Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde birçok işyeri sıkı önlemler alırken özellikle Kahramanmaraş’ta Gıda sektöründe üretim yapan bazı işyerlerinde ise önlemler alınmadığı iddia edildi. Bu iddialar üzerine Tüm Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı hemşerimiz Hakverdi Purlu, bir açıklama yaparak çalışanlara ve işverenlere uyarılarda bulundu. Gıda sektöründe üretim yapan firmaların yetkili merciler tarafından sık sık denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Purlu, insan hayatının bu kadar ucuz olmadığını söyledi.

KİMSE ÇALIŞANINI VE VATANDAŞI RİSK ALTINA ATACAK HAREKETTE BULUNMAMALI

Haksızlık yapan işverenler ve buna göz yuman işçiler hakkında, şikâyetler geldiğini ifade eden Başkan Purlu, “Covid-19 virüsüne yakalanan işçinin, iş yerinde yakalanmadığını, bu konuda sessiz kalması istenildiği, aksi takdirde işten çıkış verileceği gibi şikâyetler almaktayız. İşverenlere zorunlu olarak yapması gerektiği bir kaç husus belirtmek isterim, küçük büyük işletmeler hangisi olursa olsun, Gıda sektöründe üretim yapmak basit bir iş gibi algılanmamalıdır. Eldiven, maske, dezenfektan kullanılması zorunlu olduğu gibi mutlaka bulundurulmalıdır. Kimse çalışanını ve vatandaşı risk altına atacak harekette bulunmamalı ve çeşitli bahaneler ile eldiven, maske, dezenfektan gibi koruyucu ürünleri eksik veya yetersiz bulundurmamalıdır. Bu konuda gerekli birimleri, göreve davet ediyorum, önceden 1 defa kontrol yapılıyor ise şu zor zamanda kontrollerin arttırılması ve gerekirse 10 defa yapılması gerektiğini düşünüyorum.

GERÇEĞİ SAKLAMAK İLE KENDİNİZİ HAKSIZ DURUMA DÜŞÜRMEYİN

Üretimde çalışan kardeşlerimize kesinlikle ifade ediyorum ki, bulunduğunuz işyerinde çalışmadığınızı veya Covid-19 virüsüne orada yakalanmadığınızı işten çıkartırlar diye söylemez, gerçekleri çarpıtırsanız, herhangi bir hak talebinde bulunamadığınız gibi iş yerinde çalışan diğer çalışma arkadaşlarınızı, onların ürettiği gıdadan alıp, tüketecek olan vatandaşlarımızı ve doğabilecek sıkıntıları göz ardı etmeyelim. Herhangi bir testin pozitif çıkması durumunda iş kazası sayılabilecek ve davanızda haklı konumda iken, gerçeği saklamak ile kendinizi haksız duruma düşürmeyin. Gerçekleri, sizi kontrol altına alan yetkililere bildirin ki, sizleri savunmak için bizimde bir haklı sebebimiz olsun. Bu konuda kesinlikle tavrımız nettir. Hukuki destekte de bulunacağımızı bilmenizi isterim. Bu Covid-19 salgınını, hep birlikte tedbir alarak, dikkat ederek, atlatacağız inşallah. Aksi takdir de yayılma oranı çoğalacağından ekonomik kriz ile birlikte farklı birçok sıkıntılar doğuracağından bizlerin yüzünden başkalarının da zarar gördüğünü anlayınca iş işten geçmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz