Her yıl geleneksel hale getirdiği iftar programını bu yıl da sürdüren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), iftar programına kentin en önemli değerlerinden biri olan Maraş Dondurması’na aldığı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nin takdim törenini ekledi. KMTSO Fuaye Salonu’nda düzenlenen programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ile çok sayıda kent protokolü katıldı. İftar sonrası düzenlenen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdiminin ardından oda bahçesinde dondurma şovu yapıldı.

“GEÇ DE OLSA COĞRAFİ İŞARETİMİZE KAVUŞTUK”

Programın açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Maraş Dondurması’na Coğrafi İşaret alarak tescillettirdiklerini belirterek, “Mübarek Ramazan ayını tüm güzellikleriyle idrak ediyoruz. Tüm İslam alemine olan saldırıların son bulmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Bugün iftar programımız farklı bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Kahramanmaraş’ın en büyük değeri olan Maraş Dondurması’na tescil belgesi almanın gururunu yaşıyoruz. 13 Nisan 2018’de coğrafi işaret olarak ‘Maraş Dondurması’ tescillendi ve onaylandı. Patent enstitüsünde yapılan düzenlemelerle artık illere özgü ürünler kendi şehrinde değer haline getirebilecek. Biz de bu sunulan hakları kullandık. Coğrafi işaretimizi taçlandırdık, yakında da bunları göstereceğiz ve açık net Maraş dondurmasının nasıl yapıldığını göstereceğiz. Çünkü Kahramanmaraş geç de olsa haklı coğrafi işaretine kavuşmuştur. Kahramanmaraş’ta üretilen Maraş dondurmalarımız, buradaki keçi sütü, salep ve endemik bitkilerle üretilen ürünlerdir. Bu standartlarda üretilen dondurmaların ise mutlaka hakiki Maraş dondurması adı altında üretilmesi gerekmektedir Dondurmamızın markalaşmasını sağlayan firmalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu belgenin alınmasında büyük katkısı olan Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan’a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal’a, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Türkiye çok önemli bir dönemecin arifesindedir. Toplumsal mutabakatın sağlanması adına 24 Haziran seçimleri çok büyük önem arz ediyor. İSO 500’de Kahramanmaraş’tan 10 firmanın olması bizleri gururlandırmıştır. Kahramanmaraş devam eden özel sektör yatırımlarıyla başarısını artıracaktır” dedi.

Serdar Zabun’un konuşmasının ardından KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz’de bir selamlama konuşması yaptı. Öksüz Kahramanmaraş’ın her alanda büyük bir ilerleme gösterdiğini söyledi. Öksüz’ün konuşmasının ardından Maraş Dondurması’nın tescil alma hikâyesinin anlatıldığı video gösterimi izletildi.

“MARKA DEĞERİNİ ARTIRACAK, KATMA DEĞER SAĞLAYACAKTIR”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan ise Maraş Dondurması’nın Coğrafi İşaret ile tescillenmesiyle marka değerini daha da artıracağını söyledi. Asan, “Ben aslen Trabzonluyum, kardeş şehir Kahramanmaraş’ta bulunmaktan çok mutluyum. Yaklaşık 18 ay önce yeni çıkan yasayla kurumuzun adı Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştirildi. Kahramanmaraş sanayi alanında çok fazla öne çıkan bir şehir. Maraş Dondurması hiç kuşkusuz coğrafi işaret aldığı takdirde marka değerini daha da artıracaktır. Daha sistematik bir şekilde denetlenmesiyle hem Kahramanmaraş hem de Türkiye ekonomisine büyük katma değer saylayacaktır. Kahramanmaraş patent konusunda önemli ilerlemeler gösteriyor ama daha fazla potansiyel var, daha iyi olabilir. Bu tescil işleminden sonra daha fazla nasıl katma değer sağlarız bunun çabasını vermeliyiz” şeklinde konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK DEĞERLERİMİ TESCİLLETİYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Büyükşehir Belediyesi olarak Kahramanmaraş’ın değerlerini tescil ettirdiklerini belirterek, “Şuan Kahramanmaraş için çok mutlu bir an, Kahramanmaraş’ımızı temsil eden en güçlü ürünlerimizden birisi Kahramanmaraş Dondurması. Çok şükür coğrafi işaret alındı. Kahramanmaraş, kadim medeniyetimizin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Büyükşehir Belediye olarak bizde birçok üründe Türk Patent ve Marka Kurumu’na önemli başvurular yaptık ve değerli ürünlerimizi tescillettik. İstiklal mücadelesinde öncü olan Kahramanmaraş, istikbal mücadelesinde de önemli başarılara imza atan, gövdesini taşın altına koyan bir şehirdi” ifadelerini kullandı.

Başkan Erkoç’un konuşmasının ardından Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’da bir selamlama konuşması oldu. Kentin ticaret ve sanayi erbabının bir araya gelerek Kahramanmaraş’ın gelişmesinde önemli çalışmalara imza atacak kapasiteye sahip olduğuna dikkat çeken Özkan, Kahramanmaraş’ın kamu yatırımlarını en yoğun kullanan il olduğunu söyledi.

“SÖZ KONUSU KAHRAMANMARAŞ OLDUĞUNDA ŞARTSIZ BİR ARADA OLMALIYIZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti. “Söz konusu Kahramanmaraş olduğunda hiçbir şart ve koşul koymadan bir arada olmamız gerekiyor” diyen Ünal, “Her zaman konuştuğumuz bir şey var, bir şehrin hafızasını oluşturan şey o şehrin kendi hafızasıdır. Kahramanmaraş’ı hayal ederken, öncelikle itici gücü olan sanayicileriyle, siyasetiyle, eğitimiyle ve STK’larıyla birlikte hayal ediyoruz. Her birimizin Kahramanmaraş için en iyisini düşünerek bir çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Söz konusu Kahramanmaraş olduğunda hiçbir şart ve koşul koymadan bir arada olmamız gerekiyor. Kahramanmaraş son yıllarda her alanda büyük bir atılım yaptı, buna sahip çıkarak, destek olmamız gerekiyor. Öncelikle bu şehri içinde bulunan çevreyle değerlendirmemiz gerekiyor. Şehrin üzerinde kurulduğu çevreye sahip çıkmamız gerekiyor. Bu şehrin sorunlarını iş dünyası, siyaset, akademisyenleri ve her kesimiyle sorunlarımızın çözümü için çalışmamız gerekiyor. Biz şehrimizi bir marka haline getireceksek bunu beraberlikle yaparız. Bizim Büyükşehir ile birlikte iki yıldır kentimizi edebiyat alanında UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına katmak için çalışıyoruz. Şehir büyürken karakterini ve kimliğini koruyacak mı? Bunlar için koordinasyon içerisinde olmamız gerekiyor. Hiçbir şekilde bu şehrin yetiştirdiği önemli şahsiyetler olarak her birimizin kendi için konuşması olmaz, bizim kentimizle ilgili hayallerimiz ortak. Büyük işler, büyük dönüşümler, büyük liderlerle yapılır. Türkiye’nin bugün büyük bir lideri var, 21. Yüzyılın kapısında Türkiye artık hasta adam değildir. Oyunları bozan, masada yeni oyunlar kuran bir ülkedir, bu başarımızı devam ettirmemiz gerekiyor. O yüzden istikrarı korumalıyız, koordinasyonumuz daim olsun İnşallah” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından dondurma üreticilerine Maraş Dondurması Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim edildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış-Mustafa Kılınç)

Editör: Mahmut Beyaz