Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaş kış hazırlıklarına başlamış durumda. Vatandaşın ısınmak için kış aylarında kullandığı sobalar ise şimdiden dükkânlardaki yerini aldı. Kahramanmaraş’ta bu yıl sert ve soğuk geçmesi tahmin edilen kış sezonu için vatandaş şimdiden hazırlıklarına başlarken, soba satıcıları ise umduğunu bulamamaktan yakınıyor. Doğalgazın gelmesiyle birlikte soba satışlarının eskisi gibi olmadığından ve her geçen gün satışların düştüğünden yakınan esnaflar ise müşterilerin gelmesini beklemekten başka bir çare olmadığını belirtiyor. Kahramanmaraş’ta soba satan esnaflar satışın artık durma noktasına geldiğini belirterek, “artık bunun önüne geçilemez” dedi.


“DOĞALGAZIN ETKİSİ ÇOK BÜYÜK OLDU”
Nuri Danış
“Ben burada 25 yıldır bu işi yapıyorum. Soba satışlarımız oluyordu ama artık eskisi olmuyor desek yeridir. İnsanların ihtiyaçları değiştiği için, doğalgaz arttığı için soba satışları da durdu desek doğru olur. Eskiye göre satışlarımız çok azaldı ve gün geçtikçe de azalmaya devam ediyor. Vatandaş zaten daha çok tasarrufa yönelik sobalar tercih ediyorlar. Dediğim gibi doğalgazın etkisi çok büyük oldu. Satışlar 5-6 yıldır her geçen gün düşmeye başladı, ama önceden böyle değildi. Doğalgaz olmadığı yıllarda soba satışlarımız çok iyiydi, hem o dönemde popülerdi. Bizim satışlarımızın düşmesinin tek nedeni doğalgaz. Soba fiyatları zaten çok pahalı da değil ama yine de çok büyük bir satış olmuyor. Sadece normal evde kullanılan sobalar artık eskisi gibi satılmasa da yine de doğalgazın kalitesinden yakınanlar elektrikli soba kullanıyor. Umarım işlerimiz eskisi gibi yine iyi olur.”


“SATIŞLAR HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR”
Selçuk Doğan
“Ben 33 yıldır esnaflık yapıyorum. Sobanın yanında Beyaz Eşyada satıyoruz ama soba satışı hiç yapamıyoruz desek doğru olur. Bunun en büyük nedeni de doğalgazın yaygın olmasından dolayıdır. Hem en büyük nedeni hem de tek nedeni doğalgazdır. Çünkü insanlar soba kullandıkları zaman hem ev daha çabuk kirleniyor, soba yakma, soba kiri gibi dertleri oluyor, doğalgaz da öyle bir sorun olmadığı için vatandaş doğalgaz ülkemize geldikten sonra sobayı tercih etmez oldu. Ayrıca bu sobaların insanlar gece uyurken karbon monoksit gazından zehirlenme gibi durumları da oluyor, o yüzden tercihleri doğalgazdan yana. Tabi bu da ister istemez soba satışını etkiliyor. Eskiden biz mağazamızın önüne sobaları yığardık ama şimdi öyle değil bir ya da en fazla iki tane bırakıyoruz. Dolayısıyla eski zamana göre alan kimse kalmadı. Ayrıca dövizde sobaya etki yaratıyor. Bundan dolayı soba fiyatları da bu yıl artmış durumda. Geçen yılla bu yıl arasında çok fark var zaten. Her geçen gün satışlar düşmekte. Satışımız azalıyor, kar Marjımız düşüyor. Yani kısacası esnaf düşünmekten başka bir şey yapamıyor. Doğalgazın önüne geçemiyoruz. Hem maddi açıdan hem ekonomik açıdan hem sağlık açısından… Umarım soba satışlarımız bu şekilde devam etmez, istediğimiz düzeyde olur ve satışlarımızı yine yapma imkânımız olur.”


Haber: Hakan Aydın


 

Editör: Mahmut Beyaz