MHP Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında;  Anayasanın 98, içtüzüğün 104 ve 105’inci maddelerinde araştırma yöntemine gidilmesi gerektiğini savundu.  Maddelerde yapılacak olan araştırma doğrultusunda kadına yönelik şiddet ve cinayet sebeplerinin ortaya çıkarılabileceğini savunan Aycan, TBMM meclisine sunduğu önergede şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de kadına karşı yönelik şiddet ve cinayet vakalarının artması, buna bağlı olarak yaşanılan sorunları bu sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla anayasanın 98 içtüzüğün 104 ve 105’nci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasınız arz ederim. 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Karşı Şiddetin  Önlenmesine Dair kanun uyarınca yaşamsal tehlike arz eden acil durumlarda şiddete uğrayan ya da tehdit altında ki kadın; doğrudan polis, jandarma gibi kolluk kuvvetlerine başvurabilir ve can güvenliği için gerekli taleplerde  bulunabilir diye belirtilmektedir. Kadına karşı şiddet ve cinayet  vakaları ceza kanununda da yaptırımlara bağlanmıştır.  Fakat son 3 yıldır her yıl bin 200’ün üzerinde farklı katılımcı ile yapılan algı araştırmasına göre, şiddet; açık ara farkla kadınların en büyük sorunu sıralamasında birinci sırada yer almıştır. 2018 yılının ocak ve şubat aylarında yapılan araştırmada; katılımcıların yüzde 61’i şiddeti toplumda yaşadıkları en büyük sorun olarak gösterirken bu sayı 2016 yılında yüzde 53 olarak belirlenmiştir.

YÜZDE 70 ARTIŞ

Adalet Bakanlığı verilerine göre; kolluk kuvvetlerinin aldığı ve mahkemeler tarafından onaylanan kadınlar için koruma kararı sayısı 2013'te 60 bin civarındayken, 2017'de 100 bine yaklaştığı belirtilmektedir. Bu durumda son 5 yılda kolluk kuvvetlerinin acil durum kapsamında verdiği koruma kararı sayısında yüzde 70'e yakın bir artış olduğu belirtilmektedir. Kadınların kadın olmasından dolayı öldürülmesi önemli bir sorundur. Her yıl bine yakın kadın cinayeti işlendiği, bunun yüzde 50'sinde katilin kadının eşi veya eski eşi olduğu belirtilmektedir. Ancak ülkemizde kadına karşı şiddet, cinayet vakaları giderek artmaktadır.
Son yılların resmi istatistikleri yayınlanmamış olmasına rağmen sürekli basında kadına yönelik şiddet ve cinayet vakaları yer almaktadır. Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemeliyiz. Bununla ilgili yeni kararlar alınması ve uygulanması gerekli görülmektedir.  Bu nedenle kadınlara uygulanan şiddet ve cinayet vakalarının artması bu sorunlarının nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.”

HABER: KÜBRA ŞİMŞİR

Editör: Mahmut Beyaz