Avrupa Birliği fonları ile yapılan tamamına yakınında Türk malı ürünler kullanılan Kahramanmaraş merkez ileri biyolojik Atıksu arıtma tesisi tüm suları temizleyecek. Kirli görüntülerin sona ereceği tesis, son teknoloji ürünü olurken kendi elektriğini kendi üretiyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Teknik Ofis Şefi Ali Kemal Nakıpoğlu: “Kahramanmaraş Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Avrupa Birliği standartlarında Türkiye’nin en modern artıksu arıtma tesislerinden birisidir. Kahramanmaraş İli Onikişubat İlçesinin güney batısındaki Gayberli Mevkii Sır Baraj Gölü yakınındaki 242 bin 683.376 metrekare alanda yapılan atıksu arıtma tesisi evsel atıksuların arıtılması amacıyla 2030 yılı ve 2045 yılı gereksinimlerini karşılayacak şekilde iki etap olarak projelendirilen Atıksu Arıtma Tesisi 1 milyon 320 bin kişilik nüfusa hizmet verecek kapasitede olup arıtılan atıksular AB deşarj kriterlerine uygun olarak Sır Barajına iletilecektir” dedi.

SON TEKNOLOJİ

Nakıpoğlu konuşmasında şunlara yer verdi: “Tesis inşa edilmeden önce Kahramanmaraş kent merkezinde oluşan ve kanalizasyon sistemi ile toplanarak uzaklaştırılan atıksular, arıtılmadan doğrudan Sır Barajı Gölüne deşarj ediliyordu. Daha temiz bir çevre için inşa edilen atıksu arıtma tesisinin işletmeye alınması ile daha önce kontrolsüzce Sır Barajı Gölüne deşarj edilen atıksular; son teknolojiyle ileri biyolojik arıtma prensiplerine göre, atıksuda bulunan karbonun yanı sıra, kirliliğe yol açan azot ve fosfor giderimi de yapılmak sureti ile arıtılıp temizlenerek, tekrar doğaya kazandırılıyor. Bu sayede, Sır Baraj Gölünün kirlilik yükünün azaltılarak su kalitesinin korunması ve yanı sıra yüzde 90’ı şehrimiz sınırlarında bulunan Ceyhan Havzasının da korunması hedeflenmektedir.

TESİS’İN ÇALIŞMA PRENSİBİ

Izgara Binası ve Pompa İstasyonu, Kum ve Yağ Tutucu Ünitesi, Ön Çökeltme Tankları

Fosfor Giderim Ünitesi, Havalandırma Tankları, Son Çökeltme Tankları, Kum Filtreleri ve UV Dezenfeksiyon Ünitesi, Çamur Yoğunlaştırma Tankları, Çamur Çürütme Tankları Bio-Gaz Depolama Tankları, Çamur Susuzlaştırma ve Kurutma, Scada ve Otomasyon, Koku Giderim Ünitesi, Kojenerasyon Ünitesi, Atölye ve Laboratuvar birimlerinden oluşmaktadır.

2 IZGARADAN GEÇİYOR

Kahramanmaraş merkezden gelen atıksular, atıksu Arıtma tesisinde giriş yapısından sonra cazibeli olarak ızgara binasına ulaşıp, su seviye ölçerlerle otomatik olarak çalışacak 20mm’lik kaba ızgaralardan ve sonra 6 mm’lik ince ızgaralardan geçirildikten sonra ıslak tip 3 asıl bir yedek dalgıç pompa tarafından kum ve yağ tutucu yapısına iletilecektir. Kaba ve ince ızgaralarda toplanan katı maddeler konteynırlar ile uzaklaştırılacaktır. Izgara Binasından gelen atıksu 4 bölümlü 736 m3 hacim ve 7863metreküp/h kapasiteye sahip 26 m uzunluğundaki kum ve yağ tutucu ünitesine girecektir. Blower odasından temin edilecek hava ile havuzların dibine çöktürülen kum, gezer köprü ve pompalar vasıtası ile kum ayırma hunisinde toplanacaktır. Ayrıca yüzeyde biriken yağlar köprü üzerindeki yüzey sıyırıcı ile sıyrılıp uzaklaştırılacaktır.

ÖN ÇÖKERTME

Kum ve yağ tutucudan çıkan debimetre ünitesine gelip debisi ölçülen atıksular dağıtım yapısına gelerek ön çökeltme havuzlarına eşit olarak dağıtılması sağlanacaktır. Ölçülen debi değeri, tesisteki mekanik ekipmanların çalıştırılmasında önemlidir. Debi ölçümünden sonra ön çökeltme tanklarına gelen atıksuyun katı maddeleri köpük ve kumdan ayrılır. Dibe öken çamur da çamur pompa istasyonuna, ilgili çamur hatlarına aktarılmak üzere iletilir.

ÇAMUR POMPA İSTASYONU

Süpernatant pompa istasyonundan gelen süzüntü suyu, geri devir çamur pompa istasyonundan gelen fazla çamur ve ön çökeltme tanklarından savaklanan atıksular dağıtım yapısı 2 ye gelerek buradan bio- fosfor tanklarına dolar. Fosfat giderimi, FeCl3 dozlaması ve elektroliz olayları bu tanklarda gerçekleşir. Bio-P tanklardan savaklanan atıksu dağıtım yapısı 3 ‘e gelerek buradan da eşit miktarda olacak şekilde havalandırma havuzlarına dağıtılacaktır. Biyolojik arıtma bu tanklarda başlamaktadır.

ARITILMIŞ SU CEYHAN NEHRİNE VERİLİYOR

Havalandırma tanklarından savaklanan su dağıtım-4 e gelir ve son çökeltme tanklarına eşit olarak dağıtılması sağlanır. Aktif çamurun arıtılmış sudan ayrıldığı yerdir son çökeltme tankları. Buradan çıkan fazla çamur döngüyü dengelemek için sisteme geri dönerken, elde edilen çamur da çamur susuzlaştırma ve kurutma ünitelerine gönderilerek belirli aşamalardan geçen çamur yüzde 90 kuruluğa geldikten sonra depolama sahasına gönderilir. Arıtılmış atıksu kum filtreleri ve UV Ünitesinden geçerek yürürlükteki yönetmeliklere ve AB standartlarına uygun hale getirilmiş şekilde Sır Barajına deşarj edilecektir.

GAZ İLE ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Tesisi diğer arıtma tesislerinden ayıran önemli noktalardan biri de çamurun izlediği yoldur. Tesisimizde primer çamur ve fazla çamur birleştirilerek yoğunlaştırma ünitelerinden geçirilerek, oradan da çamur çürütücü tanklara iletilecektir. Çamur çürütücülerde stabil hale getirilen çamur, susuzlaştırma ünitelerine aktarılacaktır. Çürtücülerde oluşan biyogaz kojenerasyon (kuru gaz tankı) ünitelerine gönderilerek burada ısı ve elektrik üretilecektir.

ÇEVREYE ZARARSIZ

Yüzde 25 katı içeriği ile çıkan çamur kurutma ünitelerinde katı madde içeriği yüzde 90’a çıkarılarak çevreye zararsız hale getirilir. İşletme binasında kurulu olan kontrol merkezi sayesinde, büyüklüğüne rağmen tesiste gerçekleşen bütün işler buradan takip edilebilecektir.

İşletme için gerekli analizler, numune alma cihazları yardımıyla tesisin laboratuvarında gerçekleştirilir. Ayrıca tesiste ekipmanların bakım ve onarımı için gerekli yedek parçalarla donatılan atölye binası da bulunmaktadır.

AB FONU İLE YAPILDI

Tesis içi ve dışında oluşabilecek koku probleminin önlenmesi amacıyla koku giderim üniteleri de devrede olacaktır. Gelecekte nüfusun artmasıyla orantılı şekilde atıksu miktarı da artacağından tesisin yapım aşamasında yerleri belirlenmiş olan 2.kademe için eklenecek üniteler ile genişletilecektir. Kahramanmaraş Su ve Atıksu Projesinin finansmanının, yüzde 85 i Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan karşılıklı proje anlaşması çerçevesince IPA fonundan karşılanmış, geriye kalan finansmanın yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yüzde 9’u ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmıştır.

Proje ile Avrupa Birliği direktiflerine göre en yüksek seviyede çevresel korumanın sağlanması, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün Su ve Atıksu Yönetim Sisteminin iyileştirilmesi, Kanunlarımız ve Avrupa Birliği Standartları çerçevesinde bölgemizdeki çevresel kirlenmenin minimuma indirilmesi amaçlanmıştır.

730 GÜNDE BİTTİ

30.06.2015 tarihinde ‘Kontrollük ve Müşavirlik Hizmetleri’, 14.08.2015 tarihinde de ‘Yapım’ ihalesi sözleşmeleri imzalanan Atıksu Arıtma Tesisinin iş süresi 730 gün olarak belirlenmiş yapımı tamamlanan atıksu arıtma tesisinin yanı sıra proje çalışmaları kapsamında; içme suyu sistemlerinin modernizasyonu ve tasarımı ile içmesuyu ve kanalizasyon sistemlerinde ihtiyaç duyulan araç ve malzeme tedariklerine yönelik, ihaleler de tamamlanmıştır. Bu kapsamda da iki adet kanal temizleme aracı, 1 adet cctv ile su kayıp kaçak ve sızıntı cihaz ve ekipmanları alımı gerçekleşmiştir. İçmesuyu ve kanalizasyon sistemlerinin işletilmesi hizmetlerinde kullanılmaktadır”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz