Kış ayının kendini yavaşça göstermeye başladığı bu dönemde insanların ısınmak için kullandığı sobalar yavaş yavaş satılmaya başladı. Ancak eskilerin vazgeçilmez ısınma kaynağı sobalar, doğalgazın yaygınlaşmasıyla beraber eskisi gibi satılmıyor. Sobacılık mesleğinin önemi yavaş yavaş azaldığını söyleyen sobacı Ahmet Kabak, bundan birkaç sene önce içinde bulunduğumuz 10. ayda muazzam satışlar olurdu” dedi. Bu yılki soba fiyatları hakkında da konuşan Kabak, imalattan kaynaklı olarak geçen yıla göre yüzde 30 civarında artış olduğunu söyledi.

BİRKAÇ SENE ÖNCE 10. AYDA MUAZZAM SATIŞLAR OLURDU”

10 yıldır sobacılık yapan Ahmet Kabak konuşmasında şunları söyledi: “Kış yavaşça kendini göstermeye başladı. Yavaş yavaş satışlar başladı ama eski satışlarımız yok. Bunun de sebebi doğalgazın şehrimizde gelmesi. Havların ılıman gitmesinin de bunda rolü var. Bundan sonra ne olacağına da bakacağız. Soba satışlarımıza yeni yeni başladık. İleriye doğru ilginin artmasını ümit ediyoruz. Her yıl soba satışlarımızda biraz daha azalma oluyor. Buna da sebep hem doğalgaz olmasından dolayı hem de iklim şartlarının değişmesinden dolayı Bundan birkaç sene önce içinde bulunduğumuz 10. ayda muazzam satışlar olurdu. Çoğunlukla iki çeşit soba vardır; bir alttan havalı uyuyan soba, diğeri bir de önden havalı uyuyan soba. Alttan havalı alttan alır havayı öndeki önden alır. Fiyatlar ise şu anda yüzde 25-30 zamlı. Bu fiyat artışı bizle alakalı değil imalattan dolayı.”

SOBA YAKARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Sobalarda kömürü yakarken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yak­ma tekniği kullanılmalı. Kömür bu şekilde yakıldığında içerisinde bulunan uçucu ve yanıcı gazlar da soba içerisinde yanmakta ve böylelikle daha fazla ısı alınmakta, bacadan atılan gaz ve duman azalmakta ve soba boruları ve bacalar daha geç kurumlanmaktadır. Düzgün uygulanan üstten yakma tekniği karbon monoksit gazından zehirlenme riskini en aza indirmektedir. Kömürü kullanmadan 4-5 gün önce torba ağzını açıp, havalanıp kurumasını sağlayın. Soba da daha verimli yanacaktır. Sobanın içerisine 2/3 oranında kömür doldurun. Kömürün üzerine tahta parçaları koyarak tutuşturun, güç yakıtları kullanmamaya özen gösterin. Kömür tutuşturulurken sobanın alt ve üst hava kapakları açık olmalı. Tutuşmadan sonra üst hava kapağı kapatılıp alt kapaktan hava girişi ayarlanmalıdır. Soba yanarken alt hava kapağı ve baca çıkısında bulunan duman kelebeği mutlaka açık olmalıdır. Üstten yakılan sobaya sonradan kömür ilavesi kesinlikle yapılmamalıdır; yanma kötüleşeceğinden zehirli karbon monoksit gazı çıkışı artacaktır. Soba söndükten sonra kömür doldurulmalı, ya da kovalı sobalarda yeni kova koyulup üstten yakılmalıdır. Mümkünse yatarken soba söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalıdır. Tam sönmemiş soba kovaları, karbon monoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmamalıdır.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz