Konu hakkında açıklamalarda bulunan Sait Sürücü, şunları kaydetti: “Bu durum Yardımcı Hizmet Sınıfı personelinin ciddi anlamda mağdur olmasına neden olmakta, dolayısıyla bunların çalışırken aldıkları maaş, emekli olduklarında da emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerinin diğer memurlardan düşük olması sonucunu doğurmaktadır. Bu sınıfta görev yapan memurların önemli bir kısmının fakülte ve yüksekokul mezunu olmaları kamudaki huzursuzluğu daha da artırmaktadır.

Türkiye Kamu-Sen konfederasyonumuz 2005 Yılı Toplu Görüşmelerinde sorunu masaya taşıyarak Toplu Görüşme Mutabakat Metninde bir karara varılmasını sağlamıştı. Mutabakat Metninde yer alan karara göre; Yardımcı Hizmet Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız atanmaları sağlanacaktı. Ancak gelen hükümetler bu kararı bugüne kadar uygulamamıştır.

Sorunun çözülmesi için 2013 ve 2014 yıllarında Yardımcı Hizmet Sınıfının Kaldırılması ve en son 2017 yılında MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk AKSU tarafından hazırlanan “657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” Meclis Başkanlığına sunulmuştu. YHS'lerin Memur Kadrosuna Atanması için TBMM Başkanlığına üç ayrı kanun teklifi verilmekle beraber bugüne kadar ilgili kanun teklifleri görüşülüp karara bağlanmamıştır.

Bu sınıfta bulunan personele memurların yaptığı işler yaptırılmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin yapması gereken işler de Taşeron elemanları vasıtasıyla yaptırıldığı açıkça bilinmektedir. YHS personeli, kadro unvanlarına ilişkin görevlerin sınırının unvan bazında net olarak belirlenmediğinden kurumlarda sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca, hukuki yönü olmamasına rağmen bazı görev ve işlerin yardımcı hizmetler personeline gördürülmesi, zaman içerisinde söz konusu görevlerin ilgililerin unvanlarıyla özdeşleşmesine ve bu görevleri yapmak istemediklerinde ise sorunlu personel olarak görülmektedirler.

Taşeron çalışanlarının kadroya geçirilme çalışmalarının yapıldığı bu günlerde Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin memur kadrosuna geçirilmesi zaruret haline gelmiştir. Yardımcı Hizmetler Sınıfının tümden kaldırılması ve bu Sınıfta çeşitli unvanlarda görev yapan personelin kurumlarında Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfına dahil Memur unvanlı kadrolara atanması suretiyle, bu hizmet sınıfının varlığından kaynaklı sorunlar da ortadan kalkacaktır.

Türkiye Kamu-sen Konfederasyonu olarak önümüzdeki günlerde Ülke genelinde Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelin GİH sınıfına alınmaları için tüm hizmet kollarında dilekçe kampanyası başlatarak siyasi iradenin bu fiili duruma çözüm bulacağı inancındayız.”

(LÜTFİ YIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz