Yedikuyular Kayak Merkezi, tünel kavşaklar, Kuzey Çevre Yolu, akıllı kavşaklar ayrıca 400 yararlı proje ile “Halka hizmet Hakka hizmet” düsturu ile çalışan Erkoç, ulaşım alanına yeni bir yeniliğe imza attı. 9 bölgeye yerleştirilen ekranlar ile sürücülere trafikte gitmek istenilen noktanın dakikasını gösteren sistem test yayınlarının ardından gerçek zamanlı ölçümlere başladı. Tünel kavşaklar ile çarşı-üngüt hattını 15 dakikadan 5-7 dakika arasına indiren Erkoç, bu sistem ile sürücülerin gitmek istediği noktayı kaç dakika da gideceğini göstermesini sağlıyor. Dolmuşların otobüslere dönüşümünde büyük katkı sağlayan ve Büyükşehir Belediyesinde Trafik Kontrol merkezi oluşturan, yüzlerce kamera ile 4 K hızında veri alınmasını sağlayan Ulaşım Daire Başkanı Yusuf Deliktaş, konu hakkında şu açıklamaları yaptı: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un, bize yüklediği; ‘Her yerden Her yere ulaşım ve akıllı trafik yönetimi vizyonu’ doğrultusunda şehrimizde bir takım yatırımlar yapıyoruz. Yeni yaptığımız ve sürücülerin gittikleri noktayı gösteren zaman çizelgelerini gösteriyoruz. VMS (Çoklu mesaj Sistemi)  dediğimiz sistem. Çoklu mesaj yayımlayan bir sistem. Şehrimizin 4 noktasında baş üstü, köprülü kavşaklarda da 5 tane olmak üzere toplam 9 noktada, anlık trafik yönlendirmesi ve bilgilendirmesi yapan bir sistem”

GÜZERGAHLARIN TRAFİK  YOĞUNLUKLARI 68 SENSÖR İLE SAYILIYOR

Kahramanmaraş şehir içi trafiğini rink sistemi ile 68 noktadan izlendiğini ve bu izleme sayesinde anlık doğru bilgileri bu ekranlara yansıttıklarını belirten Deliktaş: “Ekranlarda görüldüğü gibi güzergah ve güzergahlarla ilgili dakikaları görüyoruz. Şehrimizdeki 68 noktada bulanan sensor sayıcıları sayesinde, toparladıkları bilgileri baş üstü levhalara yönlendirerek, gidilecek olan koridordaki trafik yoğunluğunu anında sürücülere bilgilendirip, yol tercih etme konusunda bir takım aktif yükleniyor. Sürücüler, gidecekleri noktalara daha kısa sürede gitmeleri için bu levhaları kullanıyorlar ve daha az yakıt sarfiyatı ile ulaşım imkanı kullanmış oluyorlar. Bu çok ciddi bir sistem. Türkiye’de henüz ilk defa bizim kullandığımız bir sistem. Biz bu sistemi uzun zamandan bu yana test yayını yapıyorduk. 1 haftadır reel ve gerçek zamanlı yayın yapmaya başladık” şeklinde konuştu

ANLIK DEĞİŞİM VAR

Sistemin dakika bilgilerinin anlık değişebileceğini bunun da yoğunluk ile alakalı olduğunu belirten Deliktaş şöyle konuştu: “Ekranda görülen dakika mesafeleri anlık değişebilir. Yoğunluğa göre kendisini güncelliyor. Siz o levhalara göre en kısa yerden en kısa noktadan en kısa sürede gidecekseniz onun tercihinde bulunuyorsunuz. Bu sayede trafiği homojen olarak yaymış oluyoruz”

LİDERİN İZİNDEN GİTMEK BAŞARININ TEK ANAHTARI

Dolmuşların otobüse dönüşümü, akıllı kavşak ve kavşak takibi yeni dakika bilgileri ni Türkiye de ilk kullanmalarını: “Liderin çizmiş olduğu vizyona” bağlayan Deliktaş: “

Başarının sırrı birincisi, liderin çizmiş olduğu vizyondur. Belediye Başkanımızın vizyonunu biz bire bir takip ediyoruz. İkincisi o vizyon doğrultusunda fedakarca ve zaman merhumu olmadan çalışmak. Amacımız Kahramanmaraş’a hizmet edebilmek. Ulaşım denildiği zaman bütün aksamları düşünmek lazım. Buna parklanmadan tutun yol yapımına, trafik yönetimine, toplu taşımaya kadar bir sürü parametreleri içeren bir sestim. Sürekli canlı ve yaşayan bir doku. Sürekli bakım ve revize isteyen ve kendisini  güncelleştirmek isteyen bir sistem. Bizde bu doğrultuda sistemi sürekli olarak güncelliyoruz. Sistemi ölçüyoruz. Ölçmediğimiz bir şeyi zaten yönetemezsiniz. Ona göre değerlendiriyoruz, kıyaslıyoruz, istatikler çıkarıyoruz. Ona göre şehrin trafiğini yönlendirmeye yönelik bir takım adımlar atıyoruz. Her gün standart yapılan adımlar var, anlık yönetilecek şekilde adımlar var. biz bunları günü birlik trafik yönetim merkezinde şehrin tamamına hakim bir şekilde yönetip yönlendirebiliyoruz. Buna ek olarak ta tabi ki, sıkışan trafiği açmaya yönelikte belediyemiz çalışmalar yapıyor. Kuzey Çevre yolu bunun ayaklarından bir tanesi. Onun dikeylerinden inen sümbüllü, Boğaziçi, Ağcalı kavşağı gibi dikeyler ile beraber bir rink hattı çerçevesinde şehrin trafiği şerit ve yollarla da yaymaya çalışıyoruz”

Haber: Mustafa Kılınç

          

Editör: Mahmut Beyaz