Türkiye’de Avrupa Birliği’ne (AB) uyum sürecinde yapılan düzenlemelerden biri de Mesleki Yeterlilik Belgeleri’nin yürürlüğe girmesi olmuştu. Buna göre artık SRC belgeleri zorunlu hale getirilmişti. Yük ve yolcu taşımacılığı gibi taşımacılık yapan ticari sürücülerin artık SRC belgesi almaları gerekiyor. E-Devlet sistemine gelen yenilik sayesinde, SRC belgesi eskiden 45 güne kadar uzayan süreçlerde alınırken artık 5 dakikada alınabilecek. Bunun yanında başvuru için ödenen ücret de düşecek. Peki SRC nedir, kaç çeşit SRC vardır? SRC belgesi için gerekli evraklar nelerdir? E-Devlet SRC belgesi nasıl alınır? Yük ve yolcu taşımacılığı yapmak isteyen tüm ticari araç sürücülerinin en çok merak ettiği E-devlet’ten SRC Belgesi alma konusunu okuyucularımız için araştırdık. Konu hakkında gazetemize bilgiler veren Kahramanmaraş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Kuybu, yük ve yolcu taşımacılığı yapmak isteyen tüm ticari araç sürücülerinin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesi olan SRC’nin kolay bir şekilde e-devlet üzerinden alınabileceğini anlattı.

“2003’DEN ÖNCE EHLİYETİ OLANLAR”

e-Devlet’ten SRC belgesi alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, SRC belgesi almak isteyenlerin 25.02.2003 tarihinden önce ehliyete sahip olmaları gerektiğini anlatan Kuybu, “E-Devlet sistemine gelen yenilik sayesinde, SRC belgesi eskiden 45 güne kadar uzayan süreçlerde alınırken artık 5 dakikada alınabiliyor. Karayolu taşıma kanununa göre eşya, kargo ve yolcu taşıyan diğer bir deyişle ticari olan taşıtı sevk ve idare eden kişide bulunması gereken belgeler arasında yer alan SRC belgesi kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Şoförler Odası olarak e-devlet şifresi olup kendisi bilgisayar kullanımı konusunda yetersiz olan üyelerimize bizler gerekli yardımı sağlıyoruz. SRC belgesi sorgulama e-Devlet'te sık kullanılan işlemler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği'ne (AB) uyum kapsamında getirilen düzenlemelerle birlikte zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgesi artık sürücülerde olması gerekiyor. e-Devlet'te yer alan SRC sorgulama hizmeti ise sürücülerin belgelerini sorgulamalarına imkan tanırken, şartları taşıyan kişilerde kolaylıkla bu belgeyi alabilecek. Burada dikkat edilmesi gereken konu, ehliyetlerin 2003 yılından önce alınmasıdır. SRC almak isteyenlerin 25.02.2003 tarihinden önce ehliyete sahip olmaları gerekiyor. Bu tarihten önce B sınıfı ehliyete sahip olanlar SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyete sahip olanlar SRC 2, SRC 3, SRC4 belgelerini alabilir” dedi.

SRC BELGESİ NEDİR?

SRC belgesi, ehliyet sahibi bir kişinin ticari aracını yük ve yolcu taşımacılığında da kullanması için alması gereken belgedir. Kara yolunda ticari araçları kullanacak olan kişilerin SRC belgesi almaları şarttır. SRC belgesinin farklı türleri ve çeşitleri bulunmaktadır. Bu yüzden ilk önce size uygun olan SRC belgesini seçmelisiniz.

Hangi SRC belgesi ne işe yarıyor?

SRC1

SRC1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan ve yapacak olan sürücüler için alınması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. Bu sürücülerin en az ilkokul mezunu olup 26 yaşından gün almak gereklidir. Ayrıca B-C-E-D sınıfı ehliyetlerden birine sahip olmak yeterlidir. Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları şartı da aranmaktadır.

SRC2

SRC2 belgesi, yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücüler için öngörülen zorunlu bir belgedir. Hemen belirtelim ki SRC1 belgesi alan ticari araç sürücüleri SRC2 belgesini de almış sayılırlar ve ayrıca SRC belgesi almak için başvuru yapmalarına gerek yoktur. Bu sürücülerin en az ilkokul mezunu olup 26 yaşından gün almak gereklidir. Ayrıca B-C-E-D sınıfı ehliyetlerden birine sahip olmak yeterlidir.

SRC3

SRC3 belgesi, uluslararası eşya kargo taşımacılığı yapacak sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Belgeyi almak için en az ilkokul mezunu olmak yeterli olup 19 yaşından gün almak gereklidir. B-C-E-D ehliyetlerden birine sahip olmak yeterlidir. Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları şartı SRC3 belgesi için de aranmaktadır.

SRC4

Eşya kargo taşımacılığının yurtiçinde yapılacak olması durumunda sahip olunması gereken belge SRC4 belgesidir. SRC3 belgesi alan ticari taşıt sürücüsü de SRC4 belgesi almış sayılmaktadır ve SRC3’e sahip olanlar açısından ayrıca SRC4 belgesi alma gereği yoktur. SRC4 belgesi bulunan sürücüler de kamyon, tır, pikap, panelvan ve kamyonet gibi yük taşıyan araçları kullanabilirler.

SRC5

SRC5 belgesi ise tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Her türlü tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinin SRC5 belgesi alma zorunluluğu vardır. Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyet bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları şartı bu belge için de aranmıştır.

SRC belgesinde yaş sınırı nedir?

SRC belgesi almak isteyen yolcu taşıyacak sürücüler için alt sınır 26 iken üst sınır 66’dır. Yük taşıyacak sürücüler için ise üst sınır yine aynı ama alt sınır 18.

Sınavsız SRC belgesi nasıl alınır?

SRC belgesi almak için 2 farklı yol bulunuyor. Bu yollar sınavsız ve sınavlı olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Sınavsız ve eğitimsiz SRC belgesi almak isteyen sürücülerin 25.02.2003 tarihinden önce ehliyete sahip olmaları gerekiyor. Bu tarihten önce B sınıfı ehliyete sahip olanlar SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyete sahip olanlar SRC 2, SRC 3, SRC4 belgelerini alabilir.

SRC belgesi nasıl alınır?

SRC belgesini almak isteyen sürücüler öncelikle yetkili bir eğitim kurumuna veya e-Devlet üzerinden başvurularını yapmalılar.  Daha sonra bu eğitim kurumlarında yurtiçi taşımacılık için 28 saat uluslararası taşımacılık için ise sürücüler 32 saat eğitim almalılar.  Bu eğitimi alan sürücüler daha sonra yapılacak olan mesleki yeterlilik sınavlarından 60 ve üzeri puan almalılar. Bu yapılan sınavda yanlışlar sorular doğru soruları götürmemektedir. Bu sınavdan başarılı olan SRC adayları, uygulama sınavına girmeliler. Uygulama sınavında SRC adaylarına 3 adet görsel veya video gösteriliyor. Bu videolardan veya görsellerden gelecek olan 3 adet sorunun 2’sine doğru cevap verirseniz sınavı geçmiş oluyorsunuz.

Daha sonra istenilen evrakları tamamlamanız gerekiyor. Bu evrakları tamamlayan sürücüler ücreti ödedikten sonra e-Devlet üzerinden evraklarının çıktılarını alabilirler.

SRC SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle “www.turkiye.gov.tr” yazarak e-Devlet sistemine gidin ve “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın. Açılan ekranda T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin. Böylece sisteme girişinizi gerçekleştirmiş olursunuz. Giriş için ayrıca; mobil imza, elektronik imza, T.C. Kimlik kartı ve internet bankacılığı yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Sisteme kullanıcı girişinizi yaptıktan sonra “e-Hizmetler” veya “Arama” kısmından “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama” işlemini bulun. Bu işlem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda mesleki yeterlilik belgesi ayrıntılarını görebilirsiniz.

SRC BELGESİ MUAFİYET İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

- Dilekçe

- Ehliyet Fotokopisi (25 Şubat 2003 den önce alınmış B, C, D, E sınıfı sürücü belgesi olması gereklidir.)

- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

- SSK Hizmet Dökümü (B sınıfı sürücü belgesine sahip kişilerin 25 Şubat 2003 tarihinden önce en az 90 gün süreyle çalıştığını gösteren sigorta belgesi)

- 2 Adet Fotoğraf

SRC BELGESİ EĞİTİM İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

- Ehliyet Fotokopisi

- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

- Diploma fotokopisi

- 3 Adet Fotoğraf

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz