Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunu koruyor. Sim sırma işlemeciliği, bakırcılık, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kuyumculuk, demircilik, gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşı, hâlâ ayakta olmakla birlikte ekonomik açıdan canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Fakat tarihi çarşıdaki ekonomik canlılık, dünyayı kasıp kavuran koronavirüs sebebiyle önceki yıllara nazaran pasif kalıyor.

Ramazan ayı öncesi biraz olsun yoğunluk yaşadıklarını söyleyen esnaflar, Ramazan’ın ilk günleri çarşının sakin geçeceğini ifade etti.

“YALNIZ BİZİM DEĞİL HERKESİN İŞ DÜZENİ BOZULDU”

Tatsam Çörek’ten Yılmaz Akçöp’den, geçmişte Ramazan ayının Kahramanmaraş’ta çörek ayı olarak bilindiğini fakat virüs sebebiyle eski yoğunluğun olmadığını söyledi. Akçöp, “1982 yılından bu yana Kahramanmaraş’ımızın Tarihi Kapalı Çarşısı’nda bulunan Tatsam Çörek ile halkımızın çörek ve benzeri ihtiyaçlarını çocuklarımla birlikte karşılıyoruz. Günlük olarak çörekler yapıyoruz. Ramazanlığın ayrı bir havası, güzelliği var. Bizim Kahramanmaraş’ta geleneksel Ramazan ayı geldiği zaman çörek satışlarında yoğunluk olur. Ramazan ayının ilk başlangıcında çok yoğunluk olmaz normal olur ama son günlerde yoğun istek olur. Burada çöreğimiz çeşit çeşit;

Yumuşak çöreğimiz var, cips çörek var, orta gevrek dediğimiz çörek var, 2-3 ay bayatlamayan tuzlu ve şekerli çöreğimiz var. Herkesin isteğine göre veriyoruz. Tüm dünyanın belası koronavirüsün etkisi hepimize yansıdı. Yalnız bizim değil herkesin iş düzeni bozuldu. Eskiden Ramazanlık geldiğinde sabah normal işimize başlardık hafta sonları çalışırdık herkes işinden memnundu ama şimdi işler zorlaştı. Özellikle esnafların işi daha da zorlaştı. Biran önce bu hastalıktan kurulup, herkesin işlerine normal bir şekilde devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

Çörek fiyatlarından da bahseden Yılmaz Akçöp, “Biz normal klasik çöreğimizin kilosu 15 TL’ye veriyoruz. Uzun zamandan beri bu fiyata satıyoruz. Tuzlu şekerli çöreklerimiz 18 TL diğer çöreklerin fiyatları da değişiyor. Ürünlerin ham maddelerinde artış oldu ama zam yapmadık. İnsanların durumu zaten müsait değil. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum” şeklinde konuştu.

“İNSANLAR KORONAVİRÜSE ALIŞTI BİR ANORMALLİK YAŞAMIYORLAR”

20 yıldır Kapalı Çarşı’da esnaflık yapan Serkan Aydoğar ise şu ifadelere yer verdi: “Ramazan ayı öncesi insanlar alışverişlerini bir an önce bitirip Ramazan ayı içerisinde oruçlu olmasından dolayı dışarı pek çıkmaz. Kimi oruçlu olmasa dahi çevredeki insanların oruçlu olmasından dolayı çarşıya pazara pek çıkan olmaz.  Ramazan ayı’nın ilk 15 günü çok kimse dışarı çıkmaz. İlk 15 günden sonra yavaş yavaş insanlar dışarı ihtiyaç olsa da olmasa da çıkmaya başlar. Bayram Arefesinde yoğunluk yaşanır. Ramazana gireceğimiz için yoğunluk var çünküsün herkesin alacağı vereceği hesapları kitapları olduğu için yoğunluk var. Biz baharat işi yapıyoruz yoğunluğumuz var ama bu yoğunluk bize özel değil, diğer farklı esnaflarda da bugün yoğunluk yaşanıyor ama Ramazan ayı girdikten sonra herkesin işi sakinler bir iftar vaktinde meslekler yoğunluk yaşar, fırındır, kasaptır yemekle alakalı olanlar daha çok yoğunluk yaşar. Bu koronavirüs gölgesinde geçireceğimiz ikinci Ramazan ayı bu yıl insanlar koronavirüse alıştı bir anormallik yaşamıyorlar. Artık daha rahatlar olduğunu söyleyebilirim.”

“RAMAZAN AYI DOLAYISIYLA TATLI BİR TELAŞ VAR”

Kapalı Çarşı’da kolonya satan Yunus Gözler de şunları söyledi: “Öncelikle Ramazan-ı Şerifimiz mübarek olsun. Herkeste Ramazan ayı dolayısıyla tatlı bir telaş var, insanlar Tarihi Kapalı Çarşı’ya gelerek ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Kolonya da temizlik konusunda herkesin kullanması gereken bir ürün olduğu için İnşallah Bayrama doğru işlerimiz açılır. İnsanlarımız temizliğe dikkat etmiyor. İnsanlar sadece bayram değil her zaman kullanması lazım. Çarşıda şu an Ramazan yoğunluğu var. Her sene yaşadığımız şeyler. Ramazan’ın ilk günleri biraz mahmur olur sonraki günler alışır herkes ondan sonra hayat normala döner. Herkesin oruç tutmasında fayda vardır. İnsanlarımıza sağlık açısından oruç tutmalarını tavsiye ediyorum.”

“SATIŞLARININ GÜZEL”

Çarşı’da baharat ürünleri satan Ali Başçıl ise satışlarının güzel olduğunu belirterek, “Bu satışlarımız Ramazan ayının ilk günü de devam eder. Ramazan üstü en çok satılan hurma, biber baharat ve hoşaflık malzemeler olur. Bende bu çerçevede Ramazan-ı Şerifimizin mübarek olmasını diliyorum” dedi.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz