Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 41 kişinin yaşamını yitirmesi tüm Türkiye’yi yasa boğarken, hem enkaz altında kalanları kurtarmak hem de evlerinin tehlikeli olması sebebiyle dışarıda kalmak zorunda kalan vatandaşlara destek olma noktasında büyük bir birlik ve beraberlik örneği de sergileniyor. Malatya başta olmak üzere Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Osmaniye, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Samsun, Tokat, Çorum, Mardin, Kayseri ile Suriye'nin kuzeyinde de hissedilen depremin ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş ve Türkoğlu’nda da vatandaşlar sokağa döküldü. Depremin ilk anından bu yana gerek TV’lerde gerekse de yapılan toplantılarda açıklamalarda bulunan uzmanlar Doğu Anadolu fay hattının Elazığ depremiyle uyandığına dikkat çekerek, Kahramanmaraş’ta özellikle Türkoğlu’nda da deprem olabileceğini belirterek uyardı. Bu durum Türkoğlu halkında paniğe sebep olurken, Türkoğlu ilçesindeki son durumu ve yapılan çalışmaları Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş gazetemize anlattı.

BİNALARIN YÜZDE 80’İ YENİLENDİ”

Türkoğlu’nun gelişmekte olduğunu belirten Başkan Okumuş, “Öncelikli olarak Elazığ’daki depremde hayatını kaybedenlere baş sağlığı diliyorum, Türkiye’mizin başı sağolsun. Biz Türkiye olarak deprem bölgesiyiz. Daha önce Gölcük’de, Erzincan’da deprem oldu, şimdi de Elazığ’ın Sivrice ilçesinde deprem oldu. Kahramanmaraş’ta bu depremden etkilendi. Biz Türkoğlu olarak Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeyiz. 99’daki Gölcük depreminden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni yönetmeliklerle yapı denetim alanlarında çok zorlu kanunlar geldi. Şuan da bizim Türkoğlu, gelişmekte olan bir ilçe, sanayi ilçesi. Yaptığımız binalar 6 katlı ama belli bir bölgede. Kesinlikle tamamında değil. Yapı denetim firmalarının ve bizim belediyelerimizin denetlemesiyle sağlam ve kaliteli yapılan binalar. Problem eski binalarda, eski binalarda da 1 yada 2 kat binalar var. Buralarda herhangi bir yıkım tehlikesi olan bir yer yok. Kamu kurum binalarının da yaklaşık yüzde 80’i yenilendi. Şuan ki belediye hizmet binası, hükümet konağı, devlet hastanesi ve okulların da yüzde 80’ yenilendi. Cumhurbaşkanımızın himayesinde son 18 yıldır zaten bununla ilgili çalışmalar yapılıyor, biz de bunu titizlikle ilçemizde uyguluyoruz” dedi.

ÇOK KATLI BİNALARIN GÜNDEME GELMESİ YANLIŞ”

Depremlerde çok katlı binaların gündeme gelmesinin yanlış olduğunu ifade eden Başkan Okumuş, “Şu yanlış diye düşünüyorum, tabi her deprem olduğunda katlı binalar gündeme geliyor. Şunu belirlememiz lazım. Aktif fay hattı üzerinde olan şehirlerde yüksek katlı binalar yapmalı mıyız, yapmamalı mıyız? Yapıyorsak sağlam mı yapmalıyız, buna bakmak lazım. Yoksa Türkiye’nin fay haritalarındaki şehirlerin hepsinde zorunlu olarak 1-2 kat getirelim, böyle de ne şehirler büyük, ne de çalışan insanlara kiralık ev yapabiliriz. 1-2 katlı şehirler büyümez, 6 katta devasa bir kat değil sonuçta, gökdelen değil. 5 artı 1, o da belirli caddelerde var. Yaklaşık 3 yıldan bu yana çalışmamız var, Türkoğlu’nun TOKİ konutlarının olduğu yerden Yeşilyöre’ye kadar yaklaşık 15 bin dönüm alanda yeni Türkoğlu kurulmasıyla ilgili imar planı çalışlarımız var Büyükşehir Belediyesiyle. İnşallah imar planı bittiğinde yeni yapılan binaların oraya taşınması, oraya yapılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Belediye başkanı da sonuçta insan, depremde insanların ölmemesi için elinden gelen gayreti gösteriyor. Biz bunun hassasiyetiyle 11 tane mimar mühendis aldık, yapılan binaların statiğini denetliyoruz yapı denetim firmalarıyla beraber. Şuan da yapılan binalar depreme dayanıklı, yeni Türkoğlu ile ilgili zemini daha çok fay hattından uzak yerlerde imar planı çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

YENİ İMAR ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Türkoğlu’nun Kahramanmaraş’ın sanayide lokomotifi olduğuna dikkat çeken Okumuş, yeni imar çalışmasıyla yeni Türkoğlu’nu inşa edeceklerini belirterek, “Fay hattı tren yolunun altından geçiyor. Elazığ’dan başlayıp, Malatya, Adıyaman, Gölbaşı, Pazarcık, Pazarcık’tan Türkoğlu’na. Türkoğlu’ndan Amik Ovası istikametinde Hatay’a giden bir koridor var. Yeni yerleşim yerimiz de bunun üst tarafında, zaten fay hattığını geçtiği yer Gavur Gölü dediğimiz Amik Ovasının orada. Ovaya hükümetimizle beraber, ovasit diye kanun getirildi, ovalara artık bina yapılması yasak. Tarihi ören yerlerine nasıl bina yapılması yasaksa, buralara da yasak. Artık ovalara bina yaptırmıyoruz. Bunun için de 15 bin dönüm alan üzerine yeni imar çalışmamız var, burada kesinlikle binaya müsaade etmiyoruz. Deprem olacağı muhakkak, biz de hazırlığını yapıyoruz. İnşallah kaliteli binalar yapmamız lazım, bunu yaptığımız takdirde can kaybının daha az olacağına inanıyoruz. Şehirlerin en yakınından başlamak üzere tamamen Orman Bakanlığı’na ayrılmış, Türkoğlu’nun aşağısı tamamen ovasit. Bulunduğumuz mekan şuan ki mevcuduyla büyümeye mümkün değil. Kaliteli, yeni binalara ihtiyaç vardı. 2014’den önce de 6 katlı binalara imar planı işlenmişti. Bizim zamanımızda da bunlar devam etti. Bize düşen depreme dayanıklı binaları yapıp, Türkoğlu halkının hizmetine sunulması lazım. Bugün burası sanayi şehri, sanayi ilçesi. Türkoğlu OSB’miz var, Türkiye’nin en büyük Lojistik Merkezi var, 5 bin kişilik cezaevi kompleksi var, ikinci Gıda İhtisas OSB var. Kahramanmaraş’ın sanayide lokomotifi olacak bir ilçe Türkoğlu. Bu istihdamı yaptığımız zaman nüfus artışı olacak, nüfus artışına da sağlıklı, denetlenebilir, depreme dayanıklı binalar yapmak da bizim görevimiz. Biz de bunu layıkıyla yapıyoruz” dedi.

TÜRKOĞLULULAR TEDİRGİN OLMASINLAR, FAY HATTI TÜRKİYE’NİN BİR GERÇEĞİ”

Türkoğlu halkını tedirgin olmamaları noktasında uyaran Başkan Okumuş, “Yeni yerleşim yerimizle ilgili mühendislerimiz çalışma yapıyor, 1-2-3-4-5 katlı binalar için zemin etütleri yapılıyor. Burada 6 kat olan yerlere yaklaşık 100 civarında jeolojik sondajlar yapıldı. Bu jeolojik sondajlar neticesinde buralara kat izni verilmekte. Kafamıza göre kat artışı yok. Cumhurbaşkanımızın bahsettiği daha yüksek binalar, 10-15 katlı, 20 katlı binalar. Burada en fazla 5 artı 1, belli bir caddenin üzerinde. Tamamına verilmemiş. Şuan ki imar planının yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden bir yer. Biz de onu buraya istihdam çekebilmek için sağladık. İstihdamla beraber burası büyüyor ama yarın bir gün depremde yıkılmaması için de elimizden gelen gayreti mühendis arkadaşlarımızla birlikte gösteriyoruz. Türkoğlulular tedirgin olmasınlar, fay hattı Türkiye’nin bir gerçeği. Burada fay hattı ya da depremler insanları öldürmüyor, bizim kaliteli binalar yapmadığımızdan dolayı ölümler oluyor ama şuan da kaliteli ve yeni binalar yapılıyor. Yeni binaların hepsi kaliteli, eski binalar da 1 ya da 2 katlı, bunlarda da sorun olacağını zannetmiyorum” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz