Geçmişten bugüne Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinin başında yer alan Mumbar, son zamanların en çok tercih edilen lezzetleri arasında yerini alıyor. Mumbara olan rağbetin artmasını sosyal medya hesaplarına bağlayan Yöresel Lezzetler Uzmanı Tanır, şöyle devam etti: “Sakatat ürünleri yeni neslin bilmediği yemek kültürüdür çünkü yeni nesil bu tarz lezzetlerin tadına dahi bakmıyor.  Şimdi insanlar bu tür ürünleri yiyip tadına baktıkça bu lezzetlere olan talebi de artıyor. Yine son zamanlarda mumbar lokantalarda yapılıp satılmaya başlandı. Bundan birkaç yıl öncesinde lokantalarda mumbar çıkmazdı şimdilerde ise hemen hemen birçok lokanta mumbar yapıyor.  Son zamanlarda mumbara artan rağbetide sosyal medya hasaplarına bağlıyorum. İnsanlar bu yemeği yiyor ve paylaşıyor bunu gören başka bir vatandaş aynı yemeği merak ediyor ve tadına bakıyor tabi bunların içinden beğenen ve beğenmeyende olur elbet. Beğenenler aralıklarda tekrar tüketmeye geliyor. Hatta dışarıganda birçok insan sırf merak ettiği için gelip mumbarın tadına bakıyor.”

ZAHMETLİ İŞ
Mumbar yemeğinin uğraştırıcı olduğunu ifade eden Tanır, “Mumbarın tezgaha çıkması 2 gün sürüyor. Bir gün temizlik aşaması oluyor. İkinci günde ise doldurulup pişiriliyor ve tezgaha sunuluyor. Bizim burada da talep çok olduğu için azda yapılmıyor. Yaptığımız 60-70 mumbar burada 3 gün yetmiyor” diye konuştu.


EV HANIMLARI İŞ HANIMI OLDU
Evlerde yapılan mumbarın lokantalara taşındığını kaydeden Tanır, “Bayanların iş hayatına girmesiyle birlikte böyle yapması zor olan yemekler evlerde yapılamaz oldu. Öncesinde annelerimiz ninelerimiz evlerde yapardı ama şimdilerde ise bayanların çoğu çalışıyor ve evde mumbar yapmaya vakit bulamıyor. O nedenden ötürü de lokantalarda mumbar yapımı arttı ve insanlar güvenilir hissettikleri yerlere gelerek lokantalarda bunu tüketiyor” bilgisini verdi.
‘10 KİŞİDEN 8’İ MUMBAR TERCİH EDİYOR’
İşletmelerine gelen müşterilerin mumbara çok fazla rağbet gösterdiğini söyleyen Tanır,  2 günde bir 60-70 adet mumbar hazırlayarak, tezgaha koyuyoruz. Her mumbarın uzunluğu ise yaklaşık 2 metre oluyor. Lokantamıza gelen müşterilerimizden her 10 kişiden 8’i mumbar yemeğini tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
‘ANA YEMEK GİBİ DEĞİL’
Mumbarın ana yemek olarak tüketilmediğine de dikkat çeken Tanır, şunları kaydetti: “ Müşterilerimiz mumbarı ana yemek olarak tüketmiyor. Normal yemek yiyorlar mumbarı ise ortaya söyleyerek aparatif tüketiyorlar ki zaten ana yemek olarak tüketilse satışlar daha çok artar ve kişi başı ortalama 3 porsiyon satılır.”
‘YABANCI MÜŞTERİLER DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR’
Yabancı müşterilerin daha çok tercih ettiğine vurgu yapan Tanır, “Mumbar yabancı müşterilerimiz tarafından tercih ediliyor. Yöresel bir yemek olduğu için haliyle yabancı müşterilerin daha çok dikkatini çekiyor” şeklinde konuştu.
2 ÇEŞİT MUMBAR
Temizlenme ve doldurma aşamasından sonra mumbarın 2 çeşit yapıldığına işaret eden Tanır, çeşitlerini şu şekilde sıraladı. “Mumbarın 2 çeşidini yapıyoruz. Temizlenme işleminden sonra içini doldururken, hem bulgurdan hem de pirinçten dolduruyoruz. Doldurma işleminden sonra müşterilerimizin isteğine göre, ya tereyağında kızartarak servis yapıyoruz ya da buharda pişirerek servis yapıyoruz.”

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinin başında gelen Mumbar nasıl yapılır?

Malzemeler:

1 takım bumbar, 3-4 su bardağı bulgur ya da pirinç, 1 yemek kaşığı karışık salça, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı karabiber, tuz.

Yapılışı:
Koyun ya da keçinin bumbarı yıkanır. Temizlenir. Ters çevrilerek bir kez daha yıkanır. Böylelikle dışının yağlı kısmı içe getirilmiş olur. Ters çevrilen bumbar, elekten geçirilmiş hızar üğüntüsüne konduktan sonra bumbara zarar vermeden yavaşça yoğrulur. Bu şekilde yoğrulan bumbar elle boğumlanarak üzerindeki üğüntü sıyrılırsa üzerindeki pisliklerin tamamını bırakır. Sonra çeşme suyunda yıkanır.
İçin hazırlanışı:
3- 4 su bardağı bulgura ya da pirince 1 yemek kaşığı karışık salça,1 tatlı kaşığı kırmızı- biber, 1 çay kaşığı karabiber ve yeterince tuz konarak karıştırılır. Yıkanan bumbarın iç kısmı, yani yağlı kısmı dışarıya döndürülmüş durumdaydı. Bumbar parçasının bir ucu içine bükülür. 2-3 cm kadar girdirildikten sonra iç doldurulmaya başlanır. İç doldukça bumbar içe girecek ve biraz sonra bumbarın tamamı içle dolmuş olacaktır. Bu arada bumbarın yağlı kısmı içe gelmiş olacaktır. Bu şekilde doldurulan bumbar parçaları biriktirildikten sonra dikiş ipliği ile ikişer uçları bağlanır. 4- Hazırlanan bumbarlar tencereye alınır. Üzerlerini kapatacak kadar sıcak su konur. Hafif tuz atılır. Tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Bumbarda iç yağı bulunduğu için sıcak yenmelidir.

Editör: Mahmut Beyaz