Eğitime verdiği destekle taraflı tarafsız bütün kesimin beğenisini kazanan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, lise ve üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek tecrübelerini aktarmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ta neredeyse gidilmedik okul bırakmayan Başkan Mahçiçek, bu kez ise Sosyal Bilimler Lisesi’nde eğitim gören öğrencilerle buluştu. Öğrencilere başarıya nasıl ulaşmaları hususunda bilgiler aktaran Başkan Mahçiçek, Kahramanmaraş’a kazandırdıkları ve kenti 2023 yılında dünyanın merkezi yapacak EXPO projesini de anlattı. Dünyanın en önemli uluslararası organizasyonlardan biri olan EXPO’nun bütün detaylarını öğrencilere aktaran Başkan Mahçiçek, 193 gün sürecek etkinliğin Kahramanmaraş’a milyonlarca turisti getireceğini belirtti. Türkiye’nin nitelikli ve iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Mahçiçek, öğrencilere kendi yaşamında anekdotlar anlattı. Öğrencilere birlik ve beraberlik olgusunun öneminden bahseden Başkan Mahçiçek, gelecek nesillerin çok daha iyi projelerle bu ülkeye katkı sağlayacağını ifade ederek, başarı dileklerini iletti.

“ÜNLÜ ŞAİRLER VE YAZARLAR ÇIKARTACAĞIZ”

Programın açılış konuşmasını Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Abdulkadir Özdemir yaptı. Özdemir, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ederek, Sosyal Bilimler Lisesi’nin hedeflerini anlattı. Özdemir, “Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi olarak bu sene ilk mezunlarımızı verirken, kendimize bir vizyon çizdik. Biz Hukuk Fakültesi’ne, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne, PDR’ye öğrenci göndereceğiz ama şairler ve yazarlar şehri olan Kahramanmaraş’tan ünlü şairler ve yazarlar da çıkartacağız, bunun kaynağı da burası olacak demiştik. Bu vizyonla yola çıktık ve öğrencilerimize düşüncelerini ifade edebilen yazılar, makaleler yazmalarını söyledik. Elimize çok sayıda bilgi ve belge geldi, onları da kitaplaştırmak istedik. Biz okumayı çok seven, kültüre önem veren, Kahramanmaraş’ın kültürünün gelişmesine çok gayret sarf eden Belediye Başkanımızdan destek istedik, seve seve kabul ettiler ve kitabımızı ortaya çıkarttık. Öğrencilerimizin düşüncelerini okuyacaklarsınız ama yıllar sonra öğrencilerimiz ünlü bir yazar olduklarında geri dönüp baktıkların saf ve temiz duygularla ne kadar güzel eserler çıkardıklarını görecekler. Bu kitabımızın çıkmasında destek veren Belediye Başkanımıza okulum, öğrencilerim ve şahsım adına teşekkür ediyorum” dedi.

“YENİ GÜZEL ADAMLAR EKLEMEMİZ GEREKİYOR”

Ardından öğrencilere seslenen Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen ise 2023 yılının iki farklı öneminin olduğunu belirterek, “EXPO Projesinde 2023 yılını görüyorsunuz, bizim için iki tane 2023 var. Birisi ilçemizin değerli başkanımızın öncülüğünde gerçekleştirilecek olan EXPO, ikincisi de ülkemizin tamamını ilgilendiren 2023 eğitim vizyonu. Bu beş yıllık süre içerisinde bunların gerçekleştirildiğini adım adım göreceğiz. İlimiz Yedi Güzel Adam ile anılır. Ama bizim bunlara yeni güzel adamlar eklememiz gerekiyor. İşte onlar sizlersiniz. Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri bunun en güzel örneğini bugün yaşatıyor. İnşallah bunları artırarak, çoğaltarak, genişleterek daha güzel eserlere imza atacaksınız. Belediye başkanımız her zaman, bizim zamanlarımızdaki okullar ile günümüzün okulları ile çok fark olduğunu dile getirir. Elbette ki öyle, sobalı sınıflarda eğitim ve öğretim görürken bugün kaloriferli ama kömürlü değil doğalgazlı okullarımız. Hava kirliliği de kalmadı. Sizin için her türlü imkan ayaklarınıza kadar geliyor. Bunları çok iyi değerlendirin” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’A ÇOK CİDDİ BİR DEĞER KATTIK”

Sözlerine EXPO 2023 projesini anlatarak başlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise hayal gibi projeyi Kahramanmaraş’a kazandırdıklarını söyledi. Kahramanmaraş’ı dünya ligine taşıyacaklarını belirten Başkan Mahçiçek, “Yaklaşık beş yıldan bu yana Onikişubat İlçesi’nin belediye başkanlığını yapıyorum. 1999-2002 yıllar arasında da daha önceden belediye başkanlığı yapmıştım ama bu süre içerisinde düşündük, bir hikayemiz olmalıydı. O hikaye başlangıçta sanal olabilirdi ama o hikayeyi realize ettiğiniz zaman böyle EXPO gibi projeler olurdu. Kahramanmaraş’a neler yapılabilir diye çok ciddi düşündük, Kahramanmaraş’ı dünya ligine taşıyacak, uluslararası alanda tanıtımını, ekonomisini, turizmini her şeyiyle ihtiva edecek ve Kahramanmaraş’ı dünya kenti yapacak bir proje bulmalıydık. Hikaye buydu ama o hikaye bugün gerçek oluyor. Aşağı yukarı bir buçuk sene çalıştık, kimseye de söylemek işin doğrusu. Çok sayıda ülkeye gittim, gezdim gördüm. Ciddi bir uluslararası lobi çalışması yaptık ve 19 Eylül 2018’de İtalya’da 62 ülkenin tamamının karşı oyu olmadan EXPO 2023’ü aldık. Zamanlama da bizim için önemliydi. Türkiye’de Cumhuriyetimizin 100. yılı 2023’tü, öyleyse 2023’ü almalıydık. Bunlar ayrıntı değildi, önemli olan şeylerdi ve düşünmemiz gerekirdi. Dolayısıyla Kahramanmaraş’a çok ciddi bir değer kattığımızı düşünüyorum. Bu projeyle Kahramanmaraş’ın turizmi, tanıtımı ve ekonomisi çok farklı noktalara taşınacak İnşallah. 193 gün bu fuar açık kalacak, yani 6 buçuk ay. Bu önemli projeyi 6 buçuk ayla yeterli bırakmayacağız, bu alanı bir yaşam alanı haline getirmemiz lazım. Senenin 365 günü bu projeyi insanlar gelmeli, görmeli, istifade etmeliydi” açıklamalarında bulundu.

“EXPO’YU YAŞAM HALİNE GETİRECEĞİZ”

EXPO proje alanını yaşam alanı haline dönüştürdüklerini dile getiren Başkan Mahçiçek, “EXPO alanını yaşam alanı haline dönüştürmek için içine bir takım projeler yerleştirdik. Arasta Kültür Merkezi isimli çarşı yaptık, çarşının dükkanlarında Kahramanmaraş’ımızın özel ürünleri hem tanıtılacak hem de satılacak. Yine Türkiye’de bir tane kelebek müzesi var Konya’da ama bize has olan yedi benekli uğurböceğimiz Türkiye’de de dünyada da yok. Biz bunun ikisini bir araya getirdik orada. Hem uğurböceği hem de kelebek müzesini beraberce yapalım dedik. Bu projeyle Kahramanmaraş’ımıza en az iki milyon insan gelecek. 284 tane hobi evi var, yaklaşık 70 bin metrekare devasa bir göl var. Gölün içerisinde küçük gezinti araçlarıyla güzel vakitler geçirebileceğiz. Avrupa’nın en büyüğü o gölümüz. Böylelikle sadece EXPO Fuarı’nda açık kalmayacak, senenin 365 günü açık kalacak” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ DİĞER ŞEHİRLERİN ÖNÜNE GEÇTİ”

EXPO 2023 ile birlikte Kahramanmaraş olarak önemli bir kompleksi yendiklerini de kaydeden Başkan Mahçiçek, “Bu projeyle bir önemli bir kompleksi de yendik. Hep bizim aramızda özellikle de siyasi alanda gezdiğimiz zaman Gaziantep’te şu var, Kayseri’de bu var, Adana’da şu var, Kahramanmaraş’ta yok derlerdi. Bu projeyle biz hepsinin önüne geçtik, Kahramanmaraş’ta bir EXPO var artık. Ama Gaziantep’te yok değil mi? Türkiye’de de Antalya’dan sonra sadece Kahramanmaraş’ta var. Artık Kahramanmaraş’ta bir şey yok denecek bir durum kalmadı” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM YATIRIMLARI ÇOK DAHA ÖNEMLİ”

 Onikişubat Belediyesi olarak eğitime verdikleri destekleri anlatarak sözlerine devam eden Başkan Mahçiçek, “Eğitimle ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz, her sen 70 bin kitap alıyoruz. Beşli setler halinde sadece Onikişubat’ın okullarına değil bütün Kahramanmaraş’ın okullarına dağıtıyoruz. 1 milyon 660 bin öğrenciye ulaştık, bu çok önemli bir rakam. Okuyacağız, okuyacağız, sizlerin yazdığı gibi yazacağız İnşallah. Yazacağız ki Kahramanmaraş olarak sadece o 7 Güzel Adam’la yetinmediğimizi göstereceğiz. Yeni 7’ler, 77’ler, 777’ler çıkartacağız İnşallah. Bu bağlamda eğitim bizim için fiziki çalışmaların çok daha önünde, ötesinde. Sosyal Etkinlik Merkezleri adı altında üniversite hazırlık kurslarımız var, özellikle dar gelirli ailelerimizin çocukları için. 2 bin 400 öğrencimiz vardı bu sene 2 bin 750 öğrencimiz var. Bilgi ve Kültür Evleri çoğaldıkça bu rakamlar çoğalacak. Orada öğrencilerimiz ücretsiz olarak gelir üniversiteye hazırlanır. Geçen seneki başarımız yüzde 71 civarındaydı” dedi.

“BU ÜLKEYE OYNANAN OYUNLARI SİZLER BOZACAKSINIZ”

Sözlerinin devamında öğrencilere önemli uyarılarda bulunan Başkan Mahçiçek, “Bizim ülkemizi bölmeye yönelik oyunlar devam edecek ama bu oyunları İnşallah sizler bozacaksınız. Okuyacaksınız, onların bu ülkenin çocuklarını, gençlerini, bu ülkenin toplumsal yapısını bozmak için oynanan oyunları bozacaksınız. Eskiden okumak çok zordu, şimdi her türlü imkanınız var. Bir kısmınız yatılı okuyor, bir kısmınız da evlerinden arabaya biniyor okulun önünde iniyor. Türkiye nereden nereye geldi. Bizim sınıflarımız sobalıydı, tüttüğünde ders kaynatırdık. Ama şimdi sizler çok güzel sınıflarda okuyorsunuz. Onun için bu güzelliklerin kıymetini bilmelisiniz. Bir de bu ülke Allah için güzel bir ülke. Bu ülkenin insanları güzel insanlar, bundan emin olun. Bizdeki aile hayatı hiçbir ülkede yoktur, bizdeki kadınlara verilen değer hiçbir ülkede yoktur. Onların kadın hakları dediklerine bakmayın. Amerika’da 38 derece sıcaklıkta asfalt döşeyen kadınlar gördüm, bizde asfalt döşeyen kadın var mı? Yok. Bizde anne babaya bakmak ibadettir ama orada bir aile kavramı yoktur, evlatlar anne ve babalarına bakmazlar” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLAR İCAT ÇIKARIN, BULUŞ YAPIN”

Öğrencilere öğütler veren Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Türkiye dünyadaki bütün mazlum milletlerin, sadece Müslümanların değil, bütün mazlum milletlerin umududur. Türkiye artık kendi sınırları içinde olan bir ülke değildir. Türkiye artık etki alanı olan bir ülkedir. Bizdeki sistem o ülkeleri işgal ederek değil, beraber olduğumuz ülkelerle iyi diyaloglar, güzel muhabbetler kurarak yaşatılan bir sistemdir. Onlar gider bir ülkeyi işgal eder, biz gideriz o ülkeye kültürel özellikler götürürüz. Sizlerin bu ülkeyi daha iyi yönetmeniz lazım çünkü sizler bizlerden çok daha iyi şartlarda okuyorsunuz. Bu ülkenin geleceği çok iyi olacak İnşallah. Eskiden farklı bir şey yaptığınız zaman icat çıkarmayın derlerdi. İcat çıkarmanız, buluş yapmanız lazım. Önümüzü kesmek için icat çıkarma dediler. Bu ülke sizlerle beraber yedi gelişmiş ülkelerin arasına sokacaksınız Türkiye’yi. Türkiye mazlumlara, ihtiyaç sahiplerine her zaman yardım edecek. Sizlerin bu ülkeyi bizden daha iyi yöneteceğinize inanıyoruz.”

Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından yazılan ve Onikişubat Belediyesi tarafından basımı gerçekleştirilen Yaz Bir Kenara isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Abdulkadir Özdemir, programa katımlarından dolayı Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e plaket takdim etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz