Kahramanmaraş'ta Suriyeli vatandaşlara bir yardım derneği daha faliyet göstermeye başladı.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği olarak faliyet gösteren dernek sadece Suriye'li vatandaşlar için değil göçmen ve sığınmacılara yardım eli uzatan bir dernek olarak faliyet gösteriyor. Ayrıca Sığınmacılar ve Göçmenlere mal yardımlarının yanında manevi yardımlarda yapılıyor. Manşet gazetesi olarak yaptığımız röportaj da dernek hakkkında bilgi veren Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Kahramanmaraş İl temsilcisi Cem Ali Hamurcu, insan ayırt etmeksizin mülteci ve sığınmacılara karşılaştıkları sorunlara yardımcı olduklarını dile getirdi. Türkiye'de 2 milyon Suriyeli'nin olduğunu söyleyen Hamurcu, “Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) 22 Aralık 1995 tarihinde Ankara’da kar amacı gütmeyen ve hükümet dışı bir dernek olarak kuruldu. SGDD'nin temel amacı Türkiye'de yaşayan mülteci ve sığınmacıların karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek, temel ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olmak ve temel hak ve hizmet erişimlerinde destek sağlamaktır. Kuruluşundan bu yana, bu amaca hizmet etmek adına, SGDD komşu ülkelerden ya da çatışma bölgelerinden gelen mülteci ve sığınmacılara psikososyal destek de sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, farkındalık artırıcı çalışmalar yaparak ilgili makamların dikkatini mülteci ve sığınmacıların sorunlarına çekmeyi amaçlamaktadır. Türkiye Suriyeliler, Iraklılar ve Afganlar başta olmak üzere ağırladığı 2 milyondan fazla mülteci ile dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülkeler arasında yer almaktadır”

'PSİKOSOSYAL DESTEK'
Dünyada en çok mülteci ağarlayan ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını söyleyen Hamurcu, sadece maddi yardımların değil manevi yardımlarında sürdüğünü ifade etti. Hamurcu, “Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) 22 Aralık 1995 tarihinde Ankara’da kar amacı gütmeyen ve hükümet dışı bir dernek olarak kuruldu. SGDD'nin temel amacı Türkiye'de yaşayan mülteci ve sığınmacıların karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek, temel ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olmak ve temel hak ve hizmet erişimlerinde destek sağlamaktır. Kuruluşundan bu yana, bu amaca hizmet etmek adına, SGDD komşu ülkelerden ya da çatışma bölgelerinden gelen mülteci ve sığınmacılara psikososyal destek de sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, farkındalık artırıcı çalışmalar yaparak ilgili makamların dikkatini mülteci ve sığınmacıların sorunlarına çekmeyi amaçlamaktadır. Türkiye Suriyeliler, Iraklılar ve Afganlar başta olmak üzere ağırladığı 2 milyondan fazla mülteci ile Dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülkeler arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.

'KENT MÜLTECİLERİ KORUMA PROGRAMI'
Mülteci ve sığınmacı vatandaşların hak ve hizmetlere erişimlerinde de yardımcı olduğunu dile getiren Hamurcu, şunları kaydetti: “Son dönemde mültecilerin kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerinin sıklaştığı görülmektedir. Bu noktada hem Türkiye'ye sığınan ve kentsel alanda yaşayan mültecilerin hak ve hizmetlere erişimlerini sağlamak hem de sınır geçişleri sırasında geri itme, menşe ülkelere geri gönderme ya da sığınma hakkına erişememe gibi durumlarla karşılaşan sığınmacılara yönelik hak temelli savunuculuk faaliyetlerini yürütmek üzere Kent Mültecileri Koruma Programı başlatılmıştır. BMMYK ile iş birliği içinde yürütülen projenin temel amaçları: Düzensiz sınır geçişleri esnasında yakalanan hassas durumdaki olan kişilerin tespitine ilişkin ilgili makamları uluslararası standartlara uygun işlem yapması konusunda desteklemek ve hassas dosyaların takibini yapmak, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan sınırları arasında gerçekleşen geri itme vakalarını raporlamak, Kentsel alanda yaşayan mültecilere sosyal, hukuki ve psikolojik destek vermek ve mültecilerin hak ve hizmetlere erişimlerini sağlamak. Proje kapsamında SGDD; sosyal çalışmacılar, avukatlar, sosyal çalışmacılar ve psikologlarıyla Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Muğla, Mersin, Bursa, Kilis, Hatay, Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin ve Erzurum'da çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca ofislerimizin vermiş olduğu danışmanlık hizmetleri tamamen ücretsizdir.”

Haber: Emre Akkış




Editör: Mahmut Beyaz