2019 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimler için geriye sayım sürüyor. Vatandaşın gündeminde ‘piyasaların yükselen ateşi’ ilk sırayı alıyor. Siyasetçi ‘seçim’, vatandaş ise ‘geçim’ derdine düşmüş durumda bulunuyor.

Ancak gelin görün ki zaman hızla akıp giderken, Kahramanmaraş genelinde şu ana kadar birisinin basın toplantısı yaparak herhangi bir belediye başkan aday adaylığı için ortaya çıktığını duymadık. Siyaset arenası bir türlü ısınmıyor. Sadece siyasi dedikodu kulislerinde; “Filan kişi, falan belediyeye aday olacakmış” türünden söylemler konuşuluyor o kadar.

İki yiğit çıktı meydane, ikisi de birbirinden merdane” diyecek bir ortam henüz oluşmadı.

BU ÇEKİNGENLİK NEDEN YAŞANIYOR?

Özellikle iktidarın güçlü olduğu yerlerden olan Kahramanmaraş’ta aday adaylığı çekingenliği yaşanıyor. Kimse ortaya erken çıkıp ta kendini yıpratmak ya da kendince boşa para harcamak istemiyor. Çünkü 2002’den bu yana iktidarda bulunan AK Parti’de adaylar genel merkez tarafından belirleniyor.

Her seçim döneminde; “Bu kez adayların halktaki karşılıklarına bakılacak, anket ve kamuoyu yoklamalarına bakılacak. Ankara’da dayısı, emmisi, halası olanların torpilleri bu kez sökmeyecek. Tabanın desteğini alan isimler aday olarak konulacak” dememize rağmen, her ne hikmetse özellikle son bir haftada ne oluyorsa seçmenin önüne adeta bu kriterlerden uzak olduğu ortak paydasında hemfikir olunan isimler konuyor. (İyilerini elbette tenzih ediyoruz.)

24 Haziran seçimlerine kadar bu böyle oldu. Bu milletin ‘Tayyip sevgisi’ oyları AK Parti’ye yağdırdı. Ancak bunun artık böyle gitmeyeceğini vatandaş 24 Haziran seçimlerinde iktidara bir uyarıda bulunarak gösterdi.

Eğer 16 yıldan bu yana yapıla geldiği üzere halkta fazla karşılığı bulunmayan isimler aday olarak dayatılırsa iktidar partisi –mazallah- bundan büyük zarar görür. ‘Çivi, nal ve at’ üçgeninden oluşan gerçeği hiçbir zaman akıldan çıkarmamakta fayda vardır.

DEVLETTE YAŞANAN SAVURGANLIK

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart 2019'da yapılacak yerel seçime ilişkin kampanyada, genel seçimde seçmen nezdinde tepki çektiği tespit edilen bakanların, parti yöneticilerinin kalabalık korumalar, araç konvoylarıyla kampanya yürütmesine engel olacağı öne sürülüyor.

Ancak gelin görün ki özellikle yerel yönetimler başta olmak üzere kamuda (kiralık) makam aracı ve diğer alanlarda had safhada müsriflik ve savurganlık yaşanıyor.

Hafta sonunu Kahramanmaraş’ta yoğun programla geçiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Tanıtım Medya Başkanı Mahir Ünal’ı takibimizde üzülerek gördük ki; ‘park halinde ama çalışır vaziyette’ bekletilen makam araçları büyük tepki çekiyor. Devletimiz, vatandaşına ‘tasarruf’ çağrısında bulunurken, devletin yerel organlarının müsrifliği ve savurganlığı insanları kızdırıyor. Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor.

54. Hükümette Milli Eğitim Bakanlığı yapan hemşehrimiz Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri ile birlikte programlara katılan Mahir Ünal, AK Parti olarak yerel seçim hazırlığını ‘strateji ekibi’ni oluşturarak başlattıklarını açıkladı.

EKİPTE KİMLER BULUNUYOR?

İlk toplantısını geçen çarşamba günü yapan strateji ekibinde; Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Grup Başkanı Naci Bostancı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya, Mali ve İdari İşler Başkanı Vedat Demiröz, Çevre, Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Karaaslan, Genel Sekreter Fatih Şahin'in yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bulunuyor.

Milliyet'ten Didem Özel Tümer'in haberine göre, ekibin sürecin başında haftada bir toplanması kararlaştırıldı. Seçim yaklaştıkça bunun sıklığı artacak. Çünkü seçim yaklaştıkça deyim yerindeyse anlık takip aşamasına geçilecek. Kampanyanın gidişatı, özel çalışma yapılması gereken alanlar, verilmesi gereken mesajlar daha sık aralıkla değerlendirilecek. Seçime dönük çalışmalar iki aşamada yürütülecek. İlk aşamayı seçim takviminin resmen başlayacağı süreye kadar yapılacak çalışmalar, hazırlıklar oluşturacak.

YÜZ YÜZE İLETİŞİME AĞIRLIK VERİLECEK

AK Parti kampanyalarının itici gücü her zaman Recep Tayyip Erdoğan oldu. Kampanyanın Türkiye genelinde yine Erdoğan'ın ön planda olduğu bölümü olacak. Ancak hem adayların ve projelerin tanıtılması hem de yerine göre farklılaşacak mesajları ulaştırmak için yerel ve bölgesel yayın yapan medya kuruluşlarına ağırlık verilecek. Ayrıca genel seçimde seçmen nezdinde tepki çektiği tespit edilen bakanların, parti yöneticilerinin kalabalık korumalar, araç konvoylarıyla kampanya yürütmesine engel olunacak. Yüz yüze iletişime ağırlık verilecek.

VATANDAŞ KURT UYKUSUNDA

AK Parti Kahramanmaraş Teşkilatı ve parti camiası, 18 Eylül’de kente geleceği öğrenilen çiçeği burnundaki teşkilat başkanını bekliyor. ‘Geçim’ derdinde olan vatandaş, doların artışını bahane ederek fiyat arttıran fırsatçılara dikkat çekmek için satış fişini Mahir Ünal’a gösterip hükümetten yardım beklerken, siyaset erbabı da ‘koltuk’ hesabı yapıyor.

Haa unutmadan; “Vatandaş nasıl olsa geçim derdinde, biz de bunu fırsat bilerek şunun ayağını kaydıralım, bunun yerine koltuğa biz oturalım ya da şu bizim adamımızı oturtalım” diyen siyaset fırsatçılarına da şu hususu hatırlatmakta fayda görüyoruz:

Her zaman devletini ön planda tutarak sıkıntılarını unutmaya çalışan vatandaş, kurt uykusundadır. Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı da unutmaz.

Hatırlatmadı demeyin.

Mevlam görelim neyler, neylerse güzel eyler.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]