Ramada Otel’de düzenlenen toplantıya; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, TBMM içişleri Komisyon Başkanı Celalletin Güvenç’in yanı sıra birliğe üye belediye başkanları ve kent protokolü katıldı. Şehrin kültürel ve tarihi değerleriyle ilgili bilgi alışverişinin yapıldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın şehirlerden bir şehir olmadığına vurgu yaptı. Bu gibi toplantıların Kahramanmaraş’a değer katacağını söyleyen Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş herhangi bir yer şehirlerden bir şehir değil. Kahramanmaraş Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının birbiriyle karşılaştıkları ipek yolu ve baharat yolu üzerinde kurulmuş 16 bin yıllık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış yurdumuzun özel şehirlerindendir. Bu topraklar Asur Hitit Roma Bizans Selçuklu Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış en önemlisi de İslam medeniyetine beşiklik etmiş dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biridir. İslamiyet’le  Halid Bin Velid önderliğinde 638 yılında tanışan bu topraklar İslam medeniyeti üzerinden kendini inşa ederek günümüze ulaşmıştır” dedi.
“KAHRAMANMARAŞ KÖKLERİ OLAN TARİHİ OLAN KALBİ OLAN BİR ŞEHİR”
Başkan Erkoç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşuna ev sahipliği yapmıştır. Birinci Meclis kurtuluş mücadelesindeki yiğitliğinden kahramanlığından dolayı İstiklal Madalyası’nı bütün bir şehre vermiştir. Kahramanmaraş Türkiye’nin İstiklal Madalyalı ilk şehri isminin başına Kahraman unvanı alan dünyadaki tek şehirdir. Birlikte yaşama kültürünün tarihi örneğini sergilemiş Kahramanmaraş Türkiye’nin tüm renklerine kokularına desenlerine türkülerine sahip bir kenttir. Görkemli tarihiyle görenleri kendisine hayran bırakan Kahramanmaraş toprakları üzerinde barındırdığı köklü miraslarına sahip çıkarak yarınlarla buluşmasına olarak sağlıyor. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Anadolu kültür mirası aslında yerel yönetimler için önemli bir alt metindir. Köklü bir medeniyete sahip bir coğrafya üzerinde yaşamanın değerini biliyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak sınırlarımız içerisinde kurulmuş ihtişamlı medeniyetlerin geride bıraktıkları eşsiz mirasları gelecek nesillerle buluşturmaya büyük önem veriyoruz. Kahramanmaraş kökleri olan tarihi olan kalbi olan bir şehir.” 
“ŞEHRİMİZİN TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPISINI KORUYARAK GELECEĞE TAŞIMA ADINA ÇABA GÖSTERMEKTEYİZ”
Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına gayret gösterdiklerine dikkat çeken Başkan Erkoç, “Bir şehre sahip çıkmak her şeyden önce onun tarih kültür kimliğine sahip çıkmakla mümkündür. Bir şehri sadece binaları sokakları caddeleri ve caddelerine verilen isimler temsil etmez. Onun fiziki güzelliği ve mimari yapısının yanı sıra onun hissedilen ve görünmeyen kültürel gizemi ve geçmişi de şehri kendi ruhunda şifreleştirir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Şehirleri şekillendiren insandır. Ancak insan şehirleri şekillendirdiği kadar şehirler tarafından da şekillenen varlıktır” demektedir. Bizde bu anlayışla Kahramanmaraş’ımızı kadim medeniyetimizin temelleri üzerinde geleceğe taşıyacak şekilde inşa ediyoruz. Tarih bir şehrin beyni kültür ise kalbidir. Tarihin izleri silinmiş bir şehir hafızasını yitirmiştir. Kültürünü kaybetmiş bir şehir ise kalbini kaybetmiştir. Biz de bu kente hizmet vazifesini yüklenmiş kişiler olarak şehrimizin tarihi ve kültürel yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına çaba göstermekteyiz. Şehirler kimlikleri ile hatırlanır ve anılırlar.. Büyükşehir Belediyesi olarak bu güzelliklerin anlatılması ve anlaşılmasına katkıda bulunuyoruz. Şehrimizin zengin tarihinden kaynaklanan kültürel birikimin hayat bulması ve turizmin gelişmesine katkı sunmak amacıyla örnek restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Biz birikimimizi ve tecrübemizi ortak aklı kullanarak kahraman şehrimize hizmet etmek üzere yola çıktık. Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısının bu amaca büyük katkı sağlayacağına inanıyor bu duygu düşüncelerle kahraman şehrimize hoş geldiniz diyor bir kez daha hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı. 
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz