'1-7 Mart Muhasebe Haftası' etkinlikleri çerçevesinde SMMMO üyeleri bir araya gelerek günlerini kutladı. İlk olarak mesleğe dair sinevizyon gösterisinin yapıldığı etkinlikte mesleğe yeni adım atan 36 kişiye mesleki ruhsatları takdim edildi. Burada konuşma yapan SMMMO Başkanı Halit Alcı, “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır” dedi. Alcı, “13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren 3568 sayılı Meslek Yasası ile 105 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir, ülke genelinde faaliyet göstermektedir. 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 yeminli Mali Müşavir Odası da TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir. Odamız kayıtlarında ise 565 meslek mensubu, 110 stajyer 280 stajyer adayı ile muhasebe haftasını kutlayacaktır” ifadelerini kullandı.


 

EYLÜL AYINDA RESMİ AÇILIŞI YAPACAĞIZ”

Yeni hizmet binasının resmi olarak açılışını Eylül ayında yapacaklarını söyleyen Alcı, “Oda Hizmet Binamız büyük ölçüde bitirilerek siz değerli üyelerimizin ve stajyerlerimizin hizmetine açılmıştır. Yeni hizmet binamız en kısa zamanda tamamen bitirilerek Eylül ayında resmi açılışını yapmayı planlamaktayız. Değerli üyelerimizin bize bu konuda destek olacağı inancımızla hizmet binamızı mesleğimize ve ilimize yakışır bir hale getireceğiz. Hizmet binamızı yapmamızda bizlere maddi manevi desteklerini esirgemeyen TÜRMOB yöneticilerine teşekkür eder şükranlarımızı sunarız. Bu yıl ilk defa 1-7 Mart Muhasebe haftasını çelenk sunumundan sonra odamızda kokteyl düzenleyerek bize özel bu günün anlam ve önemini siz değerli üyelerimizle sohbet ederek, birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmeye çalıştık” diye konuştu.


 

ÜLKEMİZE VE İŞLETMELERİMİZE HİZMET EDİYORUZ”

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler üreten, çalışan, canlı ve dinamik bir Türkiye için çalıştıklarını dile getiren Alcı, konuşmasında şunları kaydetti: “Ülkemiz ve işletmelerimizin gelişimi için çalışan, ekonominin kaydını tutan ve mali danışmanlık yapan, memleketin her köşesinde hizmet sunan bir meslek oluşturduk. 27 yıl önce yasal statüsüne kavuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik mesleği, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu haline gelmiştir. Kaliteli hizmet sunarak, güvenilir işletme danışmanlığı vizyonumuzla ülkemize ve işletmelerimize hizmet ediyoruz. TÜRMOB bir meslek örgütü olarak, başta Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler ile meslektaşlarımızın bağlı bulundukları odalara karşı sorumludur. Ancak kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olmamız sebebiyle, toplumsal sorumluluklarımız da bulunmaktadır. Toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak çağdaş dünyada ki ekonomi ve iş dünyasıyla ilgili gelişmeleri izliyor; yapıcı görüş ve düşüncelerinizi kamuoyu ile paylaşıyoruz, ekonomimizin daha güçlü gelişmesine ve iş dünyasının küresel dünyayla yerini güçlendirmesini katkı sunuyoruz. Çözüm sunmaya yönelik bir bakış açısı ile sorunları gündeme getiriyoruz. TÜRMOB nezdinde GİB, SGK ve ilgili kurumlarda her ortamda gündeme getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz.”


 

MESLEKİ SORUNLARIMIZ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”

Mesleki sorunlarının gün geçtikçe arttıklarını söyleyen Alcı, bununla ilgili ivedi bekleyen sorunlara değindi. Alcı, “Beyanname imzalatma zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan mükelleflerin beyannamelerinin de imzalatma kapsamına dahil edilmesi. Kurumlar arası bilgi paylaşımının yetersizliği ile ilgili sorunların çözümü için, kurumlar arasında ortak bilgi havuzunun oluşturulması. Düzeltme amacıyla verilen Ba-Bs formları için özel usulsüzlük cezası uygulanmaması. Meslek mensuplarına yüklenilen müteselsil sorumluluk hükümlerinin yeniden gözden geçirilmesi. Mücbir sebep hallerine meslek mensupları ile ilgili düzenleme yapılması. Meslek sorunlarımızın çözümüne yönelik girişimlerimizi yetkili makamlar nezdinde sürdürüyoruz. Olumlu şekilde ve işbirliğine dayalı olarak süren ilişkilerle bu alanda önemli sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Çeşitli düzenlemelerde TÜRMOB’un görüşlerinin alınması ve değerlendirilmesi, meslektaşlarımızın verdiği hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacaktır. Bu misyonumuzla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmanın sorumluluğunu taşıdığımızın bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.


 

EĞİTİMLE GELİŞEN BİR MESLEK OLARAK GELECEĞE HAZIRLANIYORUZ”

Toplumda ki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirmek olduğunu ifade eden Alcı, “Verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz. Bu yönde kurumsallaşarak, iş kalitesini arttıran, eğitimle gelişen bir meslek olarak geleceğe hazırlanıyoruz. Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğimizi iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştireceğiz, yarınları umutla şekillendireceğiz. Bu inançla meslektaşlarımızın muhasebe haftasını kutluyor, ülkemiz ve meslektaşlarımız için daha aydınlık günler diliyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz