Son zamanlar artan sigorta fiyatları vatandaşların dikkatini çekiyor. Sigorta fiyatlarının artmasının en büyük sebeblerinden biri olan kazalar, ücretleri yüzde 70 oranında etkiliyor.

 
Artan sigorta fiyatlarıyla ilgili yaptığımız röportajda, fiyatlarının belirlenmesinde en büyük etkenin kazalar olduğunu belirleyen Sigortacı Ali Açıksarı: “Kaza oranları yüzde 30 azaldığında sigorta fiyatları yüzde 70 düşer” diyerek dikkatleri kazalara çekti. Kazaların yanı sıra devletin oluşan zamma el attığını dile getiren Açıksarı şunları kaydetti: “Sigorta fiyatları 7'nci ayın 20 sinden sonra arttı. Türk şirketi olan iki tane özel şirket vardı. Yine 7'nci ayın 20 sinde devlet bunlara el koydu. Kayyum'a geçti bu şirketler. Şirketlerede el koymalarının sebebi ise şirketler yeterlilik gösteremesiyedi. Oluşan kazaları ödeyemez oldular. Ülkemizde çok fazla kaza oluyor. O kadar çokta sigortalar suistimal oluyor. Artık yetişemiyorlar. Sigorta şirketleride ödeyemediğinden dolayı, iki sigorta şirketine el koyulmasından, sigortalarda korkunç bir artış oldu. Bu kısa dönemde. 7'nci aydan sonra her ayın birinde bunlar artarak devam ediyor. Bu gidişle ise fiyatların dahada artacağı görülüyor. Şu an ise Devlet bir düzenleme yapıyor. Gazetede, televizyonda düzenleme olarak yazılıyor. Yalnız bizim insanımızın anladığı düzenlemeden, fiyat düşüşüdür. Bu düzenleme fiyat düşüşü değil, mevcut olan yapıyı değiştirecekler. Bunlar fiyatlara yansır fakat, yapılan düzenlemede yani ödenilen bazı meblalar var. Bu meblaları halka sunacaklar. Kaç para istiyorsun, teminat ne istiyorsun gibi. Şu an ise trafik sigortası zorunlu bunu ise devlet belirliyor. Verilen teminatların fiyatları düşsede sigorta fiyatları düşmeyecek çünkü sigorta şirketlerinin çok korkunç zararları var. Kat tirilyonları bulan bir zarar var sektörde. Yapılan sigorta paraları 2 bin lira da olsa 3 bin lirada olsa, bu zararı çıkaramazlar. 100 liraya yapılan bir poliçe, sana 200 milyar 150 milyar olarak dönüyorsa, bu zararın çıkartması yok. O düzenlemede yapılırsa, bunların düşmesi en az 4 ay sürebilir” dedi.

'GEÇEN SENEKİ FİYATLAR YANLIŞTI'
2015'te düşük fiyatların yanlış olmasından kaynaklandığını söyleyen Açıksarı, şu sözlere yer verdi: “4 ay ile 8 ay arası fiyatlara yansır. Şunu da söylemek gerekirse eski fiyatlara dönme gibi bir şans artık yok. Çünkü o eski fiyatlar geçen sene 2015'in başındaki fiyatları Kayyuma geçen firmanın biri belirliyordu. Bu şirket piyasanın çok çok altında fiyatlara sigorta yapıyordu. Bu şirkette rakamları yanlış lans etmişler. Biz kâr ediyoruz demişler fakat, şirket batmış. Kaza giderlerini ödeyemez olmuşlar. Bu yüzden zaten Devlet el koydu. Geçen seneki fiyatlar yanlıştı. Eğer geçen sene 50 lira 100 lira pahalı yapsalardı bu sigortaları, şu an bu duruma gelmezdi.”

'KAZA RAPORU İNSANLARIN ELİNDE ÇOK SÜİSTİMAL EDİLİYOR'
Anlaşmalı tutanağın insanlar tarafından suistima edildiğini anlatan Açıksarı, şöyle devam etti: “Fiyatları belirlemedeki sebeb ise, insanların kaza yapma oranı belirliyor. Artı sigorta dolandırıcılığı. Anlaşmalı tutanak olarak bilinen kaza raporu insanların elinde çok süistimal ediliyor. Kimse ben alkollüydüm demiyor, kimse ben ehliyetsizdim demiyor yani bir çok açığı var. Devlette bu anlaşmalı tutanak mevzuatını kaldırmıyor. Çünkü bunu sigorta şirketleri istemişti. Anlaşmalı tutanakta ısrarcı olmuşlar insanların kendi aralarında yapmalarını istemişlerdi. Bu tutanak olayıda başlarına çok büyük bela oldu. Artık para ödemekten yetişemiyorlar.”

'BÜTÜN TRAFİK KAZALARI 5 SANİYEDE GERÇEKLEŞİYOR'
İnsanların biraz daha sabırlı olması gerektiğini söyleyen Açıksarı şu sözlere yer verdi: “Aslında sigorta fiyatları çok pahalı değil. Ödenilen paraya bakarsak pahalı değil. Yıllar beri yanlış yapılmış bu. Bu fiyatların düşmesinin yolu, insanların elinde. İnsanlar ne zaman sabrederse o zaman düşer. Bütün trafik kazaları 5 saniyede gerçekleşiyor. Bu 5 saniye sabretseler, birbirilerine yol verseler veya dursa veya sinyalini verse veya dikkat etse hiç bir kaza olmayacak. Kazalar yüzde 30 azalsın. Her ay azalmasından ziyade daha fazla artıyor. Kaza oranları yüzde 30 azaldığında sigorta fiyatları yüzde 70 düşer. Çünkü sigorta şirketlerine nefes aldırmıyorlar. Bu sigorta fiyarlarınıda belirleyen ne Devlet, ne sigorta şirketleri, tamamen insanlardır.”
Haber: Kübra Dilbirliği
Editör: Mahmut Beyaz