Coğrafi konumu, ikilimi ve bitki örtüsünün verdiği elverişli topraklar sayesinde pamuktan mısıra, elmadan cevize, çilekten buğdaya kadar uzanan derin bir tarım hazinesine sahip olan ve çalışkan, fedakâr ve eli nasır tutan çiftçilerinin üretimdeki başarısı ile her geçen yıl biraz daha büyüyerek, tarımda adeta kabuğunu kıran Kahramanmaraş’ta neredeyse tüm ürünlerde hasat zamanı tamamlandı. 2017 yılı içerisinde yağan yağış nedeniyle tarımda harika bir yıl geçiren kent çiftçisinin yüzü yine en çok cevizde güldü. 

2017 yılının tarımsal faaliyetlerini ve ürünlerdeki rekolteleri gazetemize anlatan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, bu yılın genel itibariyle güzel geçtiğini ve özellikle sulanan alanlarda meyveciliğin verimli olduğunu söyledi. Bunların yanında kentin güney taraflarında Akdeniz İkliminin de etkisiyle ürünlerde verimin iyi olduğunu ancak kuzey tarafında karasal iklimin etkili olduğunu bölgelerde kuraklık sebebiyle bazı ürünlerde rekoltenin istenilen seviyede olmadığını belirten Emiralioğlu, ürünlerin tek tek analizini yaptı. 

Gıda Tarım ve İl Müdürü Emiralioğlu’nun ürün analizlerinin detayları şu şekilde;

ÇEKİRDEKLİK AYÇİÇEĞİNDE VERİM KAYBI
Kahramanmaraş tarımsal açıdan ürün çeşitliliğinin çok fazla olduğu bir il. Bu nedenle her ilçemizin hem sebzede hem meyvede hem de tarla ziraatında kendine özgü farklı ürünleri var. Bu anlamda 2017 yılı içerisinde birçok üründe hasat sezonumuz tamamlandı. Bazıları ise şu an devam ediyor. Ama 2017 yılı içerisinde önemli bir doğal afetle karşılaşmadık. Meyvecilik açısından don zararımız olmadı. Bu bizim açımızdan önemi bir gelişme oldu. Ancak kuzey ilçelerimizde özellikle hububatta ve mısırda kuraklıktan kaynaklı verim düşüklüklerimiz var. Yine aynı şekilde yoğun sıcaklık etkisiyle döllenme problemleri nedeniyle çekirdeklik ayçiçeğinde verim kayıplarımız oldu.

CEVİZ YİNE YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Bunun dışında ilimizde ki önemli ürünleri değerlendirecek olursak Kahramanmaraş’ın Türkiye genelinde üretim potansiyeli bakımından en önemli ürünümüz ceviz. Cevizde rekolte bakımından rekolte birincisiyiz ve 10 bin tonun üzerinde rekoltemiz var.  2017’de ceviz üretimiyle ilgili herhangi bir problem yaşanmadı ve verimlilik gayet güzeldi. Çiftçilerimiz ürünlerini rahatlıkla hasat ettiler. Fiyat olarak ta şu an satışlar devam ediyor. Cevizde herhangi bir problemimiz yok.

KİRAZ TAM NOT ALDI
Yine aynı şekilde kirazda bizim Andırın bölgemizin önemli ürünlerinden bir tanesidir. 2015 ve 2016 yıllarında kirazda bir zararımız vardı. Bununla ilgili hem araştırma enstitülerimiz hem bakanlığımız tarafından etkin bir mücadele gerçekleştirildi. 2017 yılı içerisinde bizim teknik elemanlarımızın verdiği tavsiyelere çiftçilerimiz uydular ve verimli bir yıl geçti. Fiyatlar açısından da iyi bir yıl oldu. Bu anlamda kirazdan memnunuz.

ÇİFTÇİ PAMUK İLE BARIŞTI
Yine bizim ovadaki önemli ürünlerimiz olan buğday, mısır ve pamuktur. Geçtiğimiz yıl ve bir önceki yıl pamukta fiyat artışı nedeniyle satış zayıf kalmıştı. Ama bu yıl pamuk alanlarımızda yüzde 50 bir artış gördük. Bunun önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini düşünüyoruz. Çiftçimiz yeniden pamuk ekimine yönelmeye başladı. Biz bunu sahaya çıktığımızda da hem destekleme müracaatlarında hem gözlemlemelerimizde hem de doğrudan tespitlerimiz neticesinde görüyoruz.

PAMUKTA VERİMLER GÜZELDİ
Mısır çiftçisi yeniden pamuk ekmeye başladı. Bu ilimiz açısından güzel bir gelişme. Pamukta hasat tamamlandı ve verimler güzeldi. Fiyatlarda şu an için iyi bir durumda. Çiftçimizin bakanlığımızın verdiği teşviklerinde neticesinde önümüzdeki yıllarda tekrar pamuğa yöneleceğini düşünüyoruz.

SOYADA EKİM ATAĞI OLACAK
İl müdürlüğü olarak Kahramanmaraş ovasında önemle takip ettiğimiz ürünlerden birisi de soyadır. Çiftçimiz ikinci ürün olarak mısır yerine soya ekmeye başladı ve bu konuda da ciddi bir talep var. Ancak Kartalkaya Barajındaki su azlığı nedeniyle bu durumda henüz istediğimiz sonucu elde edemedik. Ama birkaç yıl içerisinde barajdaki sulama ile ilgili sorunlar giderildikten sonra ovada ciddi bir soya ekimi gerçekleşecek. 

ÇİLEKTE ÜRETİM AĞI GENİŞLİYOR
Tabii bizim bölgemizde çilek son yıllarda hızla gelişen ürünlerden bir tanesidir. Yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi çilek çiftçisi hem üretimi genişletiyor hem de fiyatlardan oldukça memnun. Bu yıl çilekte herhangi bir zararda olmadı. Bu açıdan çilekte verimli bir yıl geçirdik diyebiliriz. 

ELMADA 50 BİN TONUN ÜZERİNDE REKOLTE BEKLENTİSİ
Şu an elmada hem Göksun’da hem de diğer birkaç bölgemizde hasadımız devam ediyor. Bu yıl elmada kent genelinde 50 bin tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz. Bunun büyük bir kısmını tabii ki Göksun İlçemizden bekliyoruz. Şu an için elmada hem satışlar hem de hasat devam ediyor. Geçen yıl elmada rekolte hemen hemen aynıydı. Çünkü meyvecilikte rekolte herhangi bir don zararı olmadığı sürece çok hızlı bir değişim göstermez. Elmada değişen bir şey yok. 

ZEYTİN YOKLARI OYNADI
Zeytinle ilgili bu yıl yine ürünümüz az. Zeytinde bildiğimiz gibi var yılı, yok yılı meselesi var. Bu yıl zeytin yok değil ama rekolte düşük. 

HUBUBAT VE AYÇİÇEĞİ KURAKLIKTAN ETKİLENDİ
2017 yılı genel anlamda iyi bir yıl oldu. Özellikle sulanan alanlarda meyvecilik açısından oldukça verimli geçti. Ancak Afşin-Elbistan Ovamızda hububattan ve ayçiçeğinde aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle verim düşüklüğümüz vardı. Yani alt tarafta kuraklık yoktu ancak kuzeydeki karasal iklimin olduğu yerde kuraklık vardı. 

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz