Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında Çarşı’nın canlılığının yeniden kazandırılması hedefleniyor. Kahramanmaraş’ın tarihten bu yana ticari hayatının merkezi; Türkiye’nin üstü kapalı beş çarşısından birisi olan Tarihi Kapalı Çarşı’nın güney ucundan başlayıp doğuya doğru uzanan, geçmişi yüzlerce yıl önceye dayanan Tarihi “Demirciler Çarşısı” tekrar eski görkemli günlerine dönüyor. 40’ı tescilli taşınmaz kültür varlığı, 91 dükkan, tescilli 1 hamam ve 1 çeşmenin restorasyonu tamamlanırken, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmayla hem Kahramanmaraş’ı geçmişteki görkemine kavuşturmayı, hem de ticareti, turizmi, esnafların kazancını arttırmak hedefleniyor. Aynı zamanda birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Demirciler Çarşısı’nın Mazman (Kuyumcular), Kazzaz Çarşısı, Suk-i Sultan (Sultan Çarşısı) ve Suk-i Maraş Çarşısı ile birlikte bir cazibe merkezi oluşturuyor.

TARİHİ DOKUSU KORUNUYOR

Demirciler Çarşısı’nın tarihi dokusuna uygun olarak restorasyon yapıldığını kaydeden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: “ Demirciler Çarşısı, ilimiz Dulkadiroğlu İlçesi Kurtuluş Mahallesi, tarihi ticaret bölgesi güneyinde, Maraş Çarşısı’nın güney batı ucunda yer almaktadır. Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusunu önemli ölçüde yitirmiş olan Demirciler Çarşısı’nı restore ederek şehrimize yeniden kazandırıyoruz. Yapılan restorasyon çalışmaları ile Demirciler Çarşısı bir el sanatları merkezi olmasının yanı sıra tarih kokan dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri haline gelecektir” dedi.

ESKİ GÖRKEMLİ GÜNLERİNE DÖNÜYOR

Bu tür restorasyon çalışmalarının kolay bir iş olmadığınıı dile getiren Başkan Erkoç, “Tarihi Demirciler Çarşısı’nda 250 metre uzunluğundaki çarşının iki tarafına karşılıklı yerleşmiş 91 işyerini restore ettik. Kadim medeniyetimizin mirasına sahip çıkıyoruz. İşyerleri, çatılar yeniden yapıldı. Çarşının tamamında kanalizasyon, yeni su şebekesi, doğalgaz şebekesi, elektrik, internet altyapısı yeniden düzenlendi. Bu çalışmayla hem Kahramanmaraş’ı geçmişteki görkemine kavuşturmayı, hem de ticareti, turizmi, esnafımızın kazancını arttırmayı amaçlıyoruz. Bu şekildeki restorasyon çalışmaları çok kolay değildir. İnşallah Tarihi Demirciler Çarşısı’nı tarihteki güçlü ve görkemli günlerine geri döndüreceğiz” diye konuştu.

Haber: Çiğdem Kaplan

Editör: Mahmut Beyaz