Her hafta birbirinden farklı ve özel konularla gündemin nabzına ışık tutan ve sokağa inerek, vatandaşın görüşlerini sayfa sütunlarına taşıyan Manşet Gazetesi, bu kez 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’nü gündemine aldı.

İşte vatandaşlarla yaptığımız röportajın ayrıntıları…

KOŞAMIYORUM, İSTEDİĞİM GİBİ HAREKET EDEMİYORUM”

Ahmet Polat
20 yıldır sigara içiyorum. Sigarayı bırakmayı çok denedim ama bir türlü bırakamadım. Sigaranın hiçbir işe yaradığı yok. Ancak yanımızda taşıyoruz ve bize hiçbir faydası olmuyor. Hem maddi hem de manevi olarak birçok zararları oluyor. Sokakta, caddede yürürken zorlanıyorum. Koşamıyorum, istediğim gibi hareket edemiyorum. Sigaranın kötü yanları bunlar. Buradan özellikle gençlere seslenmek istiyorum; kesinlik ve kesinlikle sigara içmeyin. Eğer sigara içerseniz hayatınızdaki birçok şeyden ödün verirsiniz.

GENÇLERE TAVSİYEM SİGARA İÇMESİNLER”

Mehmet Bozdere
Yaklaşık 55 yıldır sigara içiyorum. Sigarayı bunca yıldır bırakmak istedim. Ancak bir türlü irademe hâkim olup ta bırakamadım. Koşamıyorum. Koşarsam nefesim tıkanıyor. Gece yatağımda uyurken rahat bir şekilde uyuyamıyorum. Sürekli öksürüyorum. Ama inşallah bırakmaya çalışacağım. Sigara içmeyenler hiçbir zaman başlamasın. Bir taneden bir şey olmaz demesinler çünkü inanın bir tane den bir şeyler oluyor. Bu nedenle sigara içmeyenlere özellikle de gençlere tavsiyem sigara içmesinler.

4 TANE DAMARIM TIKANDI”

Ahmet Doğan
50 yıldır sigara kullanıyorum ve bugüne kadar çok zararlarını gördüm. Sigara içmem nedeniyle by-pass ameliyatı oldum. 4 tane damarım tıkandı. 3 kez de anju oldum. Ama tüm bunlara rağmen de halen içiyorum. Hala neden içiyorum derseniz de irademe sahip olamıyorum. Bırakmayı çok denedim. Ama bir türlü bırakamadım. Eğer sigara içmeyip te yeni başlayanlar sigara içerek en büyük düşmanlarını kazanmış olurlar.

NEFES DARLIĞI ÇEKİYORDUM”

Mehmet Korkmaz
Sigarayı bir ara kullandım ama şu an içmiyorum ve gerçekten içmediğim için çok da memnunum. Sigarayı kullandığımız zamanlarda nefes darlığı çekiyordum. Günlük yürüyüşlerimi yapamıyordum. Yani tüm sağlığım sigara yüzüne adeta bozulmuştu. Fakat 20 yıl önce bıraktım. Şu an ise çok iyiyim. Sporumu yapıyorum, yürüyüşümü yapıyorum, rahat nefes alabiliyorum. Gençlere tavsiyem sigarayı kesinlikle ve kesinlikle bıraksınlar. Alkollü içeceklerden uzak dursunlar. Hep doğal ürünlere yönelsinler. Sigara hem maddi hem de manevi açıdan faydalı bir şey değil.

HEM MADDİ HEM DE MANEVİ ZARARLARI VAR”

Cuma Top
Günlük bir yâda 2 tane sigara içiyorum. Sigaranın tiryakisi yâda bağımlısı değilim. Dediğim gibi canım isterse günlük bir yâda 2 tane sigara içiyorum. Gençlere çok tavsiyem var. Bu memleketin geleceğini, gençlerini kurtaracak olan gençlerimizdir. Gençlerin çok akıllı olması lazım. Gençlerimizin çok iyi yetişmesi lazım. Bu nedenle sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması gerekiyor. Sigaranın hem maddi hem de manevi zararları var.

YAPAMIYORUM, BIRAKAMIYORUM

Sıdıka Nergiz
Yaklaşık 17 yaşından bu yana sigara kullanıyorum. Tabi ki bundan dolayı bazı zararlar gördüm. Kemiklerimde ağrı, nefes darlığı gibi sorunlarım var. Yaklaşık 90 yaşındaki bir insanlar benden daha hızlı yürüyorlar. Yattığım zaman bile hani kendimi yorgun hissediyorum. Sigara içmeyenler hiç başlamasınlar, içenlerde bir an önce bırakmaya çalışsınlar. Ben bırakmam için çok uğraştım ama nefsime yenik düştüm daha doğrusu. Yapamıyorum bırakamıyorum.

HAYATIMDA HİÇ SİGARA KULLANMADIM”

Ebru Gözyaşıdöken
Hayatımda hiç sigara kullanmadım. Ve bunun da bazı faydalarını görüyorum. Daha rahat yürüyorum, rahat nefes alabiliyorum, rahat yokuş çıkabiliyorum. Gençler içmeyin sağlığınıza zararlı, en büyük tavsiyem bu. Hem bütçenize zarar hem kendinize zarar. Lütfen hem kendinizi yakmayın hem de çevrenizdeki insanlara zarar vermeyin.

İÇENLERİN YANINDA BİLE DURAMIYORUM”

Recep Gözyaşıdöken
Kesinlikle sigara içmiyorum, içenlerin yanında bile duramıyorum. Yanımızda biri sigara içince bundan çok rahatsız oluyorum ve zararını görüyorum. Sigaranın zararları açık açık ortada zaten. Kokusundan bile dayanamıyorum. Sigara kullanmadığım için kendimi iyi hissediyorum.

İÇMESİNLER BIRAKSINLAR”

Kemal Köşkeroğlu
5-6 yıl sigara kullandım, doktora gittiğimde damarlarımı daralttığını söylediler. Dikkat et içme dedi doktor. İçmedim sigarayı bıraktım hatta birde anjiyo oldum. Damarlarının yüzde 60’ı kapalı demişlerdi, ondan sonra da bıraktım. Gençlerin çoğu bu sigarayı fors için içiyor. Arkadaşlarının arasında onlardan görerek içiyor ve alışıyor. İçmesinler bıraksınlar.

GENÇLERE TAVSİYEM…”

Mustafa Göl
Küçükken sigara içtim ama alışamadım. Sigara da ot da kullanmıyorum şimdi. Ben gelinime sigara alırdım, doğum esnasında çocuğa zararı olmuş. Birde insanlara şunu anlatayım. Apartmanın başına çıkıp intihar ediyorsun bir anda ölürsün kurtulursun ama sigara denen meret insanı yavaş yavaş öldürüyor. Buradan gençlere şunu tavsiye ediyorum. Yaşlandıkları zaman çoluk çocuğa karıştıklarında, torunun karşısına geçip içtiğinde torunun da ona özenecek. Alacak ve içecek, evladım içme diyeceksin oda diyecek ki, eğer bu kötüyse sen neden içiyorsun. O zaman pişman olacaksın ama hayatına yazık gençlerin. Özellikle kız çocuklarına çok yazık.

RIZKINI BOŞA HARCAMAYIN”

Ahmet Çınkır
Ben sigarayı altı yıl içtim sonra bıraktım. Ne gibi zararlarını gördün diye sorarsanız, ilk başta sağlığa zararlı, sağlığa zararlı olduğu için mide hastalığına kaldım. Gastrite kaldım, artı sigaranın bunlardan fazla zararları var. Akciğer kanseri, cilt kanseri gibi hastalıkların yanı sıra bütçeye de zararlı. Sigara içenlere en önemli tavsiyem ilk başta sağlıklarını düşünsünler. İkincisi ise ceplerini düşünsünler. Çünkü şu yaşadığımız dönemde ekonomik bir takım sıkıntılar var zaten, memlekette. Bir sigara deyip geçmeyin. Çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını boşa harcamayın. Sağlınız açısından en önemli olan şeyler bunlar.

KİMSENİN İÇMESİNİ İSTEMEM”

Ali Kışlak
Yaklaşık on beş yıldır sigara içiyorum, çok küçükken başlamıştım. Ekonomik yönden çok fazla zararını görüyorum, sağlık açısından yaşım genç olduğu için pek zararını görmüyorum. Ama bırakmayı düşünüyorum. İlerde sorun yaratacağını düşünüyorum, yaşım ilerledikçe biraz hantallaşıyorum onu fark ettim. Öncelikle eğitim, gençler arasında bir eğitim verilmesi şart, eğitimin yüksek tutulması şart. Sigaranın zararları hakkında eğitimler verilmeli, daha sonra anneler babalar çocuklarına dikkat etmeli. Sigara genelde arkadaş çevresinden bulaşan bir illet. Bundan dolayı kimsenin içmesini istemem.

BIRAKTIKTAN SONRA UYKUM DÜZENE GİRDİ”

İsmail Yurtlak
35 sene ben sigara içtim. Vallahi ciğerlerim tıkandı, uyku uyuyamıyordum beni en çok o rahatsız ediyordu. Balgam oluyordu, üçüncü kata merdivenle çıkamıyordum mesela. Ama buna benzer daha birçok hastalığım vardı. Bıraktıktan sonra uykum düzene girdi, yeme içmem arttı. Üstelik te 12 kilo aldım. 67 kiloydum 79 kilo oldum. Sigara içenlere en yakın zamanda bırakmalarını tavsiye ederim. İçmesinler eğer hayatlarını düşünüyorlarsa.

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan


 

Editör: Mahmut Beyaz