1872 yılında İngiliz sigorta şirketleri açtıkları temsilciliklerle, Türkiye’de ilk Sigortacılık faaliyetlerini başlattılar. 19. Yüzyılda Osmanlı da kurulan ilk yerli Sigorta, Osmanlı Umum Sigorta ile başlayan Sigortacılık faaliyeti günümüze kadar ulaştı. Son yıllara göre değişen sigorta sistemine önemli değişiklikler getirildi. Sigorta alanının genişletilmesi ile işlerinden memnun olan Sigorta acenteleri, son dönemler de bir hayli sessiz durumda. Bunun nedenini, Hazine müsteşarlığı ve Sigorta şirketlerinin, acentelere yönelik bir düzenleme yapmadığından kaynaklandığını öne süren sigorta acenteleri, işlerin son zamanlar da önemini yitirdiğini belirtiyor. Bu yüzden sigorta acenteleri, bütün hakların sigorta şirketlerinin elinde olmasından yakınarak, haksız, fesih ve benzeri durumların önüne geçebilecek yeni düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Kahramanmaraş’taki sigorta acenteleri, Hazine Müsteşarlığı ve sigorta şirketlerinin bir an önce bir araya gelip yeni düzenlemeler getirerek, kendilerini sevindirecek önemli adımlar atılmasını istiyor. 
Bizde Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş’taki sigorta acentelerinin görüşlerini sizlerle paylaştık.
İşte sigorta acentelerinin açıklamaları…

‘SİGORTA ACENTELERİNİN DURUMU ÇOK VAHİM’                                                                                            

23 yıldır sigorta sektöründe çalıştığını söyleyen Mehmet Işık, “Ben 23 yıldır bu sektörün içindeyim, sigorta işi gerçekten şuan çok vahim durumda. Sigorta şirketlerinin kazançlarını artırıp, sigorta acentelerinin komisyonunu düşürüp, tamamen acentelerin sırtına yükleniyorlar. Hazine müsteşarlığının devreye girmesiyle sigorta acentelerinin komisyonunda bir düşüş var. Sigorta acenteleri 5 personel çalıştırırken şuan fazla 3’e düşmüş durumda. Vatandaş zaten en çok trafik sigortası yaptırıyor. Yani trafik sigortası olmasa işlerimiz gerçekten durma noktasına gelecek diyebilirim. Zaten trafik sigortasında da durumlar aynı değişen bir şey yok. Ufak tefekte olsa fiyatlar biraz düşmüştü dolayısı ile az da olsa talep arttı. Şuan dediğim gibi sigorta acentelerinin işleri zayıf. Eski dönemler gibi değil, eskiden kazançlarımız olsun artışlar olsun iyiydi şimdiki dönemlere göre. Şuan her gün bir şartlar değişiyor günübirlik, aylık. Sigorta şirketleri, acentelere baskı yapıyor bazı konularda. Yapmadığımız zaman da sözleşmeyi feshediyor, o yüzden hazine müsteşarlığının buna bir çözüm bulması lazım. Bu konuyla ilgili bir iddia var ama biz hala bekliyoruz, değişen bir şey yok. Dolayısı ile mutlak bir çözüme kavuşması lazım. TOBB ve Hazine’nin bir araya bizim sorunlarımıza bir çözüm bulması lazım, aksi takdirde işlerimiz dediğim gibi daha da kötüye gidecek” ifadelerine yer verdi. 

‘SİGORTA ŞİRKETLERİ ACENTELERİN KOMİSYONUNU DÜŞÜRÜYOR’

Sigorta şirketleri, acentelerin komisyonunu düşürdüğünü ifade eden bir diğer Sigorta acentesi sahibi Umut Çolak, sözlerine şu cümlelerle sürdürdü: “15 yıldır sigorta sektörünün içindeyim, ben daha bu kadar durgun olduğumuz görmedim,  daha doğrusu piyasa şuan çok bozuk durumda. Vatandaşın ekonomisi, alacak gücü azalıyor artık. İnsanlar artık ekranlara bile inanmıyorlar. Şuan zorunlu olduğu için vatandaşın tek yaptırdığı sigorta türü, trafik sigortası. 5 yıldan bu yana değişen sigorta yasaları bizi çok etkiledi, bu da bizim zararımıza oldu. Hazine müsteşarlığı zaten en son 3 yıl önce yasa çıkardı, o yıldan bu yana değişen çok bir şey yok. Sigorta şirketleri, acentelerin komisyonunu düşürüyor. Bu da ister istemez bizi zararımıza neden oluyor. Dolayısı ile devletimizin bu konu da bize yardımcı olmasını istiyoruz. Eskisi gibi sigorta acentelerini önemsemiyorlar. Bu neden le sorunlarımıza bir an önce bir çözüm yolu bulunması gerek.”

‘ÖDEME KOLAYLIĞININ SAĞLANMASI FAYDALI OLACAKTIR’

Fiyatların biraz pahalı olduğuna dikkat çeken bir diğer Acente çalışanı Emel Uzungöl, ödeme kolaylığının sağlanmasının daha faydalı olacağını belirterek şu ifadelere yer verdi: “Sigorta işleri 14 Nisan 2017’den bu yana, piyasa da taban fiyat uygulaması denild,i vs. denildi. Bu yüzden araçlara sigorta vermekte, fiyat vermekte, onaylamakta zorlanıyoruz. Biliyorsunuz 0 km araçların sigorta fiyatı sabit. O yüzden vatandaşlar daha çok ikinci el araçlara yöneliyor, fiyatlarında sigorta bulamıyorlar, bu haliyle de bizi de etkiliyor. Fiyatlarda da düşüş yaşandı denildi ama müşteriye yansıtılan düşüş değil aslında, öyle düşünüyorlar. Geçen yıla bakarsak aslından yarı yarıya düşmüş diyebiliriz. Gün içinde 7-8 kişi fiyat alıp işlem yaparken, şuanda bu rakam yarı yarıya düşmüş durumda. O yüzden şuan sadece trafik sigortası yapılıyor zorunlu olduğu için. Aslında zorunlu olmasa, vatandaş onu bile yaptırmayacak. Durum böyle olunca işlerimiz şuan durgun. Sektöre başladığımda ben, çok cüzi miktarlar da fiyat uygulaması yapılıyordu ama şuan fiyatlar yüksek. Bin TL ye ya da bin TL’nin üzerinde fiyat çıkabiliyor. Doların, dövizin değişmesi de tabi bunlara etken oluyor. Dediğim gibi o yıldan bu yana fiyat arasında çok fark var. Şuan için zaten acentelerin birçoğu kapatmış durumda. Sigorta şirketleri ile anlaşamıyorlar, anlaşsalar bile kar elde edemiyorlar o yüzden kapatmak zorunda kalıyorlar. Fiyatlara istinaden, ödeme kolaylığı sağlansa daha iyi olur diye düşünüyorum ben.”

‘SEKTÖR NEREDEYSE TRAFİK SİGORTASI İÇİN ÇALIŞIYOR’

Sigorta acentelerinin neredeyse trafik sigortası üzerine çalıştığını, o da vatandaş için zorunlu olduğundan dolayı yaptırdığını belirten bir diğer sigortacı Murat Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sigorta acenteleri şuan çok durgun, sektör neredeyse, sadece trafik sigortası üzerine yoğunlaşmış durumda, o da zorunlu trafik olduğu için. 12.04.2017 de yapılan yeni düzenleme ile acentelerin OTO Branşı, komisyon oranlarının düşürülmesi ile gelirler kısmında da ciddi azalmalar ortaya çıktı. Gider kısmının eksilmemesi ve gelirlerin de azalması ile sektör oldukça sıkıntı yaşamakta. Vatandaşlar Trafik sigortası dışındaki sigortalar da pek yanaşmıyor. Maddi yönden biraz pahalı olduğu için alternatif yol arıyorlar. Ayrıca Trafik sigortası da zorunlu olduğu için yaptırıyorlar. Sektörde gelirler kısmında oldukça ciddi düşüş söz konusu olması nedeniyle birçok acenteler sıkıntılar yaşamaktadır. Ayrıca sigorta şirketlerinin net üzerinden işlem yapma sebebi ile acentelere eskisi gibi değer vermiyorlar.  Sigorta acenteleri olarak biz, bütün hakların kontrolünün sigorta şirketlerinin elinde olmasının önüne geçilip acenteyi de koruyan ve elini güçlü kılan, haksız fesih ve benzeri durumların, önüne geçilecek düzenlemeler yapılmasını isteriz.”

Vatandaşın zorunluğu olduğu için tek yaptırdığı sigorta türü olan Trafik sigortasının fiyat düzenlemesi şu şekilde:
Trafik Sigortası 31.12.2017 tarihine kadar sabitlenmiş ve taban fiyat olarak otomobilde alt limit 450 TL, üst limit 1700 TL. Kamyonet,  alt limit 588 TL, üst limit 1800 TL bandı arasındadır. 

Haber: Hakan AYDIN
 

Editör: Mahmut Beyaz