Yavuz Sultan Selim Hanın Mısır seferi sırasında, uzun süre dayanabilmesi nedeniyle azık olarak askerlerine almasını emir ettiği rivayet edilen tarhana, Kahramanmaraşlıların vazgeçilmezi arasında. Yazın tam kurumamışını firik şeklinde, kışın ile kurutularak gevrek şekilde damak tadına uygun tarhanalar, sofraların vazgeçilmezi olurken iki girişimci damak tadına yeni bir lezzet kazandırmak için kolları sıvadı.

Dulkadir Beyliğinden beri yapıldığı bilinen, Kahramanmaraş'a ait yapılan tarhananın ayrı bir özelliği bulunuyor. Kahramanmaraşlılara göre tarhana kışlık zahire olarak kilerdeki yerini alırken, Kabuğu soyulmuş buğdayın(dövme) pilav şeklinde pişirilip soğumasından sonra, yoğurtla karıştırılıp, çiğ üzerine serilerek kurtulan Kahramanmaraş tarhanası uzun ömürlü olup kolay kolay bozulmadığı da biliniyor.

Kahramanmaraş’ta Alfi markası ile çörek üreten Fehmi Büyükdereli ve Gaziantepli ortağı Mesut Söylemez’in kurduğu “Ketçi” markalı dondurma ve tarhanalar büyük rağbet görüyor. Dondurmayı piyasaya sürmeden önce üretip ilk önce eşe dosta sonra Kahramanmaraş’ta dağıttıklarını belirten ortaklar, lezzetin doğuş hikayesini de özetledi.

haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz