Son yıllarda özellikle savunma sanayi ile birlikte başlayan yerli ve milli üretim atağı her geçen gün daha da genişliyor. Savunma sanayideki yakalanan başarıyı diğer sektörlere de yaymayı başaran Türkiye, son 10 yılda yerli ve milli üretim ağını büyüttü. Kahramanmaraş’ta Lider Spor İşletme Sahibi Yahya Canlı, yerli ve milli üretimin dünyanın en büyük sektörlerinden biri olan spor sektörüne de yayılması gerektiğini belirtti. Artık Türkiye’nin spor dalında kendi markasını yaratması gerektiğini anlatan Canlı, “Bizlerin daha kapsamlı bir teşvikle daha ileri seviyelere gidilmesi sağlanabilir. Bizim de iki ayağımız ve iki elimiz var, markalaşmış ülkelerin de iki ayağı ve iki eli var bunu biz de yapabiliriz. Üstelik Kahramanmaraş bir tekstil kenti, pamuk halinde alıp kumaş haline dönüştüren bir il de yaşıyoruz. Fabrikalardan kumaş alıp, dikip, üretip nihai tüketiciye veriyoruz ve bu şekilde giydirdiğimiz takımlarımız var” dedi.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM ÇOK ÖNEMLİ”

Yerli ve milli üretimin çok önemli olduğuna vurgu yapan Canlı, “32 yıldır burada spor malzemeleri satıyorum. Ticari geçmişimizde hemen hemen tüm markaları bulundurduk. Tüm markaların satış bayiliğini yaptık. Aynı zamanda bu süre zarfında tekstil işinde de spor malzemelerinin üreticiliğini yaptık. Burada futbol topundan tutunda basketbol topu, voleybol topu, hentbol topu yani tüm branşların topları mevcut. Bununla birlikte kondisyon aletleri, spor aletleri, spor ayakkabılara yani spora dayalı tüm ürünler ve malzemeler bizde mevcut. Bu saydığım ürünler içerisinde sayı olaraktan baktığımız zaman yerli üretim neredeyse yok denecek kadar az. Gönül ister ki bunlar birçoğu yerli üretim olsun. Çok az bir miktarını dışardan alalım ama bugün ülkemize baktığınız zaman millilik olayının ön plana çıktığı her alanda, askeri alanda, eğitim alanında, kültür alanında ve buna ticari alanı da dâhil her alanda milliliğin ne kadar gerekli olduğunu artık yavaş yavaş beynimize kazınmaktadır. Siyaset alanına baktığımızda son yıllarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da milli olan her şeye yöneldiğini görüyoruz. Herkesin evinde olan, herkesin kullandığı arabaların ülkemizde de artık üretilmesinin an meselesi olduğunu veya bununla ilgili çalışmaların son safhaya geldiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

SPOR SEKTÖRÜ DE BİR TANITIM ARACIDIR”

Canlı, “Askeri alanda milli olmanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Fırat kalkanı ve zeytin dalı harekâtında silahlarımızla birçok ülkeye kıyasla çok başarılı ve çokta üst seviyede olduğumuzu gördük. Sağlık alanında da milli bir çözüme gidildiğini görüyoruz ve bu alanlarda olurken neden spor alanında da olmasın ki? Mesela milli takımımız neden yerli bir marka giyinmesin? Dünyanın birçok ülkesinde dünya kupasında, Avrupa şampiyonasında veya şampiyonlar liginde kendi ürettikleri markaları giyen takımlar, ülkeler görüyoruz. Böyle bir şeyin bizde de olması, bizi fazlasıyla memnun eder ki spor da önemli bir sektör. Bu ülkenin paraları değerleri neden dışarıya uçup gitsin? Yerli ve milli olursak bunun bize istihdamı da olacak, büyük bir sektörü olacak ve birçok girdisi olacak. Mesela birçok marka, ürünlerini tekstil başta olmak üzere Türkiye’de yaptırıp, Avrupa ve dünyanın birçok bölgesel distribütörlüğü olan yerlerinde dağıttıklarını biliyoruz yani. Bizim ülkemizde de en önemli şey patent yani tescil, devletimizin de son yıllarda bu konuya destek olduğunu, eğildiğini görüyoruz. Buna hibe sağlayarak spor sektöründe de yerli bir markanın hatta birkaç markanın öne çıkarılması en büyük arzumuz olur. Turizm de çok büyük bir destek olduğunu görüyoruz ve turizm gibi spor sektörü de bir tanıtım aracıdır” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz