Kış aylarında sağlıklarını korumak isteyen vatandaşlar aktarların yolunu tutuyor. Kimi vatandaş bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli ürünler alırken kimileri de hastalıklarının tedavilerinde takviye sağlamak amacıyla alışveriş yapıyor. Kahramanmaraş’ta aktar dükkânı işleten Ahmet Biçkes, kış aylarında vatandaşların adaçayı, ıhlamur, tarçın karanfil, zencefil ve zerdeçal gibi ürünlere yöneldiğini ifade etti. Aktar Biçkes, “Havaların soğumaya yüz tutmasıyla birlikte özellikle bitkilerde çok yaygın kullanım isteği doğdu. Malum havalar soğumaya başladı ve insanlar pandemide hasta olmaktan korkuyor. Özellikle bu dönemde adaçayı, ıhlamur, tarçın hibiskus, karanfil gibi bitkiler, zencefil ve zerdeçalı da bunu ekleyerek söylüyorum, çok yaygın kullanılmakta” dedi. Biçkes, öte yandan hibiskus, hatmi çiçeği, adaçayı, kuşburnu, propolis ve özel karışımlı ürünler de tercih edildiğini kaydetti.

“ATOM KARIŞIMLARI BAĞIŞIKLIĞA İYİ GELİYOR”
Biçkes, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kendi yaptığımız atom karışımlarımız var. 10 çeşit bitki karışımımızın içinde hibisküs, hatmi çiçeği, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi ürünler var, bunları çok fazla satıyoruz. Pandemide çok sattığımız udi hindi yağımız var, bu bağışıklığı kuvvetlendirir. Propolis kış aylarının vazgeçilmezidir. Propolisi sabahları açken yarım çay bardağı suya 10 damla damlatıp içilmesini tavsiye ediyoruz. Öksürüğe, balgama, vücut direncini arttırmaya çok iyi geliyor.

“HASTALANMADAN AKTARLARA GELİN”
Şu an en çok tüketilen ve tavsiye edilen kış çayı, ıhlamur ile karışımlarımızdır. Bal da tüketiliyor. Keçiboynuzu tozu, zencefil bunlar da tüketilmeli. Zerdeçal tozunu bala karıştırıp vatandaşların ve çocukların tüketmelerini öneriyoruz. Fiyatlar uygun, her bütçeye göre fiyatlarımız var. Ihlamurun kilosunu 300 liradan satıyoruz. İnsanlar hasta olduktan sonra aktarlara geliyor. Hasta olmadan buraya gelseler, ıhlamur, kuşburnu, atom ve kış çayını içseler bağışıklık sistemlerini her daim yüksek tutarlar ve hastalanmazlar. Gribal enfeksiyon yaşamazlar, bağışıklık sistemini sürekli zinde tutarlar. Vatandaşların hastalanmadan aktarlara gelmesini öneriyoruz.”

“MEVSİM GEÇİŞLERİNDE KARIŞIM PEKMEZİ”
Bir diğer aktar esnafı Ömer Kaya ise şunları kaydetti: “Vatandaşlara en çok önerdiğimiz kış çaylarımız var, bunlar mevsim geçişinde soğuk algınlığına çok iyi geliyor. Arı sütlü zencefilli macunumuz var, sabahtan aç karınla bunu kullanabilirler. Bunlar hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem de hücreleri yeniliyor. Karışım pekmezlerimizi mevsim geçişlerinde herkese öneriyoruz. En fazla kış çaylarımız tercih ediliyor. Bütün bitkiler bunun içerisinde mevcut, içerisine biraz zencefil attırıyoruz, zerdeçal attırıyoruz, biraz da bal attırıyoruz. Güzel bir ferahlık veriyor. Her gün bir tane balık hapı da kullanabilirler hem omega almış olurlar, hem de bağışıklık sistemlerini güçlendirirler, hem de hücreleri yenilenir. Bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri için vatandaşlara arı sütü, propolis ve bal karışımını yapıyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz