretmeye başladı. Günlük 30 bin maske üretme kapasitesine sahip olan  Bilici Üniforma, fırsatçıların aksine piyasanın da altında fiyatlara vatandaşlarla buluşturuyor. Bilici Üniforma’nın ‘Önce insan sağlığı’ düşüncesiyle ürettiği tek kullanımlık endüstriyel maskeler 90 kuruşa, kişisel yıkanabilen maskeler ise 3,5 liradan satılıyor. Bilici Üniforma’nın virüse karşı duyarlılığı vatandaşların büyük takdirini kazandı.

“FİRMA OLARAK TALEPLERE YANIT VERMEK İSTEDİK”

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Bilici Üniforma İşletme Sahibi Fatih Bilici, koronavirüsün ardından maske ve tulum talebinin arttığını belirterek, “Bilici Üniforma olarak daha çok kamu kurumlarını giydiriyoruz. Bunun içerisinde emniyet, askeriye, belediyeler, hastaneler gibi kurumlar var. Yaptığımız ürünler genellikle Doğu ve Güneydoğu illeri ağırlıklı. Tabi bunun yanında batıda da projelerimiz oluyor. Devletle çalışmanın verdiği bazı sorumluluklar, bazı yükler var, özel sektör gibi değil. Bu sebeple koronavirüsten sonra ciddi bir maske ve tulum talebi doğdu. Bizde bu taleplere firma olarak yanıt vermek istedik. Önce ihracatçılar bizden mal almaya, üretim yaptırmaya başladı. Virüs tehlikesinin artık bizim topraklarımıza girmesiyle biz de birer tehlikeli olabilecek faktör olduk” dedi.

“HALKIMIZI KARA BORSACILARA KARŞI SÖMÜRTMEYECEĞİZ”

Stoklarını ve üretimlerini tamamen iç pazara çevirdiklerini dile getiren Bilici, “Bununla ilgili tedbir olarak stoklarımızı ve üretimimizi tamamen iç pazara çevirdik. Ürünümü ben 6 dolara yurt dışına verebilecekken, bunu yapmayacağım. Diyeceğim ki benim malım artık iç pazarda olacak, ilk gün de son günde aynı fiyatla olacak. Kesinlikle fiyatını stabil tutacağız, öncelikle Kahramanmaraş’ımızı, sonrasında da ülkemizi, bu stokçulara, kara borsacılara karşı sömürtmeyeceğiz. Halkımızın içi rahat olsun, Allah’ın izniyle günlük olarak yaklaşık 30 bin maske çıkarabiliyoruz. Yaklaşık 5 bin tulum çıkarabiliyoruz. Öncelik Kahramanmaraş’ımızın, buradaki kurumlarımız, fabrikalarımız için üretim durmasın, firmalarımız işçisini koruyabilmek için mağdur olmasın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BAZI İNSANLARIN GÖZLERİ DOLUYOR”

Vatandaşların maske almaya geldiğinde duygulandığını aktaran Bilici, “Vatandaşımızın da kullanabileceği, yıkanabilir yüz maskelerimiz yaptık. Bütün vatandaşlarımız da bu yıkanabilir maskeler temin edip, günlük olarak yıkayıp, bir sonraki dışarı çıktığında kullanabilir. Yüksek paralara değil de ekonomik, memleketinden temin edebilirler. Bu sorun artık dünyayı tehdit ediyor. Dışarıya bir pankart açtık, insanların ilgisi gerçekten çok fazla. İnsanların yüzüme söyledikleri o kadar olumlu şeyler var ki, bazılarının gözleri doluyor. Çok duygusal insanlarımız var, ‘Bir vatan evladının böyle düşünmesi çok mutlu ediyor, güven veriyor’ diyorlar. Biz herşeyden önce güven veriyoruz” şeklinde konuştu.

“ŞU ZOR GÜNLERDE FIRSATÇILARA GEÇİT VERMİYORUZ”

Zor günlerde fırsatçılara geçit vermeyeceklerini dile getiren Bilici, herşeyin para olmadığını belirterek, “Biz bir Alman, İngiliz ve İtalyan gibi düşünmüyoruz. Herşeyin para demek  olmadığını, bu topraklardan aldığımızı tekrar bu topraklara vermemiz gerektiğini, bazı hamasi değerlerimizin ve duygularımızın olduğunu gösteriyoruz. O yüzden firma olarak böyle bir karar aldık, kesinlikle toptan vermiyoruz. Adam diyor üretimin hepsini bana verebilirsin, 90 kuruşluk maskeyi ben 1,5 liraya alırım diyor. Biz ona hayır diyoruz, kesinlikle aracılara satmıyoruz. Çünkü benden 1,5 TL’ye alacağı malı 4 TL’ye götürüp benim belediyeme, benim fabrikama satacak, şu zor günlerde fırsatçılara geçit vermiyoruz” dedi.

“BU MASKELER TIBBİ MASKELERLE AYNI ÖZELLİĞİ GÖSTERİYOR”

Maskelerin diğer tıbbi maskelerle aynı özelliği taşıdığını vurgulayan Bilici, sözlerine şu şekilde devam etti, “Konunun tıbbi boyutuna bir doktor kadar vakıf değiliz ama bu maskeler tıbbi maskelerle aynı özelliği gösteriyor. Fakat şuan sağlık kurulunun tavsiyesi, vatandaşlarımızın bir metre kuralına uyması, mümkün olduğu sürece maske takması ve el hijyenine dikkat edilmesi. Sonuçta ağız yoluyla karşıdan karşıya geçebilen bir olay. Vatandaşlarımız da maske taksınlar, en azından şu süreçte yakışıyor, yakışmıyora bakmayalım, çünkü Allah göstermesin şehrimizde ve ülkemizde böyle bir sıkıntı oluştuğunda görüyoruz diğer ülkelerin yaşadığı tecritleri ve ev hapislerini. Kimse bunları yaşamak istemez, en azından bir maske takalım.”

“HERKES FAYDALANSIN DİYE TOPTAN SATIŞ YAPMIYORUZ”

Bütün vatandaşların faydalanması için toptan satış yapmadıklarına dikkat çeken Bilici, “Mağazamız, Kahramanmaraş’ımızın Uzunoluk Caddesi’nde hemen yol kenarında Bilici Üniforma olarak iş yerimiz var. Toptan vermiyoruz fakat mesela esnaflarımız geliyor, biz çarşıda esnafımız 5 çalışanım var, 10 maske alabilir miyim diyor, bunlar bizim toptan anlayışımıza girmiyor. Bizim toptandaki kastımız adamlar 500 bin, 1 milyon adet alması. Bu insanlara mal vermiyoruz. Yoksa insanlarımız iş yerlerindeki çalışanlarına, fabrikalarımıza, belediyelerimize mal veriyoruz. İnsanlarımız gelip buradan ister çocuğuna, ister ailesine, ister çalışanlarına perakende maskelerini alarak zor günlerini atlatabilir” açıklamalarında bulundu.

“GÜNLÜK 30 BİN ÜRETİMİMİZ VAR, SINIRSIZ ÜRETİM YAPABİLİRİZ”

Günlük 30 bin üretim kapasitelerinin olduğunu dile getiren Bilici, “Şuan için önceliğimiz Kahramanmaraş, şehir dışına göndermeyi daha sonra düşüneceğiz. Günlük 30 bin üretimimiz var, bir sınırımız yok, sınırsız üretim yapabiliriz. İnşallah bu olay yarın biter ve biz yarın üretimi durdururuz ama bu sıkıntı devam ettiği sürece biz şuan elimizdeki projeleri de durdurduk. Stoka yapmamız gereken malları, yazlık için daha önceden yapmamız gereken bütün üretimleri durdurduk. Üretimlerimizin tamamını maske üzerine yoğunlaştırdık ki bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilelim. Önce insan sağlığı” dedi.

“90 KURUŞ ve 3,5 TL’DEN SATIYORUZ”

Maske fiyataları hakkında da bilgiler veren Bilici, “Tek kullanımlık maskeler, bizim endüstriyel grupta fabrikaların, belediyelerin daha çok kullandığı maskeler 90 kuruş, bireysel olarak verdiğimiz, kendi tasarımımız olan, ARGE’sini de bizim yaptığımız yıkanabilir, şık bir maskemiz var, ona da 3,5 TL diyoruz. Tulum bir üst segmente giriyor, kişisel koruyucudan artık endüstriyel bir temizlik hijyenine giriyor. Tulumlarımız da 20-25 TL bandında. Biz bir yıl önceki giderlerimizle şu anki giderlerimizi stabil tutuyoruz, fakat ham maddedeki yükselme bizi de etkiliyor ama 6-7 dolar olan tulum fiyatını biz 20 TL gibi fiyata çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz