TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kanal B televizyonunun canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Konuşmasında sosyal medya düzenlemesine değinen Güvenç, Yapılan düzenlemenin kısıtlama olarak tabir edilmemesi gerektiğinin altını çizerek “Şu anda bir arayış var Cumhurbaşkanımızın talimatıyla hukukçu Milletvekillerimiz dünya örneklerini de inceleyerek Meclisteki ilgili dairemizin bu konuda Almanya, İtalya, Avrupa ve Amerika’daki bazı ülkelerin mevcut durumlarını inceliyor. Şunu anlatmaya çalışıyorum hiç kimse düşünmesin iktidar sosyal medyadan rahatsız bunu kapatacak, kısıtlayacak insanların orada kendi kendini ifade etmelerini önleyecek sansür değil, bu güzel bir imkân sosyal medya müthiş bir imkân 24 saat bilgiye çok rahat ulaşabiliyorsunuz inanılmaz bir imkân. 10 yıl önce 20 yıl önce hayal edemeyeceğim bir olay bir Google evinizde otururken yemek yerken aklınıza gelen bir şeyi yazıyorsun cevabı geliyor müthiş bir imkân biz buna karşı değiliz. Ama bu şirketler kazandıkları paradan bence vergi ödemeleri lazım burada muhatap temsilci bulunmaları lazım. Terör örgütlerinin buraları çok kontrolsüz bir şekilde kullanmalarını önleyecek tedbirlerin alınması lazım. Tüm ülkelerde şahısların bu mecraları diğer insanların namusuna haysiyetine, şerefine saldırı amaçlı kullanmaları önlenmeli, iyi yönleri devam etmeli yaklaşım bu. Burada niye şimdi bir arayışa girdik biliyorsunuz Ekonomi Bakanımızın yeni doğmuş çocuğuna adam küfrediyor, böyle bir şey olamaz veya başka bir partinin bir başka başkanına küfrediliyor kim olursa olsun ben prim yapmıyorum. Sizin haysiyetininiz ne kadar önemliyse, benimki de o kadar önemli. Hiçbirimize bu olmamalı, usulü dairesinde olmalı. Hakaret etmeden, suç işlenmeden, toplum tahrik edilmeden, nefret suçu işlenmeden bu medya kullanılmalı. Muhalefete düşen burada bir boşluk var, burada bir ihtiyaç var bize demesi gerekir ki toplumu tahrik etmek yerine burada bir ihtiyaç beraber çalışalım ortak bir metin üretelim, ortak bir zeminde buluşalım demesi lazım” dedi.

AMERİKA’DA RAHATSIZ, AVRUPA’DA DÜZENLEMELER VAR”

Calelettin Güvenç, konuşmasının devamında; “Siz bana elinize aldığınız bir telefonla küfür ediyorsanız devlette ona çare bulamıyorsa sen ne yapıyorsun? Kendin onu çözmeye çalışıyorsun, ben öldüm mü diyorsun, bu çok kötü bir şey bunun arayışı batıda da var, Amerika’da da var. Trump mayıs ayında bir genelge yayınladı Amerika’da rahatsız, Avrupa’da düzenlemeler var, Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da ayrı ayrı düzenlemeler var. Yapmamız gereken şu; bir kere bu şirketler faaliyet gösterdikleri ülkelerde birer merkez açmaları lazım. Bu konuda da Türkiye’ye çifte standartlı davranıyorlar. Yani Almanya’da farklı davranıyor, Türkiye’de farklı davranıyor. Almanya’da Alman hükümetinin verdiği istediği bilgileri paylaşıyor, Türkiye’yi paylaşmıyor. Bütün ülkelerde bu şirketler aynı hukuka uygun davranmalı. Devletin mahkemesinin, devletin savcısının, devletin hukukunun emrettiği hükümlere uymalı birincisi bu ikincisi çok önemli bir şey temsilci açmak çok önemli bir şey daha var; para kazandığın ülkelerde bir bedel ödemeli bir vergi ödemeli. Twitter, Facebook veya başkası dünya kadar para kazanıyor reklam alıyor ama Türkiye’ye bir şey bırakmıyor” diye konuştu.

BU DÜŞÜNCEMİZİ MUHALEFETİN DESTEKLEMESİ LAZIM”

Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili düşüncelerinin muhalefet tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Celalettin Güvenç, “Hemen yasak getiriyorlar diye milleti tahrik edeceğine demesi lazım ki burada bunlar haklı. Gelin ortak bir metin çıkaralım demesi lazım. Muhataplık, kayıt, vergi ödemesi ve bilgi akışı sağlaması özellikle terör öğütleriyle ilgili vesaire. En son sıkıntılı konu ne halkı tahrik edecek şahısların, namusuna, ahlakına, kişiliğine yapılan saldırılarda karşı da tedbir alınmalı. Sanırım Almanya diyor ki x şahıs bana küfretti 24 saat içinde kaldırın onu diyor. Olmaz derse kaldırmazsan şirkete 50 milyon Euro ceza veririm diyor. Bu bir meidedir, yapana da bir ceza veriyor. Mesela gazetede bir başkasına küfrederseniz, onu savcılığa verirseniz kimse yadırgıyor mu? Bunu hatta basın yayın yoluyla yapıldığı için o eylem, o suç cezası daha ağır. Bir insana yüz yüze hakaret etsen, küfretsen cezası başkadır ama kamuya mal olacak şekilde medyada televizyondan yapacaksan daha ağır. Türkiye’de de benzer düzenleme bence gelmeli” şeklinde konuştu.

ÖZGÜRLÜKLER SINIRSIZ DEĞİL”

Dünyada artık çok ciddi bir şekilde internet ortamı oluştuğunun altını çizen Güvenç, “Bir sosyal medya olgusu var dünyada çok ciddi bir şekilde internet ortamı var artık. Kimse kontrol edemiyor, evlere giriyor, yatak odalarına giriyor bunu herkes çok özgürce ve sınırsızca kullanıyor. Kimler mesela? Törer örgütleri de çok rahat kullanıyor, afedersiniz çocuk pornosuyla uğraşanlarda çok rahat kullanıyor, organ nakli organ satışı yapanlar da çok iyi kullanıyor, kadın tacirleri de çok iyi kullanıyor, nefret ve kinde boğulmuş bazı gençler, yaşlılar çok rahat bir şekilde kullanıyor, böyle bir durum var. Bunların peki merkezi ne? Servis sağlayıcıları nerede? Amerika, Rusya ve Çin’de ağırlıklı olarak küresel uluslararası şirketler bunlar. Biz özgürlükçü toplumdan yanayız batıda özgürlükçü toplumdan yana ama özgürlükler sınırsız değil çünkü insanlar toplu yaşamak zorunda toplu yaşadığın zaman senin özgürlük alanın benim özgürlük alanımla çatıştığında orada seninki de bitiyor benimki de bitiyor” diye konuştu.

DEVLETLERİN İSTİHBARAT TEŞKİLATLARINDAN DAHA İYİ KULLANIYORLAR”

Sosyal medyada sınırların belirlendiğini ancak sosyal medyaların denetimsiz olduğu için sınır felan kalmadığını söyleyen Celalettin Güvenç, “Dediğim gibi hakaret edebiliyorsun, suçta işleyebiliyorsun, suç örgütlerini organize edebiliyorsun böyle bir alan korkunç bir alan. İnsanlar sadece şimdi birisinin başkasının aile hayatına, şerefine, haysiyetine saldırırsa dikkat çekiyor, oysa dediğim gibi suç örgütleri de burayı çok iyi kullanıyor. Devletlerin istihbarat teşkilatlarından daha iyi kullanıyorlar. Sen kontrol edemiyorsun Facebook yazışmalarını göremiyorsun WhatsApp’a ulaşamıyorsun Twitter’dan DM’leri kontrol edemiyorsun. Adam belki de Twitter’ın DM’sinden uluslararası çok ciddi bir eroin kaçakçılığını organize ediyor. Uluslararası 5-6 devlet dolayısıyla Avrupa’da bunu gördü Amerika’da bunu gördü, sosyal medyaya düzenleme yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

OLAYIN ÇOK BOYUTU VAR”

Komisyon Başkanı Güvenç, “Böyle bir düzenleme yapılmalı yapılmak zorunda. Olayın hem ekonomik boyutu var hem güvenlik boyutu var hem özgürlük boyutu var yani çok boyutu var ve kim ki bu baştan hükümet sansür gibi paylaşıyorsa bu ülkeye iyilik yapmaz. Burada bir boşluk var bunun doldurulması lazım. Sağlam bir zemine oturtulması lazım.”

KORONAVİRÜS, AK PARTİ HÜKÜMETİNİN 18 YILDIR BU ÜLKENİN ALT YAPISINA YAPTIĞI YATIRIMLARI GÖSTERDİ”

Celalettin Güvenç, koronavirüs sürecinde hükümetin önceden yapmış olduğu hizmetleri değerinin şu an daha iyi anlaşıldığını hatırlatarak “Bana göre objektif bir gözle baktığınızda koronavirüs neyi gösterdi biliyor musunuz? Korona 18 yıldır AK Parti hükümetinin bu ülkenin alt yapısına yaptığı yatırımların nerelere geldiğini gösterdi, nasıl olumlu sonuçlar verdiğini gösterdi. Tartışmasız şu an koronayla mücadelede Türkiye’de 1 numara başarılı ülke, lider ülke. Neden başarılı olduk? İfade ettiğim gibi sağlık alt yapısına yaptığın büyük yatırımla. Şehir hastaneleri tartışılıyordu yoğun yatak sayısı bakımından Avrupa gibi gelişmiş ülkelerin önünde olduğumuz gözüktü. Hekimlerimizin tecrübeleri, hemşirelerimizin mücadeleleri örnek oldu. Türkiye korona sürecinden 70 bin civarında insanını yurt dışından transfer etti. Çok büyük bir rakam. Türkiye bu süreçte sayı veremeyeceğim ama çok sayıda ülkeye tıbbı malzeme yardımı yapmayı başardı. Koronavirüs Türkiye’nin küresel bir olayda başrol oyuncusu olduğunu gönderdi. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde birinci sınıf liderlik gösterdi ve başarılı oldu” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz