Kahramanmaraş’ta çalışkanlığı ile bilinen ve tarımla alakalı ne varsa ciddi bir şekilde fedakarca ilgilenen Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, insanların gıdaya olan ihtiyacı karşılayan yaşamımızı idame ettirmemizde önemli payı olan çiftçilerle sık sık olduğu gibi dünde de bir araya geldi. Çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini tek tek dinleyen Çetinkaya, çiftçilerin en iyi şartlarda çalışabilmesi, mağduriyet yaşamamaları için elinden gelen bütün gayreti sarf ediyor. Başkan Çetinkaya, ziyaret sonrası gazetemize yaptığı açıklamada çiftçilerin sorunlarını Vali Vahdettin Özkan öncülüğünde büyük ölçüde çözdüklerini söyledi. Mehmet Çetinkaya, İçişleri Bakanlığı tarafından getirilen sokağa çıkma kısıtlamasında tarım işçilerinin muaf tutulduğunu belirterek “Üretimin ara verilmeden sürdürülebiliyor olması insanların gıda ihtiyacı açısında çok önemli” dedi.

“ÜRETİM SEZONU SON HIZIYLA DEVAM EDİYOR”

Mehmet Çetinkaya yaptığı konuşmada Kahramanmaraş'ta 2020 üretim sezonu son hızıyla devam ettiğinin altını çizerek, “Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs vakalarından dolayı çiftçilerimizin tarımın olmazsa olmazımızın olduğunu ve tarımın sürdürülebilir olması için sürekli 7/24 çiftçilerimizin, üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları için sokağa çıkma yasağından muaf tutulmalarının arkasından Kahramanmaraş’ta bildiğimiz üzere yaşanan üretim sıkıntılarından kurulan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin Komisyon Başkanlığında Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan öncülüğünde bu alanda bir çok konuları çiftçilerimizin yaşamış oldukları sorunları istişare ederek arazide yaşanan sorunları Valimize ilettiğinde valimizin bu konulara yaklaşımı tarıma olan ilgisi ve istişarelerimiz sonucunda Kahramanmaraş’taki İl Umumi Hıfzıssıhha heyetinin almış oldu kararlar doğrultusunda da bir takım olayları çözmüş bulunmaktayız. Başta Kahramanmaraş üreticimiz adına Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan’a Valimizin nazarında Onikişubat Kaymakamımız Serkan Keçe Bey’e Dulkadiroğlu Kaymakamımız Kadir Okatan Bey’e bu sıkıntılı süreçte çiftçinin sorunlarını üretim sorunlarını yakından ilgilenip takip ettikleri için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN HAK ETTİĞİ GÖRMESİ LAZIM”

Çiftçilerin hayatımızın da önemli yeri olduğunu ve hak ettikleri değeri görmeleri isteyen Çetinkaya,

“Tarım olmazsa olmazımız tarımın ara verilmeden sürdürülebiliyor olması insanların her ne kadar evlerinde sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde dahi gıdaya olan ihtiyacımızın ön plana çıktığı bu günlerde çiftçimizin sürekli arazilerde olması gıda güvencesini sağlayabilmesi için bu günlerde çalışması gerekiyordu. Çiftçilerimizin sokağa çıkma yasağından muaf tutulması tam üretim sezonu için son derece sevindirici iyi bir olay oldu aslında. Çiftçimiz üretmezse sofralarımıza üren gelmez. Ürün gelmediği takdirde ya o ürünü bulamayız ya da çok pahalı fiyatlardan tüketmez zorunda kalırız. Aslında bir nevi bu zor günlerde tarım arazisinde bağında bahçesinde çalışarak tüm ülkemizin gıda güvencesini de sağlamış oluyor. Çiftçilerimizin kıymetinin biraz daha bilinmesi hak ettiği görmesi 2020 yılının bol bereketli bir yıl olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Çiftçilerin sorunlarını gidermede Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan büyük katkıları olduğunu belirten Mehmet Çetinkaya, “Dünyaya ve ülkemize etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal İzolasyon kuralları ve mesafeye uyulması hayati önem arz etmekte. Salgın sürecinin tarımsal üretime olumsuz etkisini asgari seviyede tutulması için üretim tüketim ve tedarik zinciri önemli bir husustur. Bu çerçevede tarımsal üretiminin devamı açısından önemli bir yer tutar. Üreticimiz ve mevsimlik tarım işçileri de salgının yayılma hızından asgari şekilde etkilenmeleri için gerekli tedbirlerin alınması üretimin tüketicilere ulaştırılmasının sağlanması bunun yanı sıra ekim, dikim, sulama, ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında tarlasında, bağında, bahçesinde çalışması gereken zirai ilaç, tohum, fide ibre tarımsal üretime ilişkin ürün satışı yapan işletmelere sokağa çıkma yasağından muaf tutulmaları gibi kararların alınmasında fikirlerimize değer verip bizleri dikkate aldığı için Valimiz Vahdettin Özkan Bey’e tarıma destek konusunda her zaman yanımızda olduğu için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ALIN TERİNİN KARŞILIĞININ ALDIĞI BİR YIL OLMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Son olarak Çetinkaya, Kahramanmaraş’ta buğday hasadına sayılı günler kaldığını söyleyerek bu yılki hasattan ümitli olduklarını belirtti. Mehmet Çetinkaya, “2020 yılı hasadımız önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Ümit ediyoruz hasadda herhangi bir doğal afet ya da olumsuzluk yaşanmaz. Mevsim normallerinde seyrediyor. Yağışlarımız gayet güzeldi, buğdaylarımızın gelişimi gayet güzel yüksek rekolte verim bekliyoruz.  Ümit ediyoruz ki çiftçimizin üreticimizin büyük emeklerinin alın terinin karşılığını aldığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. İçerisinde bulunduğumuz Ramazan Ayının hayırlara vesile olmasını insanlarımızın israftan kaçınmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz