Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin sürdüğü esnada söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün, ‘Maraş Olayları’nın yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşma tepki çekti. Bülbül’e, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal ve CHP Milletvekili Ali Öztunç cevap verirken, olaylardan tüm Kahramanmaraş halkının sorumlu tutulamayacağı vurgulandı.

İşte TBMM’deki o konuşmalar;

İlk olarak HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül söz aldı. “Maraş hâlâ kanıyor, Maraş hâlâ bir yaradır” diyen Bülbül, “18 Aralık 1416'da Hakk'la hak olan Şeyh Bedrettin'i burada sevgi ve saygıyla anıyorum. Sadece Şeyh Bedrettin'den bu yana yapılan katliamları bir başlık hâlinde… 1527 Şah Kalender Çelebi katliamı, Pir Sultan Abdal, Bozoklu Şeyh Celal katliamı… Bozok Yaylası kana bulanmıştı arkadaşlar. 1826'da II. Mahmut, Tanzimat; İttihat ve Terakki, İkinci Meşrutiyet Dönemi'nde, 6 Mart-17 Haziran 1921'de Koçgiri; 1935-1938 arasında Tunceli Kanunu'yla yapılanlar, 5-16 Haziran Muğla Ortaca olayları, Kırıkhan, Hatay, Malatya 17-18 Nisan 1978 ve dönemin Belediye Başkanı rahmetli Hamit Fendoğlu'na gönderilen bombayla yapılan provokasyon ve yağma, arkasından 19-24 Aralık 1978 Maraş. Sevgili dostlar, Maraş hâlâ kanıyor, Maraş hâlâ bir yaradır. Burada bebek katillerini görüyorsunuz değerli arkadaşlar. 22 Aralıkta Maraş'ta, Maraş katliamında yitirdiğimiz canları anacağız” ifadelerini kullandı.

“DAVA DOSYALARI YENİDEN AÇILMALIDIR”

Maraş Olayları’nın yeniden araştırılması gerektiğini dile getiren HDP’li Bülbül, “Ey kahraman şehir… Kahraman şehirde gittik, Maraş katliamında katledilenlerden sadece 5 kişinin mezarını bulabildik. O kahraman şehir ki aslında "Allahuekber" seslerini emperyalist işgale karşı yapmıştı ama Maraş katliamında katliam yapanlar "Allahuekber" sesini çocuk ve kadın katletmek için yaptılar. Bu katillerin, her ne hikmetse, Allah'ın ekber olduğu, katliam yaparken aklına geliyor tıpkı IŞİD'liler gibi. Allah ekberdir, azizdir, kerimdir ama zalimden de zulmün hesabını soracak kadar azizdir değerli dostlar. Maraş katliamı hâlâ kanayan bir yaradır ve Maraş katliamı davası dosyaları yeniden açılmalıdır. Maraş katliamıyla ilgili rahmetli Bülent Ecevit'in kasasında, çekmecesinde bulunan belgeyi de çok iyi biliyoruz sevgili dostlar. Değerli arkadaşlar, Maraş katliamıyla ilgili anmalarda Sayın Vali, Sayın Emniyet Müdürü, Sayın İçişleri Bakanı, sayın yetkililer… Biz oraya gidip sadece bir anma yapıyoruz, yitik mezarları bulmaya çalışıyoruz, Yörükselim'de yaşayan hâlâ o acıyı içlerinde, iliklerinde hisseden insanlarımızla hemhâl olmaya çalışıyoruz. Bu, insani, vicdani, ahlaki bir görevdir, kimse bunu engellemesin. Tüm katliamlarda ve Genelkurmay Başkanının tabiriyle bu düşük yoğunluklu savaşta canını yitirenleri -Türk, Kürt fark etmiyor, hangi kimlikten olursa olsun- muhabbetle, aşkla anıyoruz. Savaş bitsin, katliam bitsin, özgürlük, eşitlik, adalet olsun, Türkiye'nin tüm renkleri kendi rengiyle yansısın diye mücadelemiz devam edecek” dedi.

“TÜM ŞEHRİN TÖHMET ALTINDA BIRAKILMASINI KINIYORUM”

HDP’li Bülbül’ün tüm Kahramanmaraş’ı zan altında bırakan sözlerine ilk tepkiyi AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal tepki gösterdi. Kahramanmaraş’ın tamamının yaşanan olayla bağdaştırılmasının yanlış olduğunu dile getiren Öçam, Bülbül’ü sözlerinden ötürü kınadı. Öçal, “Biz yapmadık. Bu şekilde itham edemezsiniz. Bütün bir şehri töhmet altında bırakamazsınız. Az önce, Kemal Bülbül Vekilimizi, Kahramanmaraş olaylarıyla ilgili şehrin bütün bir halkını töhmet altında bırakacak ifadelerinden dolayı kınıyorum. Kahramanmaraş, daima bağrında yiğitler ve güzel insanlar yetiştirdi Akif İnan'ıyla, Cahit Zarifoğlu'yla, Necip Fazıl'ıyla, Abdurrahim Karakoç'uyla, Mahsuni Şerif'iyle her daim kardeşliği yücelten güzel insanlarıyla, değerleriyle Kürt'üyle, Alevi'siyle, Çerkez'iyle kardeşliği yücelten bir şehirdir. Bundan dolayı şehrimizin dışarıdan gelen provokatörlerce işlenmiş bir katliamdan dolayı bu şekilde töhmet altında bırakılmasını kınıyorum. Maraş anılsa anılsa kahramanlığıyla ve güzelliğiyle anılmalıdır diyorum” şeklinde konuştu.

Habibe Öçal’ın konuşması AK Parti sıralarından yoğun alkış aldı.

“MARAŞ’IN TAMAMINI BU OLAYLA ANMAK DA YANLIŞTIR”

Öçal’ın konuşmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’da TMBB Genel Kurulu’nda söz aldı. Maraş Olayları’yla tüm Kahramanmaraş’ı anmanın yanlış olduğuna dikkat çeken Öztunç, “Bundan tam kırk yıl önce, memleketimizde, Maraş'ta bir katliam yaşandı, doğrudur, bunu kabul etmek gerekiyor, ediyoruz. Çoluk çocuk yüzlerce insan katledildi, ailelerin gözü önünde kadınlar, gençler, çocuklar öldürüldü. Kırk yıl önce yaşanmış bir acı. Bu acıyı hepimiz, bütün Maraşlılar içimizde yaşıyoruz, yaşamaya devam ediyoruz. Bununla yüzleşmemiz gerektiğini de biliyoruz. Bu kapsamda, o gün Maraş'ta yaşananların tam anlamıyla ortaya çıkarılması gerektiğini de biliyoruz. Bu tam anlamıyla ortaya çıkarılmalı ki bugün bu sorunu daha fazla konuşmayalım. Bunun için ne yapmak gerekiyor? Genelkurmay arşivlerinin artık açılması gerekiyor. Genelkurmay arşivleri açılırsa, Maraş'ta bu katliamı hangi provokatörlerin yaptığı, kimlerin işin içerisinde olduğu ortaya çıkar. Çünkü Maraş'ta Türkiye'nin aydınlık insanları katledildiler. İçerisinde Alevi de vardı, Sünni de vardı. Sadece Aleviler değil, Sünni insanlar da vardı katledilenler arasında. Orada, aydınlık, çağdaş, dünyaya sol pencereden bakan insanlardı bunlar. Genelkurmay arşivlerinin bir an önce açılması gerekiyor. Hiç kimsenin derdi bu yarayı yeniden kanatmak değil, bunun farkındayız ama artık bu konuyla da bir yüzleşmek gerektiğine inanıyoruz. Maraş'ın tamamını bu olayla anmak da yanlıştır, bunu da böyle görmek gerekiyor. Bu olayın tam olarak ortaya çıkarılması için artık Genelkurmay arşivlerinin açılmasını talep ediyoruz” dedi.

“MARAŞ HALKI BİR SUÇ İŞLEMEMİŞTİR”

Öçal ve Öztunç’un sözlerinin ardından bir kez daha söz hakkı isteyen HDP’li Bülbül, geri adım atarak, “Ben asla Maraş halkını ya da inançsal kesimi suçlayan bir şey söylemedim. Maraş halkına selam olsun. Sütçü İmam'a da, Necip Fazıl'a da, Mahzuni Baba'ya da sevgi ve saygılar. Maraş halkı bir suç işlememiştir, Sünni toplumu bir suç işlememiştir. İşin içerisinde derin devlet, provokatörler ve resmini gösterdiğim bebek katilleri vardır” şeklinde konuştu.

Bülbül’ün konuşmasına ise Habibe Öçal, “alkışlıyorum” ifadeleriyle cevap verdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz