Tarım makinaları ve teknolojilerinden, hayvancılık teknolojileri ve süt endüstrisine, tohumculuktan, örtü altı yetiştiricilik ve modern meyveciliğe, fide ve sera teknolojilerinden, sulama sistemlerine, gübreden zirai ilaca, projelendirme ve ambalajlamaya kadar geniş bir katılımcı yelpazesine sahip olan Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı-KTF 2019, bu yıl bir kez daha tarım sektörünü bir araya getirdi. ECR Fuarcılık organizasyonunda Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen KTF 2019’un açılışı yoğun katılımla gerçekleştirdi. Fuarın asıl amacı ise tarım sektörünün önde gelen üreticilerini, yurtiçi ve yurtdışından gelen alım heyetleri ile buluşturarak sektörel görüşmelerin yapılacağı ticari bir platform oluşturmak. Yeni tarımsal mekanizmaların yanı sıra sera teknolojileri, tohum ve fide, bitki besleme ve koruma, hayvancılık, su ürünleri, organik tarım, sulama sistemleri ve hizmet & lojistik alanlarında sektörün ihtiyaç duyduğu her türlü makine, alet ve sistemlerin tanıtılacağı, tüm teknolojik yeniliklerin görücüye çıkarılacağı fuarda, farklı kategorilerde ürün lansmanları da gerçekleştiriliyor. KTF 2019 boyunca ziyaretçiler, hem ürün satışı hem de teknolojik gelişmeleri yerinde görüp, ihtiyaçları olan her türlü bilgiye ve ürüne ulaşacak. KTF 2019’un açılışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol mensuplarının konuşması sonrası gerçekleştirildi.

“TARIMIN STRATEJİK ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR”

KTF 2019’un açılışında konuşan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Erol Özkan, tarım ve sanayinin ülkelerin kalkınmasında önemli bir rolünün olduğunu belirterek, “Lise dönemlerimizde bu ülkenin gelişmesi ve zenginleşmesi için tarım mı önemli, sanayi mi önemli diye münazaralar yapılırdı ve genelde o münazaralarda da sanayi daha önemli denilirdi. Sanayi diyenler kazanırdı. Ancak bugün anlıyoruz ki tarım olmadan, tarımın itici gücü olmadan tek başına sanayinin bir ülkeyi kalkındırması çok zor. Dünyanın kalkınmış 20 ülkesine baktığımızda 16 ülkesinin tarımda da, hayvancılıkta da çok ileri olduğu görülüyor. Dünya nüfusunun giderek artması ve insanların refah seviyesinin artışıyla birlikte kaliteli gıda ihtiyacının artması nedeniyle bugünkü mevcut dünya üretiminin yüzde 70 civarının acilen artırılması gerekiyor. Dolayısıyla tarımın stratejik önemi giderek artıyor. Kahramanmaraş, bu açıdan ülkemizde örnek illerden bir tanesi. Tarımda yarattığı katma değeri, zenginliği sanayiye aktarmış, tarımıyla sanayisini uyumlu halde işletebilen ender illerimizden bir tanesi. Tabi tarımda önemli olan üretimin yanında verimli, ucuz ve kaliteli üretim önemli. Dünya pazarlarında ürettiklerimizi pazarlayabilmek. Bunun için de tarımda geleneksel yöntemlerin yanında mutlaka teknolojiyi de, bilimi de kullanmak gerekiyor. 5’incisini düzenlediğimiz Tarım ve Hayvancılık Fuarı’mızın çiftçilerimize bilimi ve teknolojiyi tarıma uygulamaları açısından örnek olacağını ümit ediyorum” dedi.

“ÜRETİME DAYALI BİR EKONOMİ HEDEFLİYORUZ”

Kahramanmaraş Büşükşehir Belediye Başkanvekili Arif Şen ise Kahramanmaraş’ın iklimi sebebiyle tarım ve hayvancılık noktasında önemli bir şehir olduğunu belirterek, “Türkiye’nin sahip olduğu jeolojik konumu ve bulunduğu iklim kuşağı sebebiyle tarımsal ürün ihracatında özellikle de meyve ve sebze ihracatında önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Bu bağlamda Kahramanmaraş’ın ilçeleri bazında karasal, Akdeniz geçiş iklimleri gibi çeşitli iklim özellikleri mevcuttur. Bölgemizde meyve ve sebze alanında birçok tarımsal ürünün yetiştirilmesi olanağı mevcuttur. İklimsel avantajların yanı sıra şehrimizin topraklarının verimliliğiyle bu olanağın pozitif niteliğini desteklemektedir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak memleketimizde üretime dayalı bir ekonomi hedefliyoruz. Hedefimizin başarıya ulaşabilmesi için tarımsal alt yapının oluşturularak bitkisel ve hayvansal üretimin desteklenmesi, bu sayede ürün kalitesi ve verimliliğinin artması, sonrasında yetiştirilen ürünlerin pazara sunularak hem üretiminin hem de tüketicimizin yüzünü güldürebilecek bir kent ekonomisi oluşturmayı planlıyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal alt yapı ve sulama hizmetlerini öncelikli olarak desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

“TARIM VE HAYVANCILIĞA DESTEK VERİYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye olarak tarım ve hayvancılığa verdikleri destekleri anlatan Şen, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bugüne kadar açık ve kapalı sistem olmak üzere yaklaşık 33 bin metre sulama kanalı yapılarak 24 bin dekar alan projeli sulama sistemine kavuştuk. Ayrıca, 211 bin metre sulama borusu yardımı yapılarak belediyemiz ve vatandaş işbirliğiyle yaklaşık 70 bin dekar alanı kapalı sulama sistemine kavuşturduk. Oluşturulan ve oluşturulacak olan sulama alt yapısıyla su kaynaklarımızın etkin kullanımının sağlanmasını, yeni sulama sahalarının oluşturulması sayesinde mevcut rekolte değerlerinin artırılmasını, böylelikle hem üreticilerin gelirinin artmasının sağlanması hem de şehrimizin üretim ekonomisinin kalkındırılmasını hedefliyoruz. Ayrıca bitkisel üretime de destek vermekteyiz. Bu anlamda fidan ve fide destekleme faaliyetleri yürütmekteyiz. Fidan desteklemeleri kapsamında yüzde 60 hibe oranıyla, 614 bin adet zeytin, 220 bin adet ceviz, 23 bin adet ivme fidanı olmak üzere toplam 855 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Fide desteklemeleri kapsamında 735 bin adet çilek fidesi, yüzde 80 hibeli yaklaşık 1980 adet Maraş biberi ve 385 bin adet kapya biber olmak üzere fide dağıtımı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Gerçekleştirilen ve devam eden fide ve fidan destekleri kapsamında şehrimizin gerek tarımsal ekonomisinin temelini oluşturan gerekse ülkemizin tarım politikalarına yönelik önem arz eden ürünlerin yetiştirilmesini teşvik etme gayreti içerisindeyiz. Hayvansal üretimi destekleme anlamında da 77 adet düve desteği ve yüzde 60 hibeli toplam 7 bin 650 adet ana arı desteği çalışmaları yürütüyoruz.”

“KTF, TARIM VE HAYVANCILIĞIN PARLAYAN YILDIZI OLDU”

Tarım ve hayvancılığın nüfusun artmasıyla birlikte stratejik bir önem kazandığına dikkat çeken Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun da, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Ülkemizde 6 milyon insanımızın geçim kaynağı olan tarım sektörü hem ülkemizde hem de dünyada insan nüfusunun hızla artmasıyla stratejik bir üretim alanı olmaya başlamıştır. Yapılan öngörüler 2050 yılına kadar sadece dünya nüfusunu doyurabilmesi için tarımsal üretimin yüzde 70 oranında artması gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın yüzde 100 oranda artması gerektiğini belirtmektedir. Kahramanmaraş Tarım Fuarımızda Akdeniz'de ve Anadolu'da Tarım ve Hayvancılığın parlayan yıldızı olarak sektörün en önemli buluşmalarından birisi haline gelmiştir. Yaklaşık 5 milyar TL'lik tarımsal üretime sahip olan Kahramanmaraş, üretimdeki etkinliğini, markalaşma sürecini, paketleme yaptırımlarını ve pazarlama oranlarını mutlaka geliştirmek, modern uygulamaları hayata geçirmek zorundadır. İklimi ve coğrafyası ile verimli ovaları sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetiştiği bir yer olan Kahramanmaraş'ın tarımsal üretiminin endüstrileşmesi, inovasyon ve teknolojiyle tarımsal pazarlarını ve ihracatını geliştirmesi gerekmektedir. Buradan hareketle tarım fuarları üretici ve tüketicinin bir araya geldiği alanlardır.”

“ÇİFTÇİLERİMİZ DAHA İYİ NOKTAYA GELMEKTEDİR”

İl Tarım ve Orman Müdürvekili Mehmet Kocabaş ise tarımsal desteklerle çiftçilerin her geçen gün daha iyi bir noktaya geldiğini belirterek, “Kahramanmaraş ilimizde 3 milyon 500 bin dekar tarım alanı bir milyon 800 bin dekarda çayır ve mera alanımız ile Akdeniz bölgesinin ve Anadolu'nun yükselen dev bir şehri olarak potansiyelini değerlendirmekte bildiğiniz üzere Ceyhan nehrimizin de önemli bir potansiyeli olarak sulama imkânlarından yararlanabilmekteyiz. Her geçen gün devletimizin vermiş olduğu teşviklerle, faizsiz kredilerle tarımsal desteklemelerle çiftçilerimiz daha iyi bir noktaya gelmekte, daha teknolojik çalışmaktadır. Özellikle son yıllarda tarım teşkilatımızın ve Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla çiftçilerimize fidan gibi tohumluk gibi üretim materyallerini daha ucuza temin ederek ve daha yeni teşvikleri kendilerine sunarak tarımsal yayım konusunda önemli mesafeler kat ettik. Çiftçilerimizin işletmeleri daha da büyüdü. Elbistan İlçemizde Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesini de oluşturduk. Ancak Kahramanmaraş genelini incelediğimizde özellikle hayvancılık işletmelerimizde 3-5 hayvan kapasitesinden bugün 50-100 başlık hayvan işletmelerine doğru gitmekteyiz. Bu Kahramanmaraş'ımız için çok büyük bir gelişmedir ve bu gelişme süratle devam etmektedir. Tarım teşkilatımız üniversitemizle işbirliği halinde diğer kuruluşlarımızla da yardımlaşarak çiftçilerimize hizmetin en iyisini götürmeye çalışmaktadır.

“FUARIMIZIN ULUSLARARASI HAL ALMASI ŞARTTIR”

Bu manada ilimizdeki ziraat bankası yetkililerine, Tarım Kredi Bölge Müdürlüklerimize, kooperatiflerimize, üreticilerimize hassaten teşekkür ediyoruz. Çünkü biz Kahramanmaraş'ta STK'larla diğer kredi kuruluşlarımızla bir araya gelerek çiftçilerimize önemli yatırım imkânları sunduk. Bunun yanı sıra sayın valimizin YİKOB Başkanı olarak çiftçilerimize sağladığı imkânlar sebebiyle ilimizde gerek meyvecilik gerekse de sebzecilik alanında 2019 yılında çok önemli üretim alanları elde ettik. Önemli olan bu üretim alanlarındaki ürünlerimizi daha çok çevre illerimize Türkiye'mizin her tarafına tanıtmak, bu manada da bir emek sarf etmektir. Tarım İl Müdürlüğü teşkilatı olarak bu emeğimizi her geçen gün daha da arttırarak devam etmekteyiz. Ancak Kahramanmaraş ilimizin ürünleri sadece Türkiye içerisinde tanıtmakla bizi istediğimiz hedefe götürmeyecektir. Bu bakımdan fuarımızın uluslararası bir fuar haline gelerek bütün tarımsal kuruluş organizasyon, uluslararası kuruluşlarında fuarımıza iştirak etmelerinin sağlanması, fuar alanının buna göre tertiplenmesi bizim Avrupa Birliği'ne açılmamız için şarttır. Çünkü büyük bir potansiyelimiz var” dedi.

Konuşmaların ardından KTF 2019’un açılış kurdelesi protokol mensuplarınca kesildi. Açılışın ardından ziyaretçiler, stantları tek tek gezerek hem alışveriş yaptı hem de yeniliklerle ilgili bilgi aldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz