Kahramanmaraş İl Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen ve müdürlük personellerine yönelik düzenlenen “ Sağlıkta Stres Yönetimi ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri” Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Bilgilendirme eğitimine, Acil Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. İsmail Kahraman, Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Meltem Arpasatan, Yönetim Hizmetleri Şube Müdürü Ahmet Yılmaz, 12 Şubat İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nesrin Pircanoğlu ve Sağlık Müdürlüğü çalışanları katıldı. Günümüzün en önemli sorunları arasında yer alan stres, çalışma yaşamında etkisi ve sonuçları itibariyle üzerinde durulması gereken bir konudur. Bugün bilgi çağına geçişin hızlanması, yenilik ve değişimin her alanda var olan sistemlerin yapı ve yönetim biçimlerini etkilemesi gibi faktörler iş yaşamını derinden etkilemektedir. Böyle bir ortamda iş görenler, hızlı hareket etme zorunluluğu duymaları, değişime uyum sorunları yaşamaları veya kapasitelerinin üzerinde bir iş yükü ile karşı karşıya kalmaları gibi nedenlerden dolayı yoğun bir iş stresine girebilmektedirler. Özellikle çalışan bireylerde psikolojik bir gerilim durumu yaratarak iş verimi ve etkinliğini önemli ölçüde etkileyen stres, başa çıkılması ve yönetilmesi gereken bir süreç olarak görülmektedir. Bu çalışmada, iş yaşamında stres kaynakları, ortaya çıkardığı sorunlar ve başa çıkma yöntemleri örgütsel düzeyde teorik olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.

STRES NEDİR?

Bu bağlamda kürsüye ilk çıkan, Halk Sağlığı Müdürlüğü Uzman Psikologlarından Ezgi Urhan, slayt eşliğindeki sunumunda; Stres Nedir, Stres Çeşitleri; Negatif Ve Pozitif Stres, Olumlu Stres Düzeyi, Stres Ve Performans Arasındaki İlişki, Stres Yaratıcı Faktörler Nelerdir, Stres Ne Zaman Sorun Oluşturur, Stres İle Başa Çıkma Yolları konularının altını çizerek, “ Unutmayın ki amacımız stresten uzak bir yaşam sürdürmek değil, stres ile etkin bir şekilde mücadele etmeyi öğrenmek olmalıdır. Kişileri etkileyen olaylar değil, olaylara verdikleri anlamlardır.” diyerek sözlerini tamamladı. Daha sonra kürsüye  çıkan, Halk Sağlığı Müdürlüğü Uzman Psikologlarından Oya Birsen; “Mobbing bir grup insanın bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması demektir. Latince kökenli bu sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşveren ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar.” diyen Psikolog Birsen, Tükenmişlik Sendromu konusuna geçerek şöyle devam etti. “ Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz, Enerjinizin hızla tükendiğini ve yerine aynı hızla koyamadığınızı mı fark ettiniz, Belli bir nedeni olmaksızın kendinizi huzursuz mu hissediyorsunuz, Üzerinizdeki baskılar nedeniyle duygularınızda hızlı değişmeler mi oluyor, Yatağa yapıştığınızı, işe gitmemek için bahaneler bulmaya çalıştığınızı mı fark ediyorsunuz; bu soruların hepsine ya da çoğuna evet diyorsanız “tükenmişlik sendromu” yaşıyorsunuz demektir.” diyen Uzman Psikolog Oya Birsen sözlerini, Hayyam’dan “Eğer her şeyini kaybetmişsen ve cebinde bir ekmek alacak kadar paran kalmışsa, git kendine bir demet menekşe al ve ruhunu besle. Bence bu çok anlamlıdır ve kişinin öncelikle ruhunu beslemesi lazım” alıntısıyla sözlerini tamamladı.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz